Minimálně jedna nula nepřežije dnešní večer

Pardubice – 6. června
Nulové zisky v extraligové tabulce u řádků Pardubice a Mšeno neskýtají obrázek, který by byl v naší vyšší soutěži příliš obvyklý. Také letos odrážejí skutečnost, že oba týmy své doposud jediné klání prohrály. Nedojde-li k remíze, jedna z těchto nul nepřežije dnešní večer, jelikož Mšeno dorazí do pardubického Svítkova.

Silná sestava
Jediný doposud odjetý extraligový závod neskončil z pardubického úhlu pohledu příliš optimálně. Na své domácí dráze podlehli pražskému Olympu, který si navíc vytvořil desetibodovou nástupní platformu k zisku bonusového bodu při odvetě nad benediktýnským klášterem s barokním kostelem svaté Markéty.

Po zrušení semifinále play off vede cesta do finále až s krutou přímočarostí pouze pro dva nejlepší týmy. Na východě Čech si toho jsou vědomi, a by je kontrakty přímo zavazují k užívání domácích závodníků, zranění Hynka Štichauera nepřipustilo jinou možnost, než sáhnout po zahraničních posilách.

Jenže Ben Barker má dnes povinnosti v britské Elite League, kde jeho Birmigham zajíždí do King’s Lynn. Angličan se dokonce poptával, zda by šlo utkání kvůli jeho českému angažmá přeložit, ale výsledek byl nabíledni.

Přesto bude mít Lubomír Vozár, jehož se ovšem magazínu speedwayA-Z nepovedlo zastihnout, skvělou posilu. V české extralize bude debutovat Rune Holta. Nor s polským pasem bude mít náhradnickou šestku. Jméno Václava Milíka na sedmičce dává tušit, že pardubický kouč bude chtít hodně taktizovat a nepředpokládá šanci vytahovat žolíka.

V pardubickém týmu nemůžou chybět bratři Aleš a Lukáš Drymlovi, ani Tomáš Suchánek, jenž v rakouském St. Johannu smolně vypadl z kvalifikace o SGP 2013. Dvojici povinných juniorů v základní sestavě vytvářejí René Vidner a David Štěrovský.

Víra ve štěstí
Mšeno dnes zamíří do Svítkova jen se šesti závodníky, přičemž startovní číslo dvanáct zůstává prázdné. „Nejsou lidi,“ poukazuje Petr Vandírek na vleklý problém českého plochodrážního sportu. „Vít Janoušek se rozbil, Honza Jaroš marodí. To je všechno, co máme, z toho naše sestava vyplynula.“

Na konto mšenských personálních pohrom je nutné připočíst rovněž konec škvárové kariéry Vladimíra Višvádera a zlomenou ruku Zdeňka Růžičky, kterou si přivodil při tréninku v Pardubicích. Za těchto okolností zbývají Filip Šitera, po měsíci uzdravený Stanislav Pouznar, Michal Klein a Maďar s českou licencí Patrik Nagy, který po včerejším juniorském šampionátu ČSMS přespal přímo na Markétě. A potom zahraniční posily, které by do tábora hostí měly vozit mohutné dávky, protože mšenské vesty obléknou Greg Hancock a Przemyslaw Pawlicki.

Povolání kalifornské ikony je vcelku logické a stejně tak i při výjezdu do Slaného úspěšnějšího z polských bratří. „Przemek jede dobře,“ uvádí mšenský kouč na jeho adresu. „Přesvědčil mě i ve Slaným.“ Petr Vandírek přitom hodlá evidentně hodně taktizovat už s ohledem, že vedle Patrika Nagye je na postu náhradníka i Greg Hancock. „Tam nic jiného vymyslet nešlo,“ komentuje svou sestavu. „Uvidíme, bude opět záležet na Filipovi. Oni mají jednoho cizince a čtyři dobré domácí závodníky.“

V otázce ambicí je Petr Vandírek umírněný, i když samozřejmě nehází předčasně flintu do žita. „Uvidíme, uvidíme,“ přemítá. „Bojujeme o čest. Netroufám si říct výsledek, ale když bude štěstí, dopadne to. Zázraky se dějí, budu doufat ve štěstí.“

Historické okénko:
Pardubice, 7. května 2003: pardubickou vestu oblékl Lee Richardson

Minulý měsíc zasáhla plochodrážní svět tragédie Lee Richardsona. Britského závodníka jsme u nás naposledy viděli závodit v pražské Grand Prix, avšak tři roky předtím hájil barvy pardubického klubu v extralize. Jeho vazby na východočeský klub jsou ovšem staršího data a to nejen, protože v roce 1999 vytvořil v dánském Vojensu jedinou překážku, která dělila Aleše Drymla od titulu juniorského mistra světa.

V sedle továrních strojů Jawa měl na dohled triumf v zablácené Zlaté přilbě 2002, když o den dříve pomáhal ZP Pardubice ke stříbru v evropském poháru klubových družstev. Napřesrok už nestálo nic v cestě jeho debutu v extralize, a to tím spíše, pokračoval-li klub ve své politice angažmá slavných cizinců, jimiž lákal do ochozů více diváků.

Kromě Lee Richardsona mělo svou premiéru také umělé osvětlení, které v předvečer závodu prošlo ostrou generálkou. Pardubičtí pořadatelé ji brali opravdu vážně a Josef Laštovka se dokonce nechal zastoupit v roli předsedy jury slánské juniory, která východočeské extralize předcházela. Nakonec však ostrý nástup zkomplikovala fatální závada ozvučení stadiónu.

Lee Richardson se uvedl triumfem v rozjížďce s číslem dvě, kde na jeho štítě zůstali slánský Sebastian Ulamek, Josef Franc a Karel Průša v barvách Mšena. V šesté jízdě se Angličan sice musel sklánět před Slawomirem Drabikem, tehdy ještě bránícím mšenské barvy, ale v ostatních případech projížděl cílem jako vítěz. Pardubice nakonec vyhrály o osm bodů před Slaným, zatímco Mšeno a Praha měly ještě o dalších devět bodů méně.

Lee Richardson posílil ZP Pardubice rovněž druhý den ve Mšeně, kde opět se svými českými kolegy slavil vítězství. Východočeši se usadili v čele tabulky, ale o třetí titul v řadě je připravil pražský Olymp. Shodou okolností to bylo naposledy, kdy se extraligové zlato dostalo do našeho hlavního města.

Oficiálně nahlášené sestavy:

ZP Pardubice: 1 René Vidner
  2 Tomáš Suchánek
  3 David Štěrovský
  4 Aleš Dryml
  5 Lukáš Dryml
  6 Rune Holta, PL
  7 Václav Milík
 
Grepl PDK Mšeno: 8 Stanislav Pouznar
  9 Filip Šitera
  10 Michal Klein
  11 Przemyslaw Pawlicki, PL
  12 neobsazeno
  13 Patrik Nagy, H (ACCR)
  14 Greg Hancock

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Wojta Zavřel