Mšeno nenechalo nikoho jiného si škrtnout ani v Plzni

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 8. června
I druhé kolo šampionátu juniorských družstev se včera odpoledne na plzeňských Borech neslo ve znamení spanilé jízdy Mšena. Filip Šitera s Věroslavem Kollertem na úvod porazily první pár pražské Markéty a vzápětí i Pardubice. Při vší úctě k soupeřům už jejich další účinkování bylo pouhou formalitou. Boj o druhé místo mezi Prahou 1 a Pardubicemi byl ovšem vyrovnaný až do konce a mohl přerůst i závěrečnou rozjížďku. Hynek Štichauer totiž vedl před oběma Pražany, což by přineslo rozjezd. Jenže Antonín Galliani v nájezdu do třetího kola pardubického závodníka předčil a rozhodl tak ve prospěch svého celku. Ve stopětadvacítkách pak opět triumfoval Roman Čejka, by měl v mnoha případech zdatného rivala v osobě Eduarda Krčmáře. By všichni pokládali závod za volný, šlo o mistrovství republiky. Petr Moravec, předseda VV SPD, magazínu speedwayA-Z řekl, že ve všech kategoriích motocyklového sportu je nejnižším počtem závodníků na startu pět. Limit šesti jezdců označil za informační šum.

To nejlepší na začátek
Díky absencím ve startovní listině se odpověď na otázku po favoritech náramně zjednodušila. Při neúčasti kompletního březolupského týmu, slánského Martina Vaculíka a odřeknutí startu Zdeňka Simoty v barvách Plzně na jedné straně a ve spojení se záskokem Hynka Štichauera místo Luboše Velinského se boj o pódium zúžil na Mšeno, Prahu 1 a Pardubice.

O vítězství se shodou okolností rozhodlo už na úvod. Filip Šitera s Věroslavem Kollertem narazili na pražskou Markétu 1 už ve třetí jízdě. By na ně Milan Špinka nasadil Antonína Gallianiho, nebylo mu to pranic platné.

Dopředu letěl Filip Šitera. Antonín Galliani byl sice hned za ním, avšak v nájezdu se přes něj nekompromisně cpal Věroslav Kollert. Pražan se tak v prvním oblouku nemohl srovnat a bylo rozhodnuto. By na mšenskou dvojici statečně dorážel až do cíle, Filip Šitera s Věroslavem Kollertem byli prostě neprůstřelní.

V rozjížďce s číslem šest pak na mšenský pár čekaly Pardubice. Na pohyb pásky sice nejrychleji reagoval Hynek Štichauer, nicméně mšenský pár jej okamžitě stíhal. Věroslav Kollert šel vnitřkem, Filip Šitera vnějškem a pardubický junior si musel připadat jako mleté maso v hamburgeru. Mšeňáci tak dokonale vykryli první zatáčku a ve výjezdu už ve svých rukou pevně třímali dalších pět bodů.

Výčet možných mšenských nepřátel byl u konce. Při vší úctě k ostatním soupeřům už při zbývajících čtyřech startech mohli Filip Šitera s Věroslavem Kollertem přijít o body jen díky nepřízni osudu. Nic takového se však nestalo, takže i z plzeňských Borů odjížděli s čistým štítem.

Praha 1 a Pardubice měly kromě porážky od Mšena společnou ještě jednu věc. Všechny zbylé konkurenty rozdrtily stejně přesvědčivě, jako se to stalo jim s Věroslavem Kollertem a Filipem Šiterou. Tím pádem měly stejný počet bodů a o druhém místě měl rozhodnout jejich vzájemný duel v úplně poslední jízdě.

Nejlépe odstartoval Antonín Galliani. Z první zatáčky však vyjel v čele Hynek Štichauer. Mezitím Matěj Kůs zpacifikoval Pavla Fuksu. Antonín Galliani útočil, avšak stále to vypadalo na remízu. A tím pádem i na rozjezd. Ve druhém kole v zatáčce u depa Antonín Galliani naznačil útok vnitřkem. Hynek Štichauer okamžitě přesunul svou pozornost tímto směrem. Jenže Pražan udeřil z druhé strany a v nájezdu do třetího kola těsně kolem mantinelu proniknul do čela.

Zbytek světa bez šancí na stupně
I když nikdo ze zbývajících čtyř párů přímo neohrozil nejlepší tři družstva, také souboje mimo medailová místa nebyla bez zajímavých momentů. Jako s černým koněm se možná trošku ve skrytu duše mohlo počítat s pražskou dvojkou. Patrik Doubek se blýsknul ve čtrnácté jízdě. Podařilo se mu odstartovat na oba Pardubáky. Hynek Štichauer jej sice zbavil vedení takřka okamžitě, ovšem Pavlu Fuksovi to zabralo takřka tři kola.

Bohužel při stejné příležitosti měl Jakub Fabian poruchu už v první zatáčce. Citelnější ztrátou pražských dvojek se ovšem stala remíza se svými mladšími kolegy, kteří v závodě nahradili Březolupy.

Za dané konstelace vytěžili maximum Slaňáci. Petr Babička s Michalem Dudkem už v úplně první jízdě na hlavu porazili Plzeň. Další bod jim sebral Dominik Jech v páté jízdě. Ten se dokonce v první zatáčce posunul do vedení, avšak Petr Babička už ve výjezdu sjednal nápravu. Pak už nezbylo slánským závodníkům než paběrkovat po bodu, avšak tři tabulkové body se mohou ještě hodit.

Mistrovství republiky inkognito
Dnes už asi nikdo nezjistí, kdo jako první vypustil fámu o minimu šesti závodníků pro podnik ranku mistrovství republiky. Faktem je, že v Praze to nevadilo, protože se tam stejně sešli pouze čtyři stopětadvacítkáři. V Plzni jich bylo pět a jejich klání bylo opět prezentováno jako volné.

Jenže nakonec vyšlo najevo, že limit jezdců je pět. A tak jsme vlastně viděli první podnik mistrovství republiky, aniž by o tom vlastně někdo věděl. Inu, i takové věci se někdy dějí.

Zpočátku se zdálo, že Roman Čejka bude opět jen těžko hledat rovnocenného soupeře. A to tím spíše, když hladce triumfoval v úvodní jízdě. V další jízdě nestartoval. Už v první zatáčce se v ní prosadil Eduard Krčmář.

V rozjížďce s číslem tři pak konečně poprvé narazili na sebe. Start vyšel lépe Romanu Čejkovi, jenže už od prvního oblouku udával tempo Eduard Krčmář. Ten nejlépe odstartoval také ve čtvrté jízdě, nicméně Roman Čejka jej v první zatáčce objel.

Také v závěrečné jízdě se po velkém boji nakonec z vítězství radoval Roman Čejka. Eduard Krčmář, který jako první využil středečního oficiálního schválení nižší věkové hranice lékařskou komisí FMS, projel cílem jako druhý. Čekala jej však diskvalifikace, protože v zápalu boje přejel vnitřní čáru oběma koly.

Hlasy z depa
„Bylo to asi o sto padesát procent lepší než včera na extralize ve Slaným,“ hodnotil mšenské účinkování Filip Šitera. „V pohodě. Musel jsem si zlepšit náladu. S Věroušem jsme jeli dobrou dvojici. Umíme si pomoct, ale umíme si taky hrát na nervy. V tom výjezdu to jednou bylo o kousek (smích). S Věroušem se mi jezdí dobře. Když ho nechám vzadu, vím, že se jen tak někdo před něj nedostane.“

„Blbý bylo, že jsme museli jet dvě těžký jízdy po sobě,“ žertoval Věroslav Kollert. „Mezitím mi vystydlo kafe. Samozřejmě každej je soupeř, ale pro mě byl dnes největší soupeř Filip. Prostě to šlo.“ A jak Věroslav Kollert vnímá možnost pokračování vítězné cesty, na níž se Mšeno vydalo už v Praze? „Nebude pokračovat,“ neopouštěla ho nálada na vtípky. „Nechce se mně. Ale nemysli si, snadný to nebylo. Museli jsme jezdit kolem dokola!“

„Co se týče závodů, střídáme se, aby každej jel čtyřikrát,“ popisoval pražskou taktiku Antonín Galliani. „První start se mi nepovedl. Matěj se chtěl prohodit a v prvních rundách je venek vždycky blbej, kór tady v Plzni. Po tréninku jsem udělal nějaký úpravy a šlo to nahoru. Pak jsem to nemohl položit.“ Se Mšenem sice první pražský pár prohrál, ovšem Pardubáky nakonec porazil. „Ta poslední jízda byla hezká,“ pochlubil se hlavní strůjce jejího dramatu. „Promydlil jsem start, bylo to tam suchý. Ale pak to dopadlo takhle.“

„Nebylo to, co na Markétě,“ řekl Adam Vandírek magazínu speedwayA-Z. „Závěr byl tady lehčí, chyběli závodníci. Díky Tondovi, že předjel Hynka. Zkoušel jsem nějaký věci a doladili jsme to až v poslední jízdě. Doufejme, že to pojede i ve Svitavách.“

„Zase druhý místo,“ povzdechl si Matěj Kůs. „Filip s Věroušem už nám trochu poodskočili. Doufám, že to ještě půjde překonat. V jízdě se Slaným jsem se trochu zpomalil, když mi to Petr Babička při svojí svíci hodil na nohu. A v poslední jízdě jsme se s Partyzánem vyloktovali. Ohlídal jsem si ho. A když se Galič dostal před Hynka věděl jsem, že je rozhodnuto.“

„Zkoušel jsem motorku, na který jsem jel poprvý,“ komentoval svůj výkon Hynek Štichauer. „Galič mě v poslední jízdě vyškolil. Měl rychlou motorku, nalákal mě na lajnu a objel mě. Prostě byl lepší.“ Hynek Štichauer se v pardubické sestavě objevil na poslední chvíli místo Luboše Velinského, který skládal závěrečné zkoušky ve škole. „Pojedu, jak budu mít čas a finance na techniku,“ řekl na téma svých dalších startů v kolektivním juniorském mistrovství. „Chtěl bych to jet hlavně v období, když nebudou jiný závody.“

„Pro mě to byly divný závody,“ líčil Pavel Fuksa. „Nedařilo se. Až v poslední jízdě jsem se trefil do nastavení motorky. Byla smůla, ale život jde dál. Jsem zdravej, to je důležitý, uvidíme, jak to půjde.“ Nicméně dnes to mohlo být o stupínek lepší… „V poslední jízdě jsem neodstartoval,“ vysvětlil Pavel Fuksa. „Kusák mi tam strčil nohu, já jemu loket. Dal jsem dlouhej nájezd a všechno ztratil.“

1. PDK Grepl Mšeno   30
Věroslav Kollert 3 2 2 2 3 2 14(4)
Filip Šitera 2 3 3 3 2 3 16(2)
 
2. AK Markéta Praha 1   25
Adam Vandírek – 2 2 2 3 – 9(3)
Matěj Kůs 1 3 – – 2 1 7(2)
Antonín Galliani 0 – 3 3 – 3 9
 
3. ZP Pardubice   23
Hynek Štichauer 3 1 3 3 3 2 15
Pavel Fuksa 2 0 2 2 2 0 8(4)
 
4. AK Markéta Praha 2   16
Patrik Doubek 3 0 1 1 3 2 10(1)
Jakub Fabian 2 1 F E 0 3 6(1)
 
5. AK Slaný   13
Petr Babička 3 3 1 1 F 1 9
Michal Dudek 2 1 0 0 1 0 4(1)
 
6. náhradní tým   13
Dominik Jech, Praha 0 2 3 E 1 0 6(1)
Matěj Veselý, Praha 1 0 2 1 2 1 7(1)
 
7. PK Plzeň   5
Tomáš Hanzlík 1 1 0 1 1 1 5
Jaroslav Slavata, Praha 0 0 1 0 0 0 (1)

Poznámka: body Jaroslava Slavaty nebyly Plzni započteny. Nestartovaly Březolupy.

Aktuální pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Mšeno 60 14
2. Praha 1 47 12
3. Slaný 31 8
4. Pardubice 33 7
5. Praha 2 33 7
6. Březolupy 17 4
7. Plzeň 15 2

Mistrovství republiky kubatury 125 ccm:

1. Roman Čejka, Slaný 3 – 2 3 3 11
2. Eduard Krčmář, Slaný – 3 3 2 L 8
3. Tomáš Habada, Slaný 2 F 1 – 2 5
4. Jakub Fencl, Markéta Praha 0 2 – 1 1 4
5. Jaroslav Hladký, Markéta Praha 1 1 0 0 – 2

Stav mistrovství republiky kubatury 125 ccm:

  PLZ TOT
  8.6.  
1. Roman Čejka, Slaný 25 25
2. Eduard Krčmář, Slaný 22 22
3. Tomáš Habada, Slaný 20 20
4. Jakub Fencl, Markéta Praha 18 18
5. Jaroslav Hladký, Markéta Praha 16 16

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)