Liberec čeká závodní premiéra

Liberec – 20. července
Po více než jedenácti letech se závodům motocyklů na ploché dráze opět otevře nově zrekonstruovaná dráha na stadionu v Liberci – Pavlovicích. První oficiální soutěž na ní bude o Pohár města Liberce a uskuteční se v sobotu 23.července 2005 pod záštitou libereckého primátora ing. Jiřího Kittnera a náměstkyně Dany Helšusové. Slavnostní start proběhne ve 13,30 hodin za účasti závodníků z pěti států. Nový ovál klubu Ploché dráhy v Autoklubu České republiky umožní start až šesti závodníkům a jezdci by zde měli dosahovat při vysoké bezpečnosti nadprůměrných rychlostí i za deště.


Liberecký stadion je nejstarším v České republice. První závody, již v roce 1928, se jely na trávě. Na současném místě se pravidelné soutěže v ploché dráze konaly od roku 1954 pod křídly Svazarmu. V šedesátých a sedmdesátých letech se na stadionu jelo první kolo mistrovství světa jednotlivců i družstev. „Naší snahou je připravit areál k důstojným oslavám osmdesátého výročí ploché dráhy v Liberci. Chceme také připomenout, že nyní je plochá dráha jediný motoristický sport, ve kterém čeští jezdci drží krok se světovou špičkou,“ vysvětluje počátky rekonstrukčního nadšení Věroslav Kollert starší.

Významný podíl na projekčním řešení oválu má také bývalý mistr světa na ledové ploché dráze pan Milan Špinka, který zhodnotil: „Je to moderní dráha, která sleduje současné trendy ve světě. Počítáme tím, že by se zde mohli připravovat jezdci před závody na podobných tratích v zahraničí. Téměř tříleté snažení přineslo široký ovál s propustností i pro šest závodníků, dlouhé zatáčky a poměrně krátké rovinky. To by mělo garantovat vysoké průměrné rychlosti i kontaktní a dramatický styl jízdy, který jistě přivítají všichni diváci.“

Dráha byla dnem 11. července 2005 licencována dle pravidel FIM a je způsobilá pro pořádání závodů ve všech kubaturách. „Poprvé byl použit nelámavý a netříštivý plast na ochranný mantinel. To, spolu se třemi samostatnými vjezdy na dráhu a její šíří, činí z libereckého 275 metrů dlouhého oválu velmi bezpečné místo pro jezdce. Ovšem za předpokladu, že tento jede první. Současný trend ploché dráhy je totiž rychlá a napínavá show pro diváky. Předpokládáme, že v Liberci bude jedna rozjížďka trvat kolem minuty, a že to nebude nuda,“ uzavřel Milan Špinka.


Do rekonstrukce bylo do současnosti vloženo mnoho úsilí a finančních prostředků bez dotací.
Další etapa rozvoje areálu, který již nyní pojme asi 3000 diváků, je budování nového stání pro motocykly. Bude zastřešené a v kontaktu s diváky, aby mohli sledovat práci mechaniků i pocity jezdců. Chystá se stavba sociálního zázemí a tribun pro 1 500 sedících diváků.

O jezdeckou budoucnost se v Liberci stará bývalý úspěšný závodník Antonín Kasper starší. V jeho trenérské péči jsou nyní tři liberečtí závodníci, kteří pravidelně obsazují stupně vítězů v soutěžích České republiky. „Perspektiva je v Liberci vcelku dobrá. Jsou tu mladí jezdci, kteří mají chu a předpoklady na sobě pracovat. To, spolu se zázemím, které jim klub, sponzoři a rodiče vytváří, je dobrým a nutným předpokladem jejich výkonnostního růstu. Plochá dráha je sport pro mládež od dvanácti let, stejně jako pro již fyzicky unavené kmety. Je to však krásný, rychlý adrenalin v tom nejbezpečnějším podání. I náklady na tento sport jsou velmi standardní a naprosto neporovnatelné s jinými motory,“ zhodnotila svoji práci v Liberci již téměř legenda.

Sobotního závodu se slavnostním startem ve 13,30 hodin. se zúčastní jezdci z Česka, Itálie, Německa, Polska a Slovenska.

Předběžná startovní listina – Pohár města Liberce:
Petr Vandírek, Plzeň
Adam Vandírek, Markéta Praha
Věroslav Kollert, Liberec
František Liebezeit, Mšeno
Zdeněk Šuranský, Mšeno
Michal Matula, Markéta Praha
Vladimír Višváder, Březolupy
Jaromír Otruba, Mšeno
Martin Vaculík, Žarnovica (SK)
Przemyslaw Tajchert, Opole (PL)
Lukasz Kasperek, Opole (PL)
Tomasz Schmidt, Opole (PL)
3 Italové – jména prozatím nebyla zveřejněna
1 Němec – po rezignaci Ronyho Weisa zatím není jasné kdo
Jan Markvart, Plzeň – náhradník s možností startu

Předběžná startovní listina – Krajský přebor 125 ccm:
Roman Čejka, Slaný
Radim Chod, Slaný
Michal Dudek, Slaný
Jiří Benda, Slaný
Jaroslav Slavata, Markéta Praha
Pavel Pučko, Markéta Praha
Jakub Fencl, Markéta Praha
Martin Wasyliw, Mšeno
Petr Vaic, Plzeň

Startovní čísla se budou losovat až v pátek večer.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)

Zdroj: Tisková informace GRS Liberec, Otakar Frühbauer