Milan Špinka se stal jednou z hvězd letňanského víkendu

Praha – 10. listopadu
Za mlhou tak hustou, že by se dala krájet, neležel rybníček Brčálník s pohádkovým Rákosníčkem, ale areál PVA Letňany. V neděli nad ránem čekal výstavy Racing Expo a Classic Expo poslední den. A přesto se hustým šedivým mlékem ke vstupní bráně prodíraly další a další postavy. Jedna patřila i Milanu Špinkovi, jemuž se o víkendu dostalo mimořádné pozornosti.

Milan Špinka prezentuje knihu Zlato z ledu

Legendou motocyklového sportu

Milan Špinka pózuje s cenou Legendy motosportu na historickém ledařském speciálu ze sbírky Vítězslava Lajbnera

Automatické dveře pouštěly fanoušky rovnou do motoristického ráje. Desítky automobilů a motocyklů poskytly skvělý průřez napříč všemi odvětvími. A do takové koncepce pochopitelně skvěle zapadla i setkání se slavnými závodníky. Usedali na pódium nejen k besedám spojenými s autogramiádami.

V sobotu se celebrity českého motorismu dočkaly také uznání za svůj celoživotní přínos. Ceny Osobnosti motorsportu převzali Petr Bold, Milan Maděryč a Miloslav Regner, pro čestný titul Legenda autosportu si přišli Karel Loprais, Břetislav Enge a Jiří Moskal, zatímco ocenění Legenda motosportu byly připraveny pro Květoslava Mašitu, Zbyňka Havrdu a právě Milana Špinku.

„Je hezký, že se nezapomíná na staré závodníky, co mají sportovní život za sebou,“ nechal se slyšet Milan Špinka. „Je milé, že se sejdou na takových příležitostech.“

 

Křest Zlata z ledu

Jiří Hájek a Milan Špinka křtí novou knihu

Nicméně pro Milana Špinku byla připravena ještě jedna slavnostní akce před nedělním polednem. Kniha Zlato z ledu byla sice na Racing Expo v jediném ručně vyroběném exempláři, ale byl by hřích nevyužít kulis výstavy k pořádným křtinám.

Autor publikace pozval Milana Špinku na vyvýšený stupínek pódia, kde se ledařský mistr světa pochopitelně dočkal otázky od moderátora Marka Chvály. „Můj nápad to nebyl,“ vysvětlil, kterak myšlenka na knižní sepsání jeho příběhu vznikla. „S Jirkou Hájkem se známe celej‘ život. A on sledoval průběh mojí kariéry, ale i celý vývoj ploché dráhy.“

O společnost se kromě hostesek postarali mladí plochodrážníci ve svých kombinézách, pro něž by měl sportovní život Milana Špinky být vzorem. Ten promptně dokázal, že stále nezapomněl otevírat šampaňské. Korek z hrdla láhve vystřelil až téměř ke stropu vysoké haly a zmizel v elegantním oblouku, za nějž by se nestyděl ani letecký akrobat Martin Šonka, jenž měl Milana Špinku na pódiu vystřídat.

 


Zlato z ledu:

více o knize Zlato z ledu


Půl století zkušeností

Zlato z ledu, na něž se Jiří Hájek připravoval tři roky, se dostane do prodeje ve druhé polovině měsíce. Bude k dostání v síti kamenných i internetových knihkupectvích. Domluven byl i přímý prodej na jarních závodech na našem prodejním stolku spolku s tradiční publikací České plochodrážní ročenka 2020, při nichž zorganizujeme i oblíbené autogramiády.

Křtin se účastnili také plochodrážní závodníci, jímž byl Milan Špinka měl být příkladem

„Jsem motoristický novinář a o ploché dráze píšu přes padesát let,“ přibližuje Jiří Hájek genezi vzniku své knihy. „Plochá dráha se mi vždycky líbila, byly to sprinterské závody, kde se všechno od startu až do cíle odehraje před diváky. A zaslouží si pozornost, navíc Československo bylo vždy výrobcem plochodrážních motocyklů.“

A proč se ústřední postavou jeho knihy stal právě Milan Špinka? „Pamatuju si jeho tátu Miloslava, setkal jsem se s ním v roce 1961 při obnovení Zlaté přilbě v Pardubicích,“ zní spisovatelova odpověď. „Sledoval jsem začátky Milana. Šel nahoru, a byť se jeho kariéra třikrát přerušila kvůli zranění, vrátil se vždycky na vrchol. Věnoval se i výchově mladých závodníků, kterou před pětatřiceti lety systematicky nastartoval.“

 

Plochá dráha na závodním veletrhu

Ke slovu se dostali rovněž starší plochodrážníci

Kmotrem knížky Zlato z ledu se stal Zdeněk Gróman, šéf nového vedení Jawy Divišov. Producent plochodrážních motocyklů se na výstavě Racing Expo prezentoval i svou vlastní expozicí. Zaměřil se v ní na svoji současnou produkci a nabídl prostor rovněž svému týneckému jmenovci. Hned vedle se svou žhavou přítomností pochlubil i AK Markéta Praha, na jehož stánku byli přítomni i závodníci. Odpoledne se v řadě besed a autogramiád dostalo také na ně. K dispozici návštěvníkům byli především kolibříci.

Dominik Hrbek se svěřoval, že s motocyklem začínal jezdit po lesích, Matouše Kameníka zase ke sportu levých zatáček přitáhl divišovský šéf Václav Hromas. Jaroslav Vaníček nahlas přemítal, že možná už nechá stopětadvacítku viset na hřebíku. Jakub Exler a Luboš Krejča zase vysvětlili, že přechod na pětistovky je pro ně nutností. Adam Nejezchleba si posteskl, že si musel sundat svou obligátní kšiltovku, ale osnoval plány na rozšíření své pódiové bilance.

Expozice AK Markéta Praha a za ní divišovské Jawy

Divákům se představili rovněž senioři. Jan Kvěch přiblížil okolnosti svého triumfu v evropském poháru v Žarnovici a rozhovořil se i na téma svého kontraktu se Zielonou Gorou. Filip Hájek shrnul svou sezónu a brilantně odrážel dotazy nejen moderátora, ale i svých kolegů, jež v žertu přišli s hypotézou o jeho přestupu do Pardubic. Ondřej Smetana povídal o svých cestách napříč plochodrážní Evropou.

 

Za rok znovu

Za rok má být Racing Expo ještě lepší

Výstava měla mít otevřeno již jen pouhé dvě hodiny, a přesto od metra spěchali další a další návštěvníci, aby zblízka nasáli atmosféru motoristických závodů i soutěží. Skvělou zprávu jim vzkázal i Petr Dufek, díky jehož iniciativě se Letňany již potřetí v řadě stali na jeden víkend pupkem českého motorismu. Za rok má prý být Racing Expo ještě lepší!

 

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer