Pod černými mraky triumfoval Slaný

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 20. července
Páté kolo šampionátu juniorských družstev včera na pražské Markétě provázely ošklivé černé mraky a protivný studený vítr. Plzeň, leader průběžné tabulky, přišla o body už v rozjížďce s číslem tři. Antonín Galliani sice vyhrál, leč Filip Šitera při útoku na druhého Martina Vaculíka narazil v poslední zatáčce do mantinelu. Krizový moment sice zvládl bez pádu, spadl mu však řetěz, takže vůbec nebodoval. Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem mezitím pilně sbírali pětibodová maxima. Při vzájemné konfrontaci pak porazili Plzeň 4:2, když se Patrik Linhart dvakrát vystřídal ve vedení s Antonínem Gallianim. Slaňáci se poté vyvarovali jakékoliv chyby a stali se vítězi. Druhá Plzeň vede šampionát o pouhé dva tabulkové body. Na třetím místě skončily potřetí v řadě Pardubáci Hynek Štichauer a Pavel Fuksa. Ve stopětadvacítkách narušil letošní hegemonii slánských závodníků domácí Jaroslav Slavata.


Zkoušky plzeňského osudu
Fortuna začala plzeňský tým pokoušet už o tréninku. Filipu Šiterovi přestal jet motocykl a tak se musel do svého depa vrátit pěšky. Podobně na tom byl i další Plzeňák Jan Markvart, který nastoupil jako host za slovenskou Žarnovici. Spadl mu řetěz a tak se jako první za celý večer seznámil s povrchem dráhy.

Svou odvrácenou tvář však Fortuna ukázala plzeňským leaderům už na začátku celého klání. Jejich souboj s Žarnovicou v rozjížďce s číslem tři měl být dle papírových předpokladů pouhou formalitou. Jenže nakonec skončil šokující remízou.

Zatímco Antonín Galliani po brilantním startu ujížděl vpřed, před Filipem Šiterou najížděli do první zatáčky jak Martin Vaculík, tak Jan Markvart. Ve výjezdu byl Filip Šitera třetí. Jenže to bylo maximum. Slovenský závodník vytrvale hájil druhou příčku. Plzeňák kolem něj létal jako hadr na holi, nicméně předjet se mu nepodařilo.


Rozhodující útok si Filip Šitera načasoval do závěrečného oblouku. Byl však příliš rychlý a výsledkem se stala břeskná rána do mantinelu. Jezdec situaci ustál, nicméně mu spadl řetěz. Šachovnicový praporek v rukou startmaršála jej tak tentokrát neodmával.

S Plzní to vypadalo všelijak rovněž po startu šesté jízdy. Antonín Galliani předvedl další ze série podařených startů. Nicméně Filip Šitera opouštěl rošt jako poslední. V první zatáčce přeskočil Zdeňka Šuranského, ale Adam Vandírek mu vytvořil překážku k nepřekonání.

Stejně jako při svém prvním startu Filip Šitera usilovně makal. A nedopřál Pražanovi v mšenských službách chvilenku oddechu. Napínavý duel však nakonec rozhodla technika.
Ve třetím kole mu při nájezdu na protilehlou rovinku praskl primární řetěz. Osud tak Plzni dopřál, co jí ve třetí jízdě sebral. Ovšem Filip Šitera viděl pomalý plzeňský rozjezd sebekriticky. „Přehnal jsem to,“ komentoval svůj závěrečný nájezd na Martina Vaculíka. „Dojet pro bod nešlo, spadnul mi při tý ráně řetěz. A ve druhý jízdě jsem na startu spálil spojku.“

Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem rozhodně nebyli z těch, kteří by plzeňských trablů litovali. Otázky typu, kdy už konečně leadery porazí, brali před závodem jako obvyklý hec. Jenže nyní to mohla být skutečná realita. Navíc úvodní dvě rozjížďky proti pražským dvojicím byly poměrně snadnou rozcvičkou s desetibodovým příspěvkem pro skóre.


Slánsko – plzeňské vyrovnání
V rozjížďce s číslem devět Věroslav Kollert s Patrikem Linhartem odvedli oba Mšeňáky. Antonín Galliani s Filipem Šiterou už dobře věděli, že pro porážku suverénního Slaného si nemohou dovolit žádné kompromisy. A v tomto směru se museli v desáté jízdě prezentovat v souboji s Pardubicemi.

Zatímco plzeňská štěstěna si zkraje pražského mítinku vybírala náhradní volno, její kolegyně v pardubických službách překračovala plán stylem úderníka z padesátých let. Hynek Štichauer s Pavlem Fuksou naskočili do závodu počínaje čtvrtou jízdou. A velice záhy přišli o soupeře. Nejprve Michael Gregor skončil ve třetím kole díky nárazu do hrazení. Michal Matula vzápětí o dvě sekundy prošvihnul časový limit opakované jízdy.

Poklidná jízda pardubických borců, kteří tak do repete startovali sami, se však mohla změnit v drama. Pavel Fuksa projížděl cílem setrvačností. „Zadřelo se to,“ konstatoval o chvíli později v depu. „Včera jsem to zajel a vydrželo to jen tři a půl kola jako v Chabařovicích. Teď si musím půjčit motorku od Hynka.“


V sedmé jízdě pak na Pardubáky odstartoval Martin Vaculík. Do první zatáčky však už najížděl jako první Hynek Štichauer. Žarnovičan se jej držel jako zarputilé klíště. Ovšem ve druhé zatáčce si brknul o jeho zadní kolo a upadl. Při opakování už Hynek Štichauer s Pavlem Fuksou opanovali situaci. Osamělý Jan Markvart upadl už ve druhém oblouku. A Pardubice už podruhé připisovaly netradičních 5:0.

Antonín Galliani s Filipem Šiterou však nebyli z těch, kdo by chtěli podporovat jejich setrvání v čele průběžné klasifikace po boku Slaného. Antonín Galliani předvedl opět famózní start. Hynku Štichauerovi se zvednul motocykl na zadní a než jej stačil srovnat, předčil jej Filip Šitera. Plzeň tak inkasovala potřebných pět bodů.

Pořadatelé dělali úpravu dráhy po každé třetí rozjížďce. A Plzeňáky tak hned ob jednu jízdu čekal další klíčový soupeř. Neporažený Slaný. Vzhledem k obvyklým skvělým startům Antonína Gallianiho a pomalejším rozjezdům Filipa Šitery, se dal očekávat smírný výsledek.
Jenže Patrik Linhart jim dokonale vypálil rybník. A byl to právě on, kdo po vylétnutí pásky začal udávat tempo.

„Start se mi povedl,“ vzpomínal později v depu. „Říkal jsem si buď a nebo. Galič má většinou starty jako hovado, ale teď to vyšlo mně.“ Antonín Galliani však útočil ze všech sil. A stejně tak Filip Šitera bušil z posledního místa do Věroslava Kollerta. Slaňáci se však drželi svých postů jako čert kříže. Jenže ani zdaleka neměli vyhráno.


Ve výjezdu z první zatáčky třetího kola však Patrik Linhart chyboval. „Moc jsem si vrknul,“ líčil příčiny. „Vjel jsem na trávu a tak jsem se přetočil.“ Antonín Galliani okamžitě putoval do vedení. Jenže o kolo později zopakoval téměř navlas stejnou chybu jako prve Patrik Linhart. Ten jí logicky využil. Vrátil se do čela a Plzeň tak letos poprvé prohrála rozjížďku.

Pardubice zase třetí
„Jsem rád, že jsem to dotáhl,“ komentoval Patrik Linhart slánské 4:2 z duelu s Plzní. „Snad to nezkazíme…“ Junior Slaného si totiž dobře uvědomoval, která bije. Po čtyřech vystoupeních totiž měli o čtyři body více než leadeři šampionátu. A byli tak na nejlepší cestě mítink vyhrát.

Na Plzeňáky si po rozjížďce s číslem čtrnáct vyšlápli také Pardubáci. V ní se jim povedlo odstartovat na mšenské Adama Vandírka a Zdeňka Šuranského a pak je hlídat až do cíle. Rázem tak měli v průběžném součtu o jeden bod víc než Antonín Galliani s Filipem Šiterou.


Ti však odpověděli hladkou porážkou Michala Matuly v patnácté jízdě. V podobném stylu se však o dvě rozjížďky později Plzeňáci vypořádali s Petrem Babičkou a Patrikem Doubkem. O celkovém druhém místě se tam mezi Pardubicemi a Plzní rozhodovalo na dálku v rozjížďce s číslem devatenáct. V ní na Hynka Štichauera a Pavla Fuksu čekali Věroslav Kollert a Patrik Linhart.

Po svém triumfu nad Plzní Slaný nezaváhal ani se Žarnovicou. Jejich duel však musel být přerušen kvůli pádu Martina Vaculíka ve druhé zatáčce. Cenu fair play by si zasloužil jeho kolega Jan Markvart, který bleskově položil motocykl, aby do padajícího Slováka nevrazil. Po opakovaném startu pak Slaný inkasoval pět bodů a nastupoval do střetnutí s Pardubicemi jako již téměř jistý vítěz celého závodu.

Na poslední tři rozjížďky si však všichni museli pár minut počkat. V osmnácté jízdě totiž Michal Matula při útoku na Adama Vandírka předvedl děsivý přemet. Zůstal ležet na dráze. Posádka rychlé ambulance u něj zjistila otřes mozku. A než pro stabilizovaného závodníka přijela sanitka z motolské nemocnice, závod musel být přerušen.


S napětím očekávaná rozjížďka Slaného s Pardubicemi přinesla rychlý start Patrika Linharta. Za ním opouštěl rošt Hynek Štichauer, který v prvním oblouku útočil vnější stranou. Jenže Slaňák mu přehradil cestu. Ze situace profitoval Věroslav Kollert, který se tak dostal za záda svého kolegy.

Slaný tedy potvrdil vítězství dalším 5:1. Naproti tomu Pardubáci mohli čekat už jen na zázrak v podobě plzeňské prohry s pražskou dvojkou. Nic takového se však nestalo. Antonín Galliani a Filip Šitera dali Patriku Doubkovi s Petrem Babičkou co proto už po vylétnutí pásky. V konečném součtu tedy Plzeň předčila Pardubice. Východočechům zbylo potřetí třetí místo v řadě a naděje na zvrat při své další účasti.

Za zmínku stojí úspěšný debut závodníka Jana Hlačiny za rozhodcovským pultíkem. Pod vedením Jiřího Hejtíka poprvé řídil celý závod. A nutno dodat, že se bravurou, přehledem a rychlými citlivými reakcemi zařadil mezi špičku našich arbitrů. Jediným sporným momentem se stal chaos v rozjížďce s číslem dvě. Díky červenému vylučovacímu světlu, které svítilo během rozjížďky, nebyli vedoucí Mšeňáci daleko od zastavení jízdy.


„Zdeněk jel přede mnou,“ líčil onen moment Adam Vandírek. „Viděl jsem, že zastavuje a koutkem oka zahlédl červené světlo. Pak jsem zjistil, že je to vylučovací. Všichni jeli dál, tak já taky.“

Jan Hlačina později magazínu speedwayA-Z sdělil, že jej nechal svítit na pokyn Jiřího Hejtíka. Otázkou však zůstává, co by se stalo, kdyby některý z jezdců zastavil. Vždy v sobotu předtím na rozpravě ve Slaném Karel Voborník, rozčilený tréninkovým ignorováním červených vlajek ze strany Ivana Vargeka, všem přítomným zvýšeným hlasem zdůrazňoval, že červená znamená vždycky za všech okolností zastavit. Dozajista námět pro šéfrozhodčího Milana Špinku na příští školení svých oveček.

Jaroslav Slavata narušil slánskou hegemonii
Také v Praze se sešlo jen sedm stopětadvacítek. A tak se opět o mistrovské body bojovalo nejprve ve dvou kvalifikačních skupinách se třemi jízdami ve shodném obsazení.


Skupina A však tentokrát nabídla drama, protože se v ní sešli hned tři favorité. Její úvodní rozjížďku opanoval Radim Chod. Pavel Pučko sice ve druhé zatáčce druhého okruhu objel Michala Dudka, jenže ten mu to ještě ve stejném kole oplatil.

Druhou jízdu už vyhrál Michal Dudek před Pavlem Pučkem. Radim Chod zůstal stát na startu a na dráhu se vydal se ztrátou třech čtvrtin kola. Za těchto okolností mohli do velkého finále postoupit všichni tři.

Klíčovou třetí rozjížďku hned po startu ovládl Michal Dudek. Pavel Pučko i Radim Chod mu však viseli na výfuku a snažili se ze všech sil předjet. Nicméně vedoucí Slaňák vzdoroval. V poslední zatáčce Pavel Pučko zaváhal. Najel si moc vpravo a Radim Chod se vnitřní stopou protáhl na druhou příčku. A do finále postoupili oba slánští závodníci.


Úvodní jízda skupiny B přinesla vyřazení jednoho z kandidátů na stupně vítězů. Roman Čejka při útoku na vedoucího Jaroslava Slavatu na začátku protilehlé rovinky spadl. Přivolaná sanitka pro něho naštěstí jela zbytečně, ale slánský závodník už raději dál nepokračoval.

Zbývající program skupiny se tak stal jednoznačnou záležitostí Jaroslava Slavaty. Vyhrál všechny své jízdy ve stylu start – cíl. Martin Wasyliw pokaždé jistil druhá místa před Petrem Vaicem, a stal se tak posledním finalistou.

Malé finále ve dvou nenabídlo mnoho otázek na řešení. Pavel Pučko ujel Petru Vaicovi už po startu. Z velkého finále pak po přemetu v prvním oblouku vypadl Michal Dudek. Opakovaný start zvládl nejlépe Jaroslav Slavata. Radim Chod jej atakoval ze všech sil, avšak marně.


Hlasy z depa
„Nechtěl jsem to říkat před závodem, ale tu výhru jsem cejtil v kostech,“ žertoval Patrik Linhart. „Rozhodující bylo, že se Tonda přetočil na tom místě, kde mě předtím vzal. Když jsme porazili Plzeň, mohl nás potrápit už jedině Martin Vaculík. To jsme se však s Věroušem nenechali.“ Plzeň vede v průběžné tabulce o dva body před Slaným. A oba rivaly čekají ještě tři závody. „Pro stažení toho rozdílu uděláme co nejvíc,“ sliboval Patrik Linhart. „Loni jsem s Mirdou vyjel pro Slaný titul a nenechám si ho teď vzít jen tak. To, že nám Plzeňáci ve třech závodech ulítli, nic neznamená. Navíc nás s Věroušem motivuje, jak nás pošuchujou.“

„Štve mě, že jsem porazil Filipa a nenechal ho dojet před sebou do cíle,“ vtipkoval Věroslav Kollert, aby vzápětí zvážněl. „Naše výhra nebylo štěstí. My jsme je porazili! Filip měl sice defekty, ale o tom to je. Závody se mi hodně líbily, i když jediná nabitá rozjížďka tam byla ta s Plzní.“ A jak liberecký junior vidí šanci na útok na mistrovský titul? „Asi bychom je měli začít porážet pravidelně,“ zněl jeho komentář. „Jsou tam jen dva body rozdíl. A o ten titul se určitě popereme.“


„Škoda, že to nevyšlo,“ zalitoval cestou ze stupňů vítězů Antonín Galliani. „Jsou to závody, ale rozpis byl špatnej. Jeli jsme ob jednu jízdu.“ A jak vnímal rozhodující rozjížďku se Slaným? „Start byl, že bych si mohl dát kafe,“ nezastíral. „Patrik tam byl o motorku dříve. Kvůli tomu blbýmu rozpisu jsem už byl ve třetím kole bez sil. Předtím jsme navíc upustili tlak. A ve výjezdu jsem se prostě přetočil.“ Nicméně šampionát stále ještě nekončí. „Dnešní prohra se Slaným nevadí,“ souhlasil Antonín Galliani. „Příště vyhrajeme. Vedeme o dva body. Ale kdybychom dneska vyhráli, položilo by je to na kolena.“

„Na hovno,“ odpověděl magazínu speedwayA-Z, jak se mu jelo, Filip Šitera. „Měl jsem málo bodů a vyšla mi akorát ta poslední jízda. Nedařily se mi starty. Už jsem ale na to snad přišel a příště to už snad bude dobrý. Protože horší to už bejt nemůže.“ A jak vnímá Filip Šitera plzeňské šance v poločase boje o titul? „Nic není ztracenýho,“ vystihl situaci v průběžné tabulce. „Budeme chtít vyhrát všechny závody. Bude to bitva, ale to byla vždycky. Tonda jezdí super a já mu hlídám záda.“

„Nedařilo se mi a nejsem se sebou spokojenej,“ odtušil v depu Hynek Štichauer. A to i přesto, že nevyhrál jen dvě jízdy? „Jenže právě ty, který to rozhodujou,“ odpověděl. „Nebyl den. Nedařily se mi starty. Zezačátku jsem měl těžký převody, že se motor ani netočil. A neměl jsem asi ani tu správnou slinu. Musím se víc soustředit a přemejšlet u toho.“

„Zase byly problémy s technikou,“ posteskl si Pavel Fuksa. „Zase jsem zadřel a musel si půjčovat Hynkovu motorku. Má ji dobře udělanou. Spojka je perfektní, ani jsem necejtil, že jedu na cizí. Doufám, že už mý trable skončily. Dnes mi novej motor vydržel jen tři a půl kola. A já už musím začít víc tahat.“ Pardubáci mají za sebou už potřetí třetí příčku. „Už by to mohlo bejt i něco lepšího,“ komentoval toto téma Pavel Fuksa. „Doufám, že to přijde. A co nejdřív.“

1. AK Slaný   29
Patrik Linhart 3 2 2 3 2 3 15(3)
Věroslav Kollert 2 3 3 1 3 2 14(2)
 
2. PK Plzeň   25
Filip Šitera E 2 2 0 2 3 9(3)
Antonín Galliani 3 3 3 2 3 2 16(1)
 
3. ZP Pardubice   22
Hynek Štichauer 3 3 1 3 3 1 14
Pavel Fuksa 2 2 0 2 2 0 8(4)
 
4. PDK Mšeno   18
Adam Vandírek 3 E 1 1 3 3 11
Zdeněk Šuranský 2 1 0 0 2 2 7(3)
 
5. AMK Žarnovica   10
Martin Vaculík 2 X 2 3 X F 7
Jan Markvart (host) 1 F – 1 E 1 3(1)
 
6. AK Markéta Praha 2   5
Patrik Doubek 0 1 3 0 0 1 5
Petr Babička (host) 1 0 2 2 1 0 6(1)
 
7. AK Markéta Praha 1   5
Michael Gregor 1 X – – – – 1
Michal Matula E M – 3 1 X 4

Pozn.: Petr Babička je na soupisce slánského týmu, který neměl v závodě volný los. Jeho body proto nebyly týmu Praha 2 započteny. Naproti tomu Jan Markvart není na soupisce juniorského týmu PK Plzeň a jeho hostování v Žarnovici je tedy regulérní.
O pořadí na šestém a sedmém místě rozhodl vyšší počet lepších umístění.
Filip Šitera nedokončil rozjížďku s číslem tři, když mu po nárazu do mantinelu spadl řetěz.

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 4 113 27
2. Slaný 4 101 25
3. Březolupy 4 81 20
4. Pardubice 4 76 19
5. Žarnovica 4 56 13
6. Mšeno 4 61 11
7. Divišov/Goričan 4 54 10
8. Praha 1 4 45 8
9. Praha 2 3 30 7

M ČR 125 ccm:

skupina A    
1. Michal Dudek, Slaný 2 3 3 8
2. Radim Chod, Slaný 3 1 2 6
3. Pavel Pučko, Praha 1 2 1 4
 
skupina B    
1. Jaroslav Slavata, Praha 3 3 3 9
2. Martin Wasyliw, Mšeno 2 2 2 6
3. Petr Vaic, Plzeň 1 1 1 3
4. Roman Čejka, Slaný X – – 0
 
malé finále    
1. Pavel Pučko, Praha    
2. Petr Vaic, Plzeň    
3. Roman Čejka, Slaný  
 
finále    
1. Jaroslav Slavata, Praha    
2. Radim Chod, Slaný    
3. Martin Wasyliw, Mšeno    
4. Michal Dudek, Slaný X  

Aktuální stav šampionátu:

1. Radim Chod, Slaný 22 22 25 25 22 116
2. Roman Čejka, Slaný 25 25 22 22 12 106
3. Jaroslav Slavata, Praha 20 20 20 16 25 101
4. Pavel Pučko, Praha 14 16 18 20 16 84
5. Michal Dudek, Slaný 16 10 16 18 18 78
6. Martin Wasyliw, Mšeno 18 12 12 14 20 76
7. Petr Vaic, Plzeň 12 14 14 12 14 66
8. Jiří Benda, Slaný 10 18 28
9. Jakub Fencl, Praha 10 10

Legenda: umístění v závěrečné klasifikaci se boduje 25-22-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 a do celkové klasifikace se počítá pět nejlepších výsledků.
Dosavadní závody se konaly v Plzni, v Pardubicích, v Chabařovicích, ve Slaném a v Praze.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)