Němci byli ve stejné roli jako loni Češi v Pardubicích

Abensberg – 5. června
První semifinále juniorského mistrovství světa družstev se uskutečnilo v pondělí v německém Abensbergu. Ačkoliv naši reprezentanti budou o postup bojovat až ve druhém semifinále za dva týdny ve švédské Kumle, výsledky z Abensbergu nás každopádně hodně zajímají. Do světového finále v Rybniku se k domácím Polákům přímo kvalifikují vítězové obou semifinálí a na čtveřici je doplní bodově lepší semifinalista ze druhé příčky. Nepříjemnou zprávou proto už před závodem bylo odstoupení Lotyšů, rezignujících z finančních důvodů.

Německé béčko, které je nahradilo, bylo totiž celé složené z mladíků z okolních bavorských klubů a s výjimkou druhého místa Fachera v závěrečné jízdě do bojů na bodovaných místech vůbec nezasahovalo. Od mezinárodně ostřílenějších lotyšských závodníků Puodžukse, nebo Bogdanovse se určitě dalo očekávat, že nějaké body druhému týmu v pořadí odeberou.

Lepší výsledek se pak v tomto směru očekával i od třetích Angličanů. Ti přijeli bez své největší opory Edwarda Kennetta i dalšího semifinalisty MS jednotlivců Boxalla. Určitě se ale počítalo, že budou chtít výrazněji promluvit do boje o postup. Po slabé první sérii (pokaždé třetí místo) naznačili především Daniel King a Wright určité zlepšení, jenže pak už je Dánové a domácí Němci definitivně odsunuli na třetí příčku s poměrně velkou ztrátou. Celkových osmadvacet bodů, nasbíraných navíc převážně na B týmu Německa, určitě není výsledek, kterým by se ostrovní naděje chtěli dvakrát chlubit.

O vítězství se tak od prvního vylétnutí pásky prali domácí borci s Dány. Po první sérii vedli Němci o dva bodíky, po druhé bylo srovnáno.Rovněž třetí série byla do poslední jízdy velmi vyrovnaná, když Dánové vedli o jediný bod. Ve dvanácté jízdě přišel zřejmě rozhodující moment závodu. Ještě v prvním kole v přemíře snahy a bez cizího zavinění spadl a zranil se Thomas Stange. S podezřením na zlomenou ruku a problémy se zády odjel v sanitce k nemocničnímu vyšetření. Tříbodové manko a ztráta jedné z opor se podepsaly i pod německou psychiku.

Dánové okamžitě odskočili a ačkoliv Němci snížili ztrátu nasazením žolíka, mírný bodový odstup si dokázali udržet. Před závěrečnými dvěma jízdami už se sedmi body navrch věděli, že místo ve finále v Rybniku jim neuteče a připraví tak svému manažeru Janu Staechmannovi nejlepší dárek ke čtyřicátým narozeninám. Už před závodem působili suverénním a sebejistým dojmem. Měli i nejvyrovnanější družstvo. Poté, co se příliš nevedlo Henriku Möllerovi, ho v pohodě nahradil Hougaard, hvězdami byli Risager a Klindt.

Němci, které v roli manažera vedl mistr světa na dlouhé dráze Robert Barth, byli v podstatě ve stejné roli jako naši v loňském pardubickém finále. K úspěchu potřebovali porazit Dány (navíc s jedinou výjimkou v totožné sestavě) a stejně jako našim vloni jim ke štěstí chyběl malý krůček. Velkou oporu měli v Hefenbrockovi, kterého výborně doplňoval Wölbert, slušné výkony předváděl i Kroner. Po Stangeho výpadku ho ale náhradník Dilger nedokázal zastoupit. Přesto jejich naděje stále žije a není zrovna malá. Ve švédské Kumle budou vedle domácích a našich ještě Finové a Rusko. Tady se dá čekat se vyrovnanější boj o druhého v pořadí a čtyřicet německých bodů je z tohoto pohledu slušný zisk, který nebude ve vyrovnané konkurenci vůbec jednoduché nastřádat.