O víkendu je v sázce kolektivní ledařský titul

Berlín – 17. března
Berlínský ledový ovál ve Wilmersdorfu bude o tomto víkendu dějištěm bojů o letošní titul v závodech družstev na ledové ploché dráze. Souboje sedmi týmů se každý den uskuteční v jednadvaceti jízdách, ve kterých se každý celek utká v šesti soubojích se všemi svými soupeři.

Jednoznačným favoritem je tým Ruska, tvoří jej všichni tři letošní medailisté individuálního šampionátu a v sedmadvacetileté historii tohoto šampionátu nevybojoval titul jen ve čtyřech případech a měl by jej teoreticky získat i tentokrát. Zcela otevřený je však souboj o další medaile.

Zřejmě jen nováček mezi finalisty tým Švýcarska a celek Holandska by do tohoto souboje neměli zasáhnout, ale ostatní týmy včetně našeho se o ně poperou. Švédové vysílají do boje osmapadesátiletého veterána Sereniuse, jezdce, který nebyl v sestavě svého národního týmu pouze v úvodním ročníku šampionátu v roce 1979. Po roční pauze se do sestavy vrací i jeho o deset let mladší kolega Stefan Svensson, se kterým Serenius vybojoval v letech 1995 a 2002 dva ze tří švédských titulů.

Domácí Němci jsou druhým týmem, který dokázal vzít Rusům titul. Stalo se tak v roce 1983 a shodou okolností právě na dráze ve Wilmersdorfu. Letos poprvé budou moci využít zkušeností Vjačeslava Nikulina, Rus, vicemistr světa z roku 2002 a také šestkrát bronzový jezdec individuálního světového šampionátu letos získal německý pas a tak může reprezentovat svoji novou zem. Bez šancí nejsou ani Finové s vynikajícím Anttim Aakkem a účastníkem letošního finále Tommy Flyktmanem. Ten kdysi reprezentoval v individuálních soutěžích Švédsko, ale letos využívá té skutečnosti, že je držitelem jak švédského tak i finského pasu.

Náš manažer Antonín Klatovský v roli jezdce byl u naší poslední medailové radosti v roce 1991. Letos po patnácti letech by rád na stupně dovedl tým jehož základ tvoří jeho synové Antonín a Jan. Oba vládnou prestižní sérii Golden Spike a rádi by svedli boj o některou z medailí. Tuto snahu bude chtít podpořit i třetí jezdec týmu kterým bude zkušený Jan Pecina.

„Myslím, že to bude velká bitva. Rusové jsou někde jinde, ale za nimi to bude boj o každý bod. Právě na tento závod jsme se v poslední době soustředili. Anton zajel dobře mistrovství Evropy kde byl čtvrtý a především na něm leží největší zodpovědnost za výsledek týmu. Honza má za sebou několik dobrých výsledků a musí porážet především dvojky našich největších soupeřů. Pecina se na letošní sezónu připravoval jak nikdy předtím. Byl s námi na soustředění v Rusku a i techniku má na velmi dobré úrovni. Věřím, že když to bude potřeba i on nějaký bod přidá,“ řekl Antonín Klatovský.

Sestavy jednotlivých družstev:

Rusko Nikolaj Krasnikov, Junir Basejev, Michail Bogdanov
Švédsko Per-Olov Serenius, Stefan Svensson, Ulf Engenström
Německo Robert Eibl, Vjatčeslav Nikulin, Marian Kreklau
Česká republika Antonín Klatovský, Jan Klatovský, Jan Pecina
Finsko Antti Aakko, Tommy Flyktman, Pekka Karttunen
Holandsko René Stellingwerf, Sven Holstein, Johnny Tuinstra
Švýcarsko Heinz Göldi, Philipp Weiss, Simon Gartmann

Medailová statistika jednotlivých zemí v historii tohoto šampionátu:

  zlato stříbro bronz
1. Rusko/SNS/SSSR 23 3 1
2. Švédsko 3 15 5
3. Německo 1 1 10
4. Česká republika/Československo 0 5 1
5. Team Evropa 0 1 1
6. Finsko 0 1 4
7. Rakousko 0 1 2
8. Kazachstán 0 0 2
9. Holandsko 0 0 1