V Mariánských Lázních se bude závodit celý víkend

Mariánské Lázně – 21. července
Nadcházející víkend se v Mariánských Lázních sejde početná skupinka jezdců z celé Evropy, aby hned dvěma závody oživila jediný kilometrový ovál v České republice. V sobotu se utkají veteráni v závodě Evropského šampionátu a v neděli budou diváci svědky bojů o titul v mezinárodním mistrovství České republiky na dlouhé dráze.


Sobota 23.7. ve 14:00 – Mistrovství Evropy veteránů
Závody veteránů se staly v Mariánských Lázních nádhernou tradicí a našly si i početnou skupinu fanoušků. Ve startovní listině figurují vždy zástupci mnoha zemí, od Maďarska po Nový Zéland. Závody jsou rozděleny do tří kategorií – na třídu dvouventilových strojů, čtyřventilových strojů a sidecarů.

Mezi dvouventily bude největším lákadlem duel dvou německých jezdců – Hartmuta Ernsta a Franze Greisela. Do něj by měli promluvit i Nor Jan Jacobsen či Angličan Garry Smith. Ve třídě čtyřventilových strojů se zase očekává souboj Britů. Maurice Jones a Chris Hendriksen patří k největším favoritům, ale do boje o čelní příčky by jistě rádi promluvili i John Freeman nebo Paul Evitts, jehož bratr Neil byl v osmdesátých letech velikou britskou hvězdou. Černým koněm závodu bude stylově jedoucí Němec Oswald Lasarzik.


Neděle 24.7.ve 14:00 – Mezinárodní mistrovství České republiky
Již potřetí za sebou se v Mariánských Lázních uskuteční znovuzrozený domácí šampionát na dlouhé dráze. Kvůli naší nedostatečné jezdecké základně v této disciplíně je startovní listina tradičně doplněna závodníky z ciziny, což přineslo i značné zatraktivnění celých závodů.

I letos budou k vidění zajímavá jména. Na stratu se objeví například evropský finalista Alessandro Milanese z Itálie, který vloni skončil v našem šampionátu na třetím místě. Zkušenosti z finále mistrovství světa má za sebou Nor Kenneth Borgenhaug, který do západních Čech přijede se svým reprezentačním kolegou Kimem Mortensenem.

Z dánských jezdců se objeví Tim Korneliussen. Nemohou chybět ani zástupci země dlouhé ploché dráhy – jezdci Německa. Z nich se na start postaví např. bývalý evropský finalista Klaus Gardemann, dále Roberto Haupt, Rony Stüdemann, Martin Ernst nebo plavovlasý Hermann Zausinger.

Českým divákům se poprvé představí i Nynke de Jong, jediná dívka ve startovním poli. Tato drobná blondýnka patří v Německu i Holandsku k uznávaným jezdcům. K jejím úspěchům patří například čtvrté místo v kvalifikaci mistrovství světa.

Proti těmto borcům se postaví sedmička jezdců v našich barvách v čele s Antonínem Švábem a Zdeňkem Schneiderwindem. Po jejich boku se objeví loňský šampión Pavel Ondrašík, Richard Wolff, Jaroslav Pták, Karel Kadlec a svůj comeback slavící explzeňák Marek Čejka. Loni pátý Petr Vandírek ztroskotal na nemalých ekonomických nárocích této disciplíny a o reprízu se bohužel nepokusí. Na dlouhé dráze se letos neobjeví ani Josef Franc a Adrian Rymel. Závod bude hlavním nominačním kritériem pro světový a evropský šampionát 2006.

Galerie největších favoritů – veteráni:
Hartmut Ernst
Tento německý závodník býval v minulosti oporou reprezentace bývalé NDR. Mezi jeho největší úspěchy patří zisk domácího titulu na krátké dráze a celá řada medailí ze slavného Bergringu v Teterowě. Čeští diváci jej mohou znát i z Pardubic, kde startoval třikrát na Zlaté přilbě. Po delší závodnické pauze se pustil do závodů veteránů, kde se brzy stal absolutní špičkou. Dokázal získat titul mezi čtyřventily i dvouventily. Jeho excelentní styl jízdy bere diváka za srdce. Za zmínku stojí i jeho motocykly. Na jednom brázdil ovály mistr světa Alois Wiesbóck a na druhém Simon Wigg. Na mariánskolázeňské dráze bude Hartmut Ernst jen těžko k poražení. Na svém kontě už má odsud hezkou řádku vítězství a dvě křišálové přilby. Vloni jej zradil motocykl, což jej stálo účast ve finále. Proto si chce letos vše vynahradit.

Maurice Jones
Korpulentní, věčně usměvavý Angličan bude i letos patřit k největším kandidátům na zlato. Podobně jako Ernst v minulosti střídal obě kategorie a dotáhl to až k titulu evropského šampióna. V Mariánských Lázních se mu vždy dařilo a rád se sem vždy vrací.

Oswald Lasarzik
Bývalý mistr NDR na dlouhé ploché dráze z roku 1984 skončil vloni v Mariánských Lázních na třetím místě. I ve svých dvaasedmdesáti letech je stále velice dravý a určitě by si rád stupně vítězů zopakoval.

Nejžhavější česká želízka v mistrovském ohni:
Antonín Šváb
Na post největšího favorita domácího šampionátu se pasoval postupem do finále mistrovství světa i Evropy. Do Mariánských Lázní přijede současná Česká reprezentační jednička s jasným cílem – získat konečně domácí zlato. Na ně čeká už hodně dlouho, ale podobně jako na krátké dráze zůstává jeho maximem druhá příčka. Vloni mu zranění nedovolilo tuto bilanci vylepšit, ale letos má tento jezdec, který již v minulosti stál na stupních vítězů i v závodech mistrovství světa, další příležitost k útoku na post nejvyšší.

Zdeněk Schneiderwind
Dvojnásobný mistr Evropy i republiky bude dozajista největší hvězdou startovní listiny. V loňském roce jej podobně jako Švába vyřadilo z mistrovství republiky vážné zranění, s jehož následky se potýká v podstatě dodnes. Letos se však po rozpačitém začátku sezóny vrací pomalu do formy a postup do finále evropského šampionátu dává jasně tušit, že ještě nepatří do starého železa. Zdeněk je rovněž továrním jezdcem Jawy, což mu skýtá i výhodu rychlého motocyklu. Když se k tomu připočte i dokonalá znalost dráhy, jsou to nejlepší předpoklady k dalšímu prvenství.

Pavel Ondrašík
Cesta k obhajobě titulu bude pro úřadujícího českého šampióna velice svízelná a bude v ní muset počítat se zaváháním svých silnějších reprezentačních kolegů. Pryč jsou ty doby, kdy jméno Pavel Ondrašík figurovalo v první desítce pořadí mistrovství světa. Posledních pár let jde jeho forma rapidně dolů. Letos se mu nedařilo v kvalifikaci mistrovství světa i Evropy a tak bude závod v Mariánských Lázních příležitostí k napravení reputace. Je to rozhodně jeden z favoritů na medaili, možná i titul.

Richard Wolff
Pád a zranění v tréninku na loňský domácí šampionát jej připravily o místo v reprezentaci na mistrovství světa. Startoval však v semifinále evropského šampionátu na trávě a přestože do finále nepostoupil, řadí jej jeho letošní výkony na třetí příčku imaginárního žebříčku našich reprezentantů. Právem se může počítat ke kandidátům na jednu z medailí.

Jaroslav Pták
Tento zkušený jezdec, který byl v minulosti krůček od postupu i do finále mistrovství světa, je již dlouhá léta tradiční oporou naší reprezentace na dlouhé dráze. Na domácí šampionát se vždy dokázal výtečně připravit, o čemž svědčí i zisk bronzové medaile z roku 2003. Vloni jej však provázela smůla v podobě pádu a zranění, které ukončilo pro něj tak slibně rozjetý závod. Letos má šanci vše napravit.

Karel Kadlec
Stejně jako vloni startoval tento sympatický závodník i letos v mnoha mezinárodních závodech na dlouhé a travnaté dráze. V domácím šampionátu má nejlepší příležitost využít zkušeností získaných tímto vydatným tréninkem. Bude určitě srdnatě bojovat, aby se dostal do první šestky.

Časový harmonogram:

  ME veteránů MEZ MR
  sobota neděle
  23.7. 24.7.
technická přejímka 8:00 – 10:00 8:00 – 10:00
trénink 10:00 – 12:00 10:00 – 12:00
start závodu 14:00 14:00

Předběžná startovní listina – ME veteránů:
Franz Greisel, D
Jan Jacobsen , N
Brad Davis, GB
Denis Hall, GB
Roy Gamm, GB
Gary Smith, GB
Petr Dejmek, CZ (DMSB)
Walter Johanssen, D
Jürgen Brucknar, D
Ernst Harmut, D
Frank Yates, GB
Oswald Lasarzik, D
John Harlye, GB
John Freeman, GB
Jürgen Jucknies, D
Chris Hendriksen, GB
Walter Fuchs, D
Maurice Jones, GB
Paul Evitts, GB
Miklos Nemeth, H

Předběžná startovní listina – MEZ MR:
Alessandro Millanesse, I
Francesco Barbetta, I
Frank Yates, GB
Maurice Jones, GB
Chris Henriksen, GB
Klaus Gerdemann, D
Hermann Zausinger, D
John Hartley, GB
Nynke de Jong, NL
Rony Stüdemann, D
Roberto Haupt, D
Martin Ernst, D
Kenneth Borgenhaug, N
Kim Mortensen, N
Tim Korneliussen, DK
Karel Kadlec, Plzeň
Antonín Šváb, Olymp Praha
Zdeněk Schneiderwind, Olymp Praha
Pavel Ondrašík, Olymp Praha
Richard Wolff, Olymp Praha
Marek Čejka, Mariánské Lázně
Jaroslav Pták, Karlovy Vary

Foto: Jiří Bayer a Pavel Fišer