Mistři vzejdou ze závodu postrádajícího kompromis

Divišov – 22. července
V souvislosti se zítřejším datumem řeší mnoho plochodrážních fanoušků velikánské dilema. Po bezmála patnácti letech se totiž na našem území jedou hned tři plochodrážní podniky v jediném dni. Volbu navíc ztěžuje fakt, že Mariánské Lázně, Liberec a Divišov jsou všechny tři vpravdě výjimečnými událostmi. Dlouhou dráhu vídáme v Čechách jednou do roka, premiéra nové dráhy má v našich podmínkách nádech malé science fiction a rovněž boj o ceněný primát v mistrovství republiky dvojic je nesmírně lákavý. Po zvacích článcích k Liberci a Mariánským Lázním, které v magazínu speedwayA-Z tento týden vyšly, přinášíme vyčerpávající divácký servis také pro Divišov.


Divišov letos slaví padesátileté jubileum od prvního plochodrážního závodu. A proto zítřejší mítink pojímá skutečně velkoryse. Vedle hlavního magnetu v podobě finále dvojic, chystá ještě plochodrážní výstavu, setkání veteránů a všechno nakonec završí nadstavbový Memoriál Josefa Leifra.

„Jakmile dopoledne přijedou veteráni, udělá se s nimi malé posezení,“ popisuje klubové plány jeho šéf Milan Hajný. „Pak by měli začít najíždět závodníci. Kolem druhé se otevře výstava. U toho bude vedení z Jawy a také někdo, kdo by měl nějaký vztah k Esu. Pak nastane ten obvyklý zmatek s odbavováním závodníků. Slavností nástup bude společný i s veterány. S nimi bude spíkr Míla Čmejla dělat rozhovory. Do přestávky vsuneme ukázku čtyřkolek. A nakonec se pojede Memoriál Josefa Leifra.“

Šampionát dvojic se už potřetí pojede dle britského systému, který nepřipouští kompromis. Díky bodovému klíči 4-3-2-0 nemůže nikdy nastat remíza. Protože dva jsou více než jeden, pouhé vítězství jednotlivce k úspěchu nestačí. Spolupracující dvojice na druhé a třetí příčce totiž inkasuje více bodů.

Desítka párů je rozdělena do dvou semifinálových skupin. V nich se střetne každý s každým. Nejlepší dva z každé skupiny pak zamíří do dvou semifinálových jízd. Ty určí
účastníky malého a velkého finále. Mistrem se pak stane dvojice s vyšším počtem bodů.

Jednoznačná odpověď na otázku, kde hledat favority, je nesmírně ošidná. Startovní listina je totiž vskutku nabitá. A sílu českých es v mnoha případech ještě zvyšují angažmá polských závodníků. Připočteme-li nekompromisní rozpis a technický ovál, máme zaučeno pořádné drama.

Vyrovnaný by měl konec konců být i druhý ročník Memoriálu Josefa Leifra, zapáleného fanouška a činovníka, který zemřel předloni na podzim. Jak magazínu speedwayA-Z řekl Petr Leifr, jeho syn, organizační výbor soukromého závodu nechtěl žádné eso, které by zválcovalo ostatní konkurenci.


Startovní listinu přirovnal k dramatické první lize nebo spíše k extralize v ryze českém pojetí bez cizinců. Osmička účastníků, jejíž poslední jméno bude známé až zítra, změří síly nejprve ve dvojici semifinále. A miniturnaj bude gradovat malým a velkým finále.

Petr Leifr se skupinou svých přátel už podruhé dokázal uctít památky svého otce, který jej ke sportu levých zatáček přitáhl. Obdivuhodná je především skutečnost, že slušné finanční prémie pro závodníky pocházejí z vlastních zdrojů pořádající party. Letos jim pomohla i mladoboleslavská firma Rimini. „Děkujeme Mílovi Vernerovi za sponzorský dar v podobě pohárů,“ vzkazuje do Mladé Boleslavi Petr Leifr.

Časový harmonogram:

prezentace jezdců 13:30
technická přejímka 14:00
trénink 15:00
rozprava s jezdci 15:15
slavnostní nástup 15:30
první jízda 16:00
Memoriál Josefa Leifra po skončení MR

Startovní listina:

PDK Mšeno 1 Karel Průša, 2 Richard Wolff
AK Markéta 3 Luboš Tomíček, 4 Antonín Galliani
ZP Pardubice 1 5 Marián Jirout, 6 Hynek Štichauer
Mitas Březolupy 7 Martin Málek, 8 Martin Gavenda
PRO TEC Team 9 Miroslav Fencl, 10 Sebastian Ulamek (PL)
Rimini Mladá Boleslav 10 Filip Šitera, 12 Krzysztof Stojanowski (PL)
Olymp Praha 13 Bohumil Brhel, 14 Antonín Šváb
ZP Pardubice 2 15 Jaroslav Petrák, 16 Pavel Fuksa
AK Slaný 17 Pawel Staszek (PL), 18 Patrik Linhart
AK Divišov 19 Jan Hlačina, 20 Marco Müller (D)

Oproti původním záměrů ubyli:

2 Jakub Hejral, PDK Mšeno Původní filozofie mšenského trenéra Antonína Kaspera staršího byla sestavit dvojici z domácích zdrojů. Za tím stála především snaha zvýšit počet kvalitních závodů pro své borce, jimž by angažmá cizinců vzalo další jezdeckou příležitost. Jakub Hejral si však počátkem měsíce zlomil ruku při pouáku v chorvatském Prelogu.
 
8 Vladimír Višváder, Březolupy Měl být vedle Martina Málka v sestavě Březolup. Na přání svého dlouholetého sponzora Alexandra Kopeckého, českodubského tvůrce motorů BM a uznávaného ladiče, však v termínu divišovského závodu pojede premiérové klání na nové dráze v Liberci.
 
16 Matyáš Hlaváček, Pardubice 2 Pardubický kouč Josef Laštovka patří k zastáncům kroků vedoucích k omezení počtu zahraničních jezdců v českých soutěžích. Proto i obě sestavy Pardubic na republikový šampionát jsou složeny z domácích závodníků. Matyáš Hlaváček však bohužel vypadl kvůli svému pádu při tréninku před juniorských šampionátem v Chabařovicích, při němž si pochroumal vazy v rameni.
 
17 Jiří Štancl, Slaný Původní záměr Milana Macha byl přivést na start také profesionála ze skotského Glasgow, jenž se letos začal opět pravidelně objevovat v české extralize. O účasti Jiřího Štancla ve slánské dvojici se spekulovalo už v zimě, nicméně nakonec se postavila proti termínová kolize s britskou Premier League.
 
17 Mariusz Puszakowski, Slaný Místo Jiřího Štancla byl nahlášen Mariusz Puszakowski. Ten oficiálně figuroval na soupisce až do dnešního rána. Nakonec však Milan Mach potvrdil středeční kuloární informaci, že borce důvěrně známého z české extraligy nakonec nahradí krajan Pawel Staszek. Mariusz Puszakowski totiž musí v pátek přátelské utkání v Rzeszowě a v neděli jej čeká důležité ligové kolo v Tarnowě.
 
20 Rony Weis, Divišov Závodník z německého Míšně rychle ztratil v Čechách nejen svou popularitu, ale prakticky přes noc se stal v jistých kruzích personou non gratta. Už zkraje roku přislíbil účast po boku Jana Hlačiny v divišovské dvojici. Pak rázem bez slůvka omluvy kontaktoval Liberec a potvrdil svůj start v tamním pouáku. Nakonec se neobjeví ani tam, aniž by se i v tomto případě obtěžoval svou rezignaci sám předem ohlásit.
 
21 František Liebezeit, Divišov Jezdící kouč, který loni dovedl Mšeno k nejlepším výsledkům v extralize, nedostal důvěru členské základny klubu pro práci v jeho výboru. Rozhodl se tedy Mšeno opustit, nicméně stále nemůže dosáhnout rozumné dohody s klubem. V lize proto za něj nenastupuje. Živnou půdu pro své ideály našel v Divišově a nakonec vyslyšel jeho nabídku na post náhradníka. Když však Věroslav Kollert ohlásil termín svého závodu, dohodl se s Divišovem, že pojede v Liberci. Tam má zaručenou účast ve všech jízdách, navíc kousek odtamtud bydlí.

2. Memoriál Josefa Leifra:

účastníci: Luboš Tomíček, Olymp Praha
  Antonín Galliani, Markéta Praha
  Filip Šitera, Plzeň
  Richard Wolff, Olymp Praha
  Jan Hlačina, Slaný
  Miroslav Fencl, Slaný
  Jaroslav Petrák, Pardubice
  o osmém jezdci se rozhodne na místě
čísla: budou vylosována na místě
systém: dvě semifinále, malé finále a finále

Foto: Pavel Fišer