Kauza Serenius – doping, nebo jen nedodržení pravidel?

Praha – 9. března
Dvojnásobný individuální mistr světa na ledové ploché dráze, švédský veterán Per Olof Serenius, má za sebou rušný týden. Ve středu 4. března zveřejnila disciplinární komise FIM překvapující oznámení. Na základě pozitivního nálezu zakázané látky ve vzorku moči bývalého šampióna, odebraném při MS družstev v Inzellu začátkem února, jej dodatečně diskvalifikuje z tohoto závodu. Spolu s ním byl ze soutěže vyloučen celý švédský tým. Současně dostal Serenius zákaz startu ve zbývajících podnicích seriálu Grand Prix v Berlíně a Assenu.

Po zveřejnění této zprávy se určitě nikomu nechtělo věřit, že by se tento věkovitý matador, který v pondělí oslaví své jednašedesáté narozeniny a který závodí již jen pro radost, mohl uchýlit k tak nečistým praktikám. Vzhledem k podstatě zmiňovaného nálezu to tak být opravdu nemusí.

O jakou látku se vlastně jednalo? Příčinou závodníkových nesnází je hydrochlorthiazid. Látka obsažená v jednom z nejčastěji předepisovaných léků na snížení vysokého krevního tlaku. Jedná se o tzv. diuretikum, tedy látku, která zvyšuje vylučování vody z těla. Jeho nález v moči u člověka ve věku, jako je Per Olof Serenius, by tak žádného lékaře nepřekvapil. Problém ovšem tkví v tom, že diuretika jsou na seznamu zakázaných látek ve sportu, konkrétně ve skupině S5. Lék sám o sobě nemá žádné účinky, které by pozitivně ovlivnily sportovní výkon (kromě toho, že může způsobit slabost, malátnost a žaludeční nevolnost), ale počítá se mezi tzv. látky maskovací. Diuretika mohou totiž urychlit vyloučení jiné zakázané látky z těla, a snížit tak její koncentraci na podprahovou hladinu.

Tyto léky se v praxi nepočítají přímo mezi látky zakázané, ale označují se jako látky povinně hlášené. Závodník, který takový lék potřebuje, může jeho požití legalizovat tím, že požádá FIM o udělení tzv. terapeutické výjimky. Musí tak však učinit písemně, a to nejméně 21 dní před závodem. Tato výjimka samozřejmě neplatí, byla-li v moči kromě diuretika detekována i jiná exogenní zakázaná látka v prahové nebo podprahové koncentraci. To se však v tomto případě neprokázalo.

Serenius se proti rozhodnutí disciplinární komise okamžitě odvolal a chce své jméno očistit. Hájí se tím, že jednak nejde o doping v pravém slova smyslu a že užití léku na vysoký tlak předem oznámil. Jak však vyplývá ze závěrů komise, učinil tak až při vlastní dopingové zkoušce, což je samozřejmě pozdě. Nepomohlo ani závodníkovo tvrzení, že o podobném pravidlu nebyl svou domácí organizací SVEMO informován. Národní dopingová agentura se k tomuto případu vyjádřila ve smyslu, že každý sportovec je sám zodpovědný za to, když přijme do těla lék s obsahem zakázané látky. O jejích možných účincích a eventuální postižitelnosti v případě pozitivního nálezu se musí sám informovat.

Sympatického švédského závodníka teď ani tak netrápí, že přijde o zbytek seriálu Grand Prix, ve kterém byl jeho start stejně ohrožen vzhledem ke zlomenině prstu levé ruku, kterou si způsobil tento týden při nehodě ve Stockholmu. Spíše ho mrzí, že svému národnímu týmu zkomplikoval cestu do finále MS družstev na příští rok. Podle současných pravidel je totiž poslední tým v letošním pořadí soutěže vyřazen a bude nahrazen sestavou Švýcarska. Podle počtu přihlášených týmů do světového šampionátu v roce 2010 se však možná budou upravovat pravidla. Jisté místo ve finále má v současné době zatím jen sestava pořadatelské země, tedy Ruska.

Foto: Jiří Bayer