Slánská radost trvala jen necelá dvě kola

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 16. července
Jen necelá dvě kola byl slánský pár Patrik Linhart a Věroslavem Kollertem vítězem sobotního třetího klání šampionátu juniorských družstev. Doposud dominující plzeňský výběr Filip Šitera a Antonín Galliani totiž vůbec letos poprvé ztratil body, když se v rozjížďce s číslem devět mezi ně vklínil Hynek Štichauer. Naproti tomu Slaňáci konzistentně sbírali po pěti bodech z každého startu. O vítězi pak už tradičně rozhodoval jejich duel s Plzní. V něm se Antonín Galliani hned po vylétnutí pásky jal zkompletovat své osmnáctibodové maximum. Věroslav Kollert s Patrikem Linhartem však drželi v šachu Filipa Šiteru. Leč v ve výjezdu z první zatáčky druhého kola se Patrik Linhart lehce přetočil. Filip Šitera se okamžitě protáhl před něj pro bod, který Plzni garantoval třetí triumf v řadě. Ve stopětadvacítkách vyhrál Radim Chod, který tak v průběžné klasifikaci dotáhl svého klubového kolegu Romana Čejku.


Ztráty na březolupském účtu
Závod nezačal žádným velkým překvapením. Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem odstartovali v rozjížďce s číslem jedna před Pardubáky. A Hynek Štichauer se špatným převodem nestíhal. Vzápětí to samé provedli Antonín Galliani s Filipem Štichauerem Pražanům.

Rozjížďka s číslem tři však vystavila pořádkům zavedeným v letošním šampionátu rázný stop, i když to zpočátku nevypadalo. Martin Málek uletěl už po vylétnutí pásky. Martin Gavenda zkusil útok vnějškem první zatáčky na Ivana Vargeka. Nebyl však úspěšný.

A tak to vypadalo na komfortních 4:2 pro Březolupy. Pohotovější lidé v ochozech si už chystali tužky, aby si do svých programů zapsali pořadí. Vedoucí Martin Málek najížděl do poslední zatáčky. V tom se však smekl a upadl.

„Jsme ve Slaném,“ krčil později v depu rameny Martin Málek. „Je to tu hrbaté. Najížděl jsem bez plynu a už jsem byl na zemi.“ Skóre březolupského duelu s Chorvaty se tak
zrcadlově otočilo na 2:4. A v rozjížďce s čísle šest na Březolupy čekali Plzeňáci.

Start Antonína Gallianiho byl tradičně učebnicově rychlý. Do prvního nájezdu s ním držel krok Martin Málek. Jenže ve výjezdu se pod něho dostal Filip Šitera. A na rovinku už vyjel jako druhý. Březolupy tedy rozjížděly závod s hubeňoučkými třemi body na svém kontě.

To se hodilo především do pardubického krámu. Východočeský tým je totiž z hlediska rozložení sil letošního šampionátu nejvážnějším soupeřem Březolup v boji o třetí příčku. Hynek Štichauer a Pavel Fuksa vstoupili do závodu jednoznačnou prohrou se Slaňáky.

Ze svého souboje s Pražany v rozjížďce s číslem pět však vytěžili maximum. Společně odstartovali a nedali Michalu Matulovi s Michaelem Gregorem ani náznak šance. Začali si tak dláždit bezpečnou cestičku na své první letošní stupně vítězů.


První plzeňská ztráta letošní sezóny
Dle všech předpokladů se bitva o vítězství odehrávala na ose Slaný – Plzeň. Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem vcelku bez větších trablů v rychlém sledu za sebou vyřídili Pardubice, Žarnovicu a opuštěného Michala Matulu. Jeho kolega Michael Gregor se totiž po svém pádu v rozjížďce s číslem pět se závodem raději rozloučil.

Plzeň podobně jednoznačně vyhrála nad Prahou. Pak jí Martin Málek komplikoval život jen do prvního oblouku. Třetí pětibodový komplet však nebyl Antonínu Gallianimu a Filipu Šiterovi evidentně souzen. A v rozjížďce s číslem devět tak Plzeň přišla o první letošní body.

Na let startovací pásky totiž reagoval nejrychleji Hynek Štichauer. První nájezd však stíhal dříve Antonín Galliani. Ve výjezdu pak pardubickému nájezdníkovi přehradil dráhu. To jej však neodradilo od dalších nájezdů, jimiž vedoucího závodníka častoval až na cílovou metu. Filip Šitera zpočátku zaostal a bylo vymalováno.


Díky jednobodové ztrátě Plzně se tak do čela dostal Slaný. A ten hned v rozjížďce s číslem jedenáct svou pozici upevnil hladkou porážkou Chorvatů. Plzeň ve čtrnácté jízdě porazila Žarnovicu dle svého typického scénáře. Antonín Galliani úřadoval v čele už od vylétnutí pásky, zatímco Filip Šitera se v prvním oblouku musel probíjet přes oba závodníky konkurenčního týmu.

Z pardubické krádeže jednoho bodu z plzeňského konta logicky profitoval nejen Slaný, ale především právě východočeský pár. Ten se usadil na třetí příčce průběžného pořadí. V rozjížďce s číslem dvanáct však narazil na Březolupy. Ty prve na hlavu porazily Žarnovicu, když tempo udávaly už od úvodních metrů.

Ve střetnutí Březolup s Pardubicemi však nejlepší start předvedl Hynek Štichauer. Za ním vyrážel do boje Martin Málek. Ovšem mezi něj a Martina Gavendu se zaklínil Pavel Fuksa. Držel a nepustil. A Pardubice měly další překážku na dráze k zelenému věnci zdárně za sebou.


Pět set metrů slánského vítězství
Směrem ke konci mítinku akcie slánského výběru stále stoupaly. Obzvl᚝ po výsledku rozjížďky s číslem patnáct, kde měly Březolupy poslední šanci atakovat stupně vítězů. Jenže po vylétnutí pásky vystřelil do vedení Patrik Linhart. A už popáté v řadě připisoval tři body naráz. Věroslav Kollert opouštěl rošt jako třetí za Martinem Málkem, ale už v prvním výjezdu jel za zády svého kolegy.

Do společného duelu s Plzní v osmnácté jízdě tedy domácí nastupovali s jedním bodem k dobru. A prvních zhruba pět set metrů rozhodující rozjížďky si mírný náskok udrželi. Do čela vystřelil Antonín Galliani, aby se stal vůbec neporaženým závodníkem dne. A protože Filip Šitera výrazně zaspal, Slaňáci rozjeli remízu.

„Ono to nemuselo být, protože zachrápal,“ komentoval počáteční vývoj událostí osmnácté jízdy a především pomalý start Filipa Šitery březolupský Martin Málek, který si rozuzlení celého mítinku nenechal ujít. „Startoval zvnějšku a tam jsou koleje. Stoupneš si do nich a ono se ti to prohrábne jako na ledě.“


Ovšem nebyl by to Filip Šitera, aby se nepokusil zvrátit běh událostí ve svůj prospěch. Brzy se nalepil na oba Slaňáky. Než však mohl zosnovat nějaký útok, pomohla mu chybička Patrika Linharta. Ten se ve výjezdu z první zatáčky druhého kola přetočil. A Filip Šitera nemohl podobné pozvánce na třetí příčku odolat.

Poté útočil i na Věroslava Kollerta. Na stejném místě jako prve překonal Patrika Linharta se v posledním kole posunul na druhé místo. Jenže Věroslav Kollert téměř okamžitě kontroval. Ale i tak si Plzeň připisovala o dva body více. Slánský náskok v průběžném pořadí tak byl nejen vyrovnán, ale i o bod překonán.

A protože Slaný měl už svých šest vystoupení za sebou, nemohl s tím nic dělat. Snad jen čekat na zázrak v podobě plzeňské prohry s Goričanem v poslední rozjížďce dne. Něco podobného se však nestalo. Antonín Galliani s Filipem Šiterou tak zamířili na nejvyšší stupeň vítězů už potřetí za sebou. A Slaňáci vnímali stejný počet druhých míst už jako neúspěch.

Výsledek popisované patnácté jízdy definitivně sundal ze stupňů vítězů Březolupy. Těm už pak nebylo nic platné ani vítězství 5:1 nad osamoceným Michalem Matulou.
Pomocná kritéria při bodové rovnosti s chorvatským celkem je však navíc dokonce poslala až na pátou příčku.

Zato Pardubice byly na koni. A to tím spíše, když Hynek Štichauer nakonec v rozjížďce s číslem šestnáct udolal Ivana Vargeka. Chorvat jej minul ještě před první zatáčkou po startu, jenže už v nájezdu do druhého kola se opět díval na startovní číslo tři na zádech pardubického juniora.

Dopředu se dral i Pavel Fuksa. Na začátku třetího kola dostal Zorana Strahiju. Pardubice tak měly šestnáct bodů. Stejný počet by sice Březolupy mohly získat v případě nikoliv nereálné výhry 5:1 nad Prahou ve své poslední jízdě. Ovšem Pardubice měly navíc jízdu k dobru, což se ukázalo jako nesmírně důležitý faktor. Hynek Štichauer totiž vůbec neopustil startovní rošt devatenácté jízdy.

Gestům, kterými svým mechanikům signalizoval příčinu odstoupení cestou po zeleném trávníku ke boxovým vratům, se ani nechtělo věřit. Zavřené kohoutky přívodu paliva. Nicméně bylo tomu skutečně tak. Ke třetímu místu by však stačil jediný bod Pavla Fuksy. Získal dva, když mu ujel Martin Vaculík, ale Patrik Doubek ne.


Slaňáci byli doma proroky
Pouhých sedm jezdců se sešlo na závod stopětadvacítek. Ke slovu se tak dostal opět systém dvou skupin po třech jízdách se stejným aranžmá.

Skupinu A se třemi účastníky ovládl Roman Čejka. Všechny tři rozjížďky vyhrál ve stylu start – cíl. Pavel Pučko musel při prvním startu napravovat chybu ze druhé zatáčky úvodního kola. Při útoku na vedoucího Slaňáka se dostal příliš daleko z ideální stopy a Martin Wasyliw jej podjel. Jenže už v následujícím oblouku byl už zase zpátky na druhém místě.

Útočit se Pavel Pučko snažil i ve zbývajících dvou jízdách své skupiny. Překonat Romana Čejku se mu však ani jednou nepovedlo, by ve třetím případě to bylo v jednu chvíli opravdu jen velmi těsné. Protože Martin Wasyliw ještě nenašel společnou technickou řeč se svým novým motocyklem, nebylo ostatně ve skupině A co řešit.

V béčku jasně úřadoval Radim Chod. První jízdu vyhrál ve stylu start – cíl, ve druhé
se musel probíjet první zatáčkou před Michala Dudka a Jaroslava Slavatu. Také ve třetí rozjížďce měl triumf na dosah ruky. Jeho zaváhání v posledním kole šlo však s největší pravděpodobností přiřknout taktické pomoci Michalu Dudkovi.

Ten totiž tentokrát dokázal odvést Jaroslava Slavatu. A vítězství v kombinaci s třetím místem Pražana, dostalo bodové zisky obou na stejnou cifru. Jenže ve prospěch Michala Dudka hovořilo lepší skóre.

Jaroslav Slavata tak letos poprvé musel do malého finále. A nakonec ho vcelku suverénně vyhrál. Za jeho zády v první zatáčce předjel Martin Wasyliw Petra Vaice. Ale na útok na první příčku však už nedošlo.

Ve velkém finále doslova uletěl Radim Chod. Roman Čejka však udržel druhou příčku a napůl s vítězem i průběžné vedení. Pavel Pučko zmařil nájezd Michala Dudka už v první zatáčce. Třetí místo je jeho nejlepším letošním výsledkem. Opět se oproti předchozímu podniku o jedno místečko zlepšil, takže se už svým způsobem dá hovořit o trendu.


Hlasy z depa
„Bylo to super,“ zářil spokojeností Antonín Galliani. „Vyšlo všechno. Byly akorát nervy s bodama. Bylo to těsný, ale klaplo to. Dráha nic moc, taková houpavá. Ale srovnal jsem se s ní líp než na junioráku. Hlavně jsem měl super starty. V šampionátu jsme na dobrý cestě. Určitě na ní budeme pokračovat. Chceme titul, tak nám nic jinýho nezbyde.

„Všechny starty jsem promydlil,“ postěžoval si Filip Šitera. „A škoda, že jsem neuďál‘ i Věrouše. Čekal jsem na poslední zatáčku, ale nakonec jsem dojel jen vedle něj. Jsme spokojený, chceme hlavně titul. Zaváhali jsme s Hynkem. Ale žádný nervy nebyly, hlavně že jsem pak předjel Patrika.“

„Až na tu poslední jízdu se mi jelo pěkně,“ řekl magazínu speedwayA-Z Patrik Linhart. „Ohlíd‘ jsem se, přetočil se a už to bylo. A kdy konečně budeme první, ti už neřeknu. Minule jsem ti tvrdil, že tady. A vidíš, jak to dopadlo. Ale snaha byla.“


„Paráda, závody se mi líbily,“ pochvaloval si Věroslav Kollert. „První místo nám nevyšlo, ale jen o kousek. Kdybych dojel první, byl by rozjezd. Start jsem měl dobrej, ale Galič byl lepší. A Filip pak ještě předjel Patrika. V Praze však Plzeňáky porazíme.“

„Zkazil jsem to,“ sypal si na hlavu popel Hynek Štichauer. „Zapomněl jsem si pustit kohoutky. Dřív mi je pouštěl mechanik, ale vždycky jsem se díval. Teď jsem byl uchlácholenej. A byly zavřený. Ale druhý jsme už stejně bejt nemohli. Ještě škoda, že jsem v první jízdě dal špatnej převod. Motor nestíhal.“

„Jsem spokojenej,“ netajil se Pavel Fuksa. „Ale Martina Vaculíka jsem měl porazit. Už mě ale nejede motor. Má za sebou deset závodů a uvidíme, jak to bude zejtra v Žarnovici. Doufám, že ještě lepší než dnes. Hodně mi teď pomohlo soustředění v Chabařovicích. Pan Špinka mě tam hodně naučil.“

„Na nic, dneska mi to nešlo,“ nebylo Martinu Málkovi moc do řeči. „Neměl jsem tu správnou motivaci. Zkusím to zítra, snad mi to spraví náladu.“

1. PK Plzeň   28
Filip Šitera 2 2 1 2 1 2 10(4)
Antonín Galliani 3 3 3 3 3 3 18
 
2. AK Slaný   27
Patrik Linhart 3 3 3 3 3 0 15
Věroslav Kollert 2 2 2 2 2 2 12(5)
Petr Babička   DNR
 
3. ZP Pardubice   18
Hynek Štichauer 1 3 2 3 3 E 12
Pavel Fuksa 0 2 0 1 1 2 6(1)
 
4. AK Divišov/Unia Goričan   16
Ivan Vargek 3 3 1 3 2 1 13
Zoran Strahija 1 1 0 1 0 0 3
 
5. Mitas Březolupy   16
Martin Málek F 1 2 2 1 3 9(1)
Martin Gavenda 2 0 3 0 0 2 7(1)
 
6. AMK Žarnovica   12
Patrik Doubek (host) 0 0 0 1 2 1 4
Martin Vaculík 1 2 1 0 1 3 8(1)
 
7. AK Markéta Praha 1   9
Michal Matula F 1 1 2 3 1 8
Michael Gregor 1 F – – – – 1

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 3 88 21
2. Slaný 3 72 18
3. Březolupy 3 55 13
4. Divišov/Goričan 3 44 9
5. Pardubice 2 35 9
6. Mšeno 2 28 5
7. Praha 1 2 24 4
8. Žarnovica 2 24 4
9. Praha 2 1 8 1

M ČR 125 ccm:

skupina A    
1. Roman Čejka, Slaný 3 3 3 9
2. Pavel Pučko, Praha 2 2 2 6
3. Martin Wasyliw, Mšeno 1 1 1 2
 
skupina B    
1. Radim Chod, Slaný 3 3 2 8
2. Michal Dudek, Slaný 1 1 3 5
3. Jaroslav Slavata, Praha 2 2 1 5
4. Petr Vaic, Plzeň 0 0 0 0
 
malé finále    
1. Jaroslav Slavata, Praha    
2. Martin Wasyliw, Mšeno    
3. Petr Vaic, Plzeň    
 
finále    
1. Radim Chod, Slaný    
2. Roman Čejka, Slaný    
3. Pavel Pučko, Praha    
4. Michal Dudek, Slaný    

Aktuální stav šampionátu:

1. Radim Chod, Slaný 22 22 25 25 94
2. Roman Čejka, Slaný 25 25 22 22 94
3. Jaroslav Slavata, Praha 20 20 20 16 76
4. Pavel Pučko, Praha 14 16 18 20 68
5. Michal Dudek, Slaný 16 10 16 18 60
6. Martin Wasyliw, Mšeno 18 12 12 14 56
7. Petr Vaic, Plzeň 12 14 14 12 52
8. Jiří Benda, Slaný 10 18 28
9. Jakub Fencl, Praha 10 10

Legenda: umístění v závěrečné klasifikaci se boduje 25-22-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 a do celkové klasifikace se počítá pět nejlepších výsledků.
Dosavadní závody se konaly v Plzni, v Pardubicích, v Chabařovicích a ve Slaném.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)