Všechny spojuje jen víra ve vyrovnaný závod

Pardubice – 10. srpna
Dnes se ve Svítkově ještě s definitivní platností nerozhodne o dějišti finálového závodu. Avšak utkání Pardubic a Mšena bude jedním z klíčových kamenů při řešení mozaiky play-off. Vítězství by se tak logicky hodilo do krámu nejen Lubomíra Vozára, ale také Petra Vandírka, jenž bude opět koučovat Mšeno.

Dva cizinci v týmu
Pardubice dnes večer nastoupí ke svému poslednímu utkání základní části extraligy. Postup do play-off je už nemůže minout. Vítězství by jejich sen o finále na domácí dráze posunulo blíže k realitě. Pak by Mšeno muselo navíc prohrát jeden z duelů, které je čekají na domácí dráze.

Lubomír Vozár však předminulý čtvrtek přišel o Lukáše Drymla, který si při utkání britské Elite League zlomil stehenní kost. „Už je tady,“ informoval pardubický kouč. „A přijde nám fandit. Jede Alešův spolujezdec z anglické ligy.“

Řeč je o Benu Barkerovi, kterého čeká premiéra v české extralize. „Aleš chtěl, abychom ho napsali na druhou polovinu,“ vysvětluje Lubomír Vozár. Druhým cizincem v jeho sestavě bude Magnus Zetterström, kterého si Pardubičané povolali už na loňské semifinále. „Tai Woffinden jede v Anglii, Jesper B. Monberg a Kenneth Bjerre také. Proto jsme vzali tyto dva.“

Zbytek družstva je složený dle očekávání. Aleš Dryml. Tomáš Suchánek, junioři Václav Milík a Daniel Hádek a Hynek Štichauer na postu náhradníka. Sedmička na jeho zádech není zase tak nečekaná, uvědomíme-li si, že si za kanálem La Manche pochroumal koleno. „S Hynkem jsem včera mluvil,“ informuje pardubický kouč. „Uvidí, co řekne doktor. Ale v Pardubicích to zase tolik nevadí, riskli jsme to.“

Pardubický tým působí kompaktním a nebezpečným dojmem. „Mšeňáci taky,“ stojí Lubomír Vozár pevně oběma nohama na zemi. „Mají Grega Hancocka, vedoucího jezdce Grand Prix, a Martina Vaculíka. Tipovat výsledek lze těžko, je tam hodně faktorů. Hlavně, aby nepršelo a vydrželo počasí. Bude to vyrovnané a bude záležet na Vencovi, jak bude závodit s Janem Holubem a Michaelem Hádkem. Na Ukrajině jel pěkně.“

Touha po zlomení černé svítkovské série
Mšeno prozatím všechny své závody vyhrálo. Pakliže vyhraje i dnes, stačí mu k triumfu v základní části už jen porazit Prahu. Svítkovské letiště ovšem není dle gusta obhájce dvou předchozích titulů. Pár dnů před důležitým utkáním nastala změna na pozici manažera. V pondělí dopoledne totiž Petru Moravcovi mšenskou sestavu nahlásil Petr Vandírek.

„Byl jsem o to požádán,“ vyvrátil Petr Vandírek logickou domněnku, že František Liebezeit je někde na dovolené. „Měli nedorozumění.“ Kouč, který dovedl středočeský klub ke všem jeho medailím, skočil do vytváření dnešní sestavy rovnýma nohama, protože Mšeno to tentokrát s cizinci nemělo vůbec jednoduché a jistý byl jen Greg Hancock.

„Seba je v Dánsku, Protas musí dělat motory,“ líčí Petr Vandírek. „Volal jsem Norberta Kosciucha, ale řekl mi, že by se nestačil vrátit a tak jsem sehnal Martina Vaculíka. Potom mi Norbert volal, že mu zrušili Švédsko a mohl by jet. Ale takhle to předělávat nemůžu!“

Přidělení startovních čísel přitom jasně naznačuje strategické myšlení. Greg Hancock je v pozici náhradníka a Michael Hádek, milovník svítkové dráhy, má třináctku. Ta kromě povinné juniorské jízdy umožňuje koučovi operativní nakládání. V týmu nechybí ani stálé opory Jan Jaroš, Filip Šitera a Jan Holub, zatímco Stanislav Pouznar si otevřel dveře do sestavy skvělým výkonem v Liberci.

„Chtěl bych vyhrát,“ netají se Petr Vandírek. „Ale stačila by nám remíza. Chci to v Pardubicích konečně zlomit. Jednou se to zlomit už musí! Zajímá mě jenom vítězství. Chci vyhrávat pro lidi, kteří tomu věří a dávají do toho finanční prostředky. Mšeno je malé město a lidé tam plochou dráhou žijí. Je mi líto, že Pardubice přišly o Lukáše, doufám, že se dá brzo do pořádku. Hlavně, aby byly hezký závody. Ben Barker má nejlepší average ve druhé lize, uvidíme. U nás bude záležet, jak zajede Martina Vaculík. Pokud bude tahat, bude to dobré.“

Historické okénko:
Slaný, 15. června 1999 – Začátek pardubických dobrých časů

Dnes jsou zahraniční závodníci nezbytnou podmínkou pro úspěch v české extralize. Podobné trendy se objevovaly už zkraje devadesátých let, kdy je řády konečně oficiálně povolily. Pardubice však dlouho stavěly jen na svých vlastních odchovancích. Jeremy Doncaster a Armando Castagna sice na východočeských soupiskách figurovali léta, což se bez ostré akce stávalo terčem vousatých vtipů.

Zlom nastal v půlce června roku 1999. Pardubičané tehdy rozehráli extarligovou kampaň druhým místem na pražské Markétě, ale o měsíc později v Březolupech skončili až poslední. Při návratu to v autobuse, který tehdy ještě jezdil na všechny závody, jen vřelo. Očekávaný zlom nenastal ani na domácí dráze. Všechny zaskočil březolupský virtuos Miloš Plzák, ale domácí skončili až třetí, tři body za Prahou.

Situace byla nejen vážná, ale pomalu se začínala stávat zoufalou. Pardubice se společně se Slaným krčily až u dna tabulky, zatímco Olymp s Březolupy získaly už tříbodový náskok. Na výborové schůzi bylo pořádně husto, ale nakonec padlo rozhodnutí Armando Castagnu přece jen povolat.

Legendární Ital poprvé pardubickou vestu se startovním číslem devět oblékl ve středu 15. června 1999 ve Slaném. Debut to bylo jako hrom. O patnáctibodové maximum jej připravil pouze incident v rozjížďce s číslem deset, v níž jej tvrdě sestřelil Karel Průša. Rozhodčí ovšem vyloučil Armando Castagnu, který jeho verdikt doprovodil pořádným gestem, jenž u nich doma označuje paroháče.

Čtvrtý extraligový mítink roku 1999 přinesl čtvrtého vítěze, ale předznamenal také začátek zlatých pardubických časů. Ve druhé půli šli Východočeši od vítězství k vítězství. V srpnu triumfovali ve Slaném, v září v Pardubicích. V Březolupech sice podlehli Praze, avšak 12. října jim další vítězný mítink konečně po desetileté odmlce garantoval opět extraligový titul. Napřesrok ho sice ztratily, avšak pod taktovkou Josefa Laštovky se v letech 2001, 2002 a 2004 staly suverény počátku nového milénia.

Sestavy nahlášené včera k 18:00:

ZP Pardubice: 1 Aleš Dryml
  2 Ben Barker, GB
  3 Tomáš Suchánek
  4 Magnus Zetterström, S
  5 Václav Milík
  6 Daniel Hádek
  7 Hynek Štichauer
 
Grepl PDK Mšeno: 8 Jan Jaroš
  9 Stanislav Pouznar
  10 Filip Šitera
  11 Martin Vaculík, SK (PZM)
  12 Jan Holub
  13 Michael Hádek
  14 Greg Hancock, USA

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Karel Herman