Březolupáci si užili nervy i vítězství

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Žarnovica – 17. července
Nepříliš povedenou sobotu ve Slaném si Martin Málek s Martinem Gavendou vynahradili včera ve slovenské Žarnovici. Před zraky v Čechách nevídaných osmi stovek diváků zvítězili ve čtvrtém kole šampionátu juniorských družstev. Jejich cesta ke zlatým pohárům však nebyla přímočaře jednoduchá. O body je připravili nejprve Hynek Štichauer, poté i Ivan Vargek. Pravým očistcem však Martin Málek prošel v rozjížďce s číslem čtrnáct. Zatímco Martin Gavenda v čele upaloval pro tři body, on se po špatném startu ne a ne dostat před první pár Markéty. Nakonec Michal Matula odpadl s defektem, zatímco skvěle bojující Michael Gregor podlehl náporu březolupského závodníka až těsně před cílem. Moravský výběr se nakonec stal vítězem už po svém pátém startu. Druhá skončila favorizovaná Žarnovica. Jak Martin Vaculík, tak exkluzivní host Filip Šitera se zpočátku nemohli dostat do tempa. Souboj o třetí místo mezi Pardubicemi a druhou Markétou rozhodli týmové dvojky. Pavel Fuksa Hynku Štichauerovi navzdory unavenému motoru pár bodíků přidal. Patrik Doubek však po hrozivé kolizi s Ivanem Vargekem kvůli rozbitému motocyklu předčasně odstoupil. A Antonínu Gallianimu by tak nepomohlo ani další osmnáctibodové maximum, o něž ho však nakonec připravil Martin Málek.


Nečekané zisky i ztráty
Při neúčasti Plzně a Liberce, obou leaderů průběžné klasifikace, dostal závod v Žarnovici úplně jiný náboj. Vypadli dva jednoznační favorité a vše se stalo naprosto otevřenou záležitostí. A to tím spíše, když oba suverénní závodníci letošního šampionátu využili příležitosti k hostování v jiných družstvech. Antonín Galliani se objevil vedle Patrika Doubka v barvách pražské dvojky. A Filip Šitera nastoupil za Žarnovicu s domácím Martinem Vaculíkem, objevem letošní sezóny.

Právě spojení Martin Vaculík – Filip Šitera se nejčastěji skloňovalo v úvahách o možných kandidátech na zlatý vavřínový věnec. Ambicióznímu páru však nevyšel úvod. V rozjížďce s číslem jedna sice nejlépe odstartoval Martin Vaculík. Ovšem v prvém oblouku jej objel Antonín Galliani. Žarnovičan zkusil odvetu hned v zatáčce u depa. Jenže Antonín Galliani se jen ohlédl, zatáhl za plyn a byl pryč.


Filip Šitera z třetího místa garantoval remízu. Ovšem další žarnovické účinkování před domácím publikem dopadlo ještě hůře. Po skvělém startu vyjeli z první zatáčky v čele Martin Gavenda a Martin Málek. A ti své posty neopustili ani na sebekratší okamžik.

Pět úvodních bodů dalo Moravanům výtečné startovací okno pro nástup do čela průběžné klasifikace. Triumfální plány, které začali spřádat, jim však zkřížil Hynek Štichauer. Ten se předtím stal hrdinou rozjížďky s číslem tři. Její start zvládl nejlépe Ivan Vargek. Ovšem Pardubák byl nedaleko a stále útočil. V nájezdu do druhé zatáčky druhého kola složil svůj motocykl pod vedoucího Chorvata. A rázem jel v čele. Další bod na pardubické konto dodal Pavel Fuksa, když v první zatáčce překonal Zorana Strahiju.

Stal se tak prvním závodníkem, který v neděli na žarnovickém ovále dokázal předjíždět. „Všechno jde, když se chce,“ komentoval později v depu svůj výkon. „A to jsem měl starou gumu. Ale na Březolupy teď dám novou.“

Neojetá hrana se Hynku Štichauerovi vyplatila. Hned po vylétnutí pásky vypálil do
čela. Martin Málek musel dohánět zpoždění, protože v okamžiku startu si zrovna poodjel od bílého tkalounu. Z první zatáčky vyjížděl jako druhý, ovšem Hynek Štichauer byl k nedostižení.

Martin Gavenda nakonec vyřešil ve svůj prospěch tahanici o třetí místo s Pavlem Fuksou. A Březolupy se po sedmi jízdách mohly hřát na výsluní průběžné klasifikace. Na postu leadera však měly nečekanou společnost.

O vedení se nedělily ani se Žarnovicou či Pardubicemi. Srovnat jejich bodový zisk nemohl ani Antonín Galliani, věrný svým vítězným tradicím, ovšem bez podpory od Patrika Doubka. Nedokázaly to ani Goričan, ani Mšeno, nýbrž Markéta 2. A hlavní podíl na spoluvedení neměl Michal Matula, nýbrž Michael Gregor. Po sobotním pádu jej nikdo nepoznával. Svými dvěma brilantními triumfy zařídil vítězství nad Mšenem i Goričanem.


Unikající Březolupy
Druhá třetina sedmi jízd, v nichž se každý pár objevuje na dráze dvakrát, přinesla Březolupákům vskutku rozporuplné pocity. Na jedné straně nastoupili k obdivuhodnému trháku, který jim nakonec v konečném důsledku umožnil předčasně vyhrát celý závod. Nicméně si přitom užili pořádné nervy. A přitom je zdánlivě nečekala obtížná mise.

V rozjížďce s číslem deset bylo ještě vše v pohodě. Martin Málek objel Ivana Vargeka už v první zatáčce. A Martin Gavenda dodal pojistný bod na úkor Zorana Strahiji. Po startu čtrnácté jízdy však trenéru Miloši Plzákovi vstávaly vlasy hrůzou. Vedl Michael Gregor před Martinem Gavendou a Michalem Matulou. Martin Málek najížděl do úvodní zatáčky jako poslední.

Zatímco Martin Gavenda putoval v prvním oblouku do čela, Pražané vytvořili před Martinem Málkem živou závoru. A on se ne a ne přes ní dostat. Končilo druhé kolo, když
Březolupům pomohl osud. Michal Matula zvedl ruku na znamení technické poruchy. Michael Gregor však vzdoroval dál. Až v poslední zatáčce před cílem jej zkušenější Březolupák vycukal natolik, že málem vrazil do mantinelu. Uvolnil přitom cestu a Martin Málek přece jen inkasoval dva body.

„Zachrápal jsem na startu a pak už jsem nemohl předjet,“ vysvětloval drama čtrnácté jízdy Martin Málek. „Spodek tady nejde. Nemáš se tam o co opřít. A na venku to nejelo. Mám totiž stejnou hranu už na čtvrtou rozjížďku.“ Konec dobrý, všechno dobré, bylo stanovisko Miloše Plzáka. V žertu si však neodpustil oslovit Martina Málka jako dvojku a Martina Gavendu jako jedničku.

Vedle Březolup však začala troubit k útoku rovněž Žarnovica. V osmé jízdě vyhrála 5:1 nad Mšenem. Světe div se, ale Filip Šitera nejlépe odstartoval. V první zatáčce vytlačil útočícího Adama Vandírka a vytvořil dost prostoru pro Martina Vaculíka. V rozjížďce s číslem jedenáct čekaly na domácí Pardubice.


Tempo začal udávat Hynek Štichauer. Filip Šitera se držel v jeho závěsu a permanentně mu znepříjemňoval život. Rozhodující chvíle nastala v první zatáčce třetího kola. A Filip Šitera vyhrál další jízdu, navíc žarnovický bodový zisk umocnil třetí příčkou Martin Vaculík.

„Proti Filipově vůli jsme dali o zub těžší převod,“ vysvětloval náhlou změnu k lepšímu Miloslav Verner. „Upravili jsme spojku. Je hodně zmordovanej, má toho za sebou dost. Úterý trénink v Liberci, pak soustředění v Chabařovicích, včera Slaný a teď ta cesta sem. Pořád v kombinéze v takovým vedru.“

Porážkou Pardubic se Žarnovica dostala na druhou příčku. Východočeši si od domácích udrželi jednobodový odstup i ve třinácté jízdě. V ní Hynek Štichauer vyhrál, ale Zdeněk Šuranský s Adamem Vandírkem se postarali o remízu. Stejně bodů jako Pardubice měly po čtyřech vystoupeních i obě Prahy. Ze hry byl prakticky Goričan. V rozjížďce s číslem dvanáct totiž Patrik Doubek vrazil do Ivana Vargeka, který jej právě předjel. Oba skončili v kotrmelcích. Na incident naštěstí doplatily pouze oba motocykly. Ani jeden závodník však už nepokračoval. Horší to bylo pro Chorvaty, kteří přišli o svojí jedničku, zatímco pro Markétu 2 bodoval výhradně neporazitelný Antonín Galliani.


Soupeři usnadnili Březolupům vítězství
Po čtyřech startech na tom byly nejlépe Březolupy (17), následovala Žarnovica (13) a obě Prahy s Pardubicemi (po 12). Čtyřbodový náskok dával Martinu Málkovi s Martinem Gavendou dostatečný důvod ke klidu. Navíc v závěrečných rozjížďkách přišla znovu ke slovu ona proklamovaná vyrovnanost mítinku bez výrazného favorita. Pronásledovatelé vedoucího páru se totiž navzájem okradli o body.

Osamocený Zoran Strahija nepředstavoval v rozjížďce s číslem patnáct žádný výraznější problém pro domácí duo. Vzápětí si svůj pátý triumf připisoval Antonín Galliani. V prvém oblouku překonal Hynka Štichauera. A díky této remíze se Pardubice mohly loučit s vidinou útoku na žarnovickou druhou příčku.

V rozjížďce s číslem sedmnáct definitivně padlo rozhodnutí o vítězi. Březolupáci skvěle odstartovali na Mšeno. A po čtyřech kolech spanilé jízdy připisovali pět bodů. Jejich celkový počet dvaadvaceti už prakticky nešel překonat, a to tím spíše, že měli ještě jedno účinkování na žarnovické dráze před sebou.


Zato definitivní potvrzení druhého místa bylo mnohem dramatičtější. Filip Šitera předjel v první zatáčce skvělého Michaela Gregora. A vydal se tak za svým čtvrtým vítězstvím. Jenže Martin Vaculík jel až poslední. Bojoval ze všech sil, leč předjet Michala Matulu se mu stále nedařilo. Přesto však nerezignoval a svůj poslední nájezd si nechal na poslední zatáčku. Podařilo se mu v ní dostat pod pražského borce. Ve výjezdu už byl třetí a v závěrečném spurtu měl více rychlosti než jeho rival.

Výsledek 4:2 pro Žarnovicu tak srovnal bodový krok domácích s březolupskými leadery. Spoléhat však na jejich čistou nulu z devatenácté jízdy by však bylo nesmírně bláhové. Martin Málek dokonce sejmul z Antonína Gallianiho jeho punc neporazitelnosti, když jej za sebou nechal už v první zatáčce.

A tak se Moravané vraceli ze slovenské mise se sedmi tabulkovými body, které se jim v průběžné klasifikaci nesmírně hodily. Z jejich úhlu pohledu bylo důležité, že Pardubice skončily až třetí. Hynek Štichauer kraloval závěrečné rozjížďce od startu až do cíle. A Pavel Fuksa dokázal předjet Michaela Gregora a pak celá kola prohánět Michala Matulu. Ovšem na Žarnovicu to tentokrát bylo přece jen málo.


Hlasy z depa
„Paráda,“ netajil se svou radostí Martin Málek. „Vzal jsem si druhou motorku a bylo tady i vedení klubu. To bylo to hlavní, proč jsme se proti Slanému tolik zlepšili (smích). Ale vážně, chvilkama to byly nervy. Hlavně ta jízda s Pražákama. Dostat se ze čtvrtého místa na druhé tady dneska šlo. Hlavně, že Martin jel dobře. Za porážkou od Hynka byl nepovedený start.“

„Perfektní,“ shrnul ve stručnosti své pocity Martin Gavenda. „Jsem spokojenej. Mám nově udělanej motor a všechno šlapalo. Včera jsme si to pokazili a tak jsme dneska chtěli být na bedně. A ono to klaplo.“

„Dobrý, akorát ty první dvě jízdy nevyšly,“ hodnotil Filip Šitera. „Pak už to jelo. Březolupy měli štěstí. Martin Málek odjel poslední a dojel druhej. Ale oba jeli dobře. Ve středu budeme chtít vyhrát. Tonda jede doma a mě to tam baví. Tady jsem usínal do nájezdu na těch pomalejch převodech. Ale motor, jak se točil, mě naštěstí vždycky vzbudil (smích).“


„Dobrý, poprvé na bedně,“ pochvaloval si v rodné slovenštině i Martin Vaculík. „Akorát převod mohl bejt těžší. Dráha byla dobrá a dost tvrdá. Předjíždět se moc nedalo, možná venkem. Škoda tý poslední jízdy. Špatně jsem odstartoval. Podcenil jsem i rozjížďku s Březolupákama. Myslel jsem, že na Martina Gavendu budu mít, ale měl jsem do toho dát víc.“

„Ty dvě jízdy mě mrzí,“ litoval dvou porážek Hynek Štichauer. „Stály nás body. Starty tam byly, ale pak jsem byl na ně nějakej měkkej. Trošku mě bolely záda z cesty. Přijeli jsem sem v pěti dvanácettrojkou a spali dvě hodiny. Ke všemu jsme ještě cestou píchli. A mám zase zánět v prstu z mytí motorek Jsem ale spokojenej, musíme se však zlepšovat. Ale na tyhle závody si stejně neberu tu nejlepší techniku. Šetřím si ji na lepší.“

„Zezačátku jsem se netrefil do převodů,“ vysvětloval Pavel Fuksa se šampaňským v ruce. „A motor nejel, jak už jsem říkal včera. Pak to sice bylo lepší, ale pořád to nebylo ono. A tak ve středu v Praze to musí bejt ještě lepší. Pan Šmahel mi udělá motor, takže uvidíme.“

„Trošku mě to mrzí,“ připustil Antonín Galliani, který se v roli hosta pražské dvojky nedostal ke krásným pohárům za první tři místa. „Kdybych dělal osmnáct bodů, na bednu by to nestačilo, ale měl bych lepší pocit. Dneska byla dráha na motor a ten jsem já měl dobrej. Chtěl bych se pokusit dostat se sem na Zlatou prilbu. Ve středu už těch osmnáct bodů musí vyjít, bude to na domácí půdě.“

1. Mitas Březolupy   26
Martin Málek 3 2 3 2 3 3 16(1)
Martin Gavenda 2 1 1 3 2 1 10(3)
 
2. AMK Žarnovica   22
Martin Vaculík 2 0 2 1 2 1 8(2)
Filip Šitera (host) 1 1 3 3 3 3 14(1)
 
3. ZP Pardubice   19
Hynek Štichauer 3 3 2 3 2 3 16
Pavel Fuksa 1 0 0 0 1 1 3(1)
 
4. AK Markéta Praha 2   17
Patrik Doubek 0 0 0 X – – 0
Antonín Galliani (host) 3 3 3 3 3 2 17
 
5. AK Markéta Praha 1   16
Michael Gregor 3 3 2 1 2 0 11
Michal Matula 1 1 1 E 0 2 5
 
6. PDK Mšeno   15
Adam Vandírek 2 1 1 1 0 2 7(3)
Zdeněk Šuranský 0 2 0 2 1 3 8
 
7. Unia Goričan/AK Divišov   10
Ivan Vargek 2 2 2 F/R – – 6
Zoran Strahija 0 E 0 2 1 1 4

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 3 88 21
2. Březolupy 4 81 20
3. Slaný 3 72 18
4. Pardubice 3 54 14
5. Divišov/Goričan 4 54 10
6. Žarnovica 3 46 10
7. Mšeno 3 43 7
8. Praha 1 3 40 7
9. Praha 2 2 25 5

Foto: Juraj Pračko a Antonín Škach (MMS)