Praha může napovědět mnohé pro průběžnou klasifikaci

Praha – 19. července
Po dvou víkendových kolech ve Slaném a ve slovenské Žarnovici pokračuje šampionát juniorských družstev již zítra na pražské Markétě. Diváky by měla zaujmout především další bezprostřední konfrontace Plzně se Slaným. Duel o průběžnou třetí příčku se odehraje na dálku, protože Březolupy mají vypadávací závod. Zatímco v Žarnovici jely samotné půllitry, v Praze se k nim přidá šampionát stopětadvacítek, tradiční souputník juniorských týmů. Ten nebude mít dřívější začátek a celý se vměstná do hlavního bodu programu.


Kdo zastaví Plzeň?
Tři společné starty a tři vítězství. Taková je bilance plzeňského páru Filip Šitera a Antonín Galliani. Pražan letí jako z praku už po vylétnutí pásky a kmenový Plzeňák jej většinou dohání dravou jízdou ze zadních pozic. A dohromady jim to vychází. Závody v Plzni a v Pardubicích dokázali vyhrát s naprostou převahou. Ve Slaném jim sice přálo štěstí, ale to jak známo, na nepřipraveného nesedne. Filip Šitera skvěle využil zaváhání Patrika Linharta a Plzeň se tak může hřát na výsluní tabulky s maximálním možným bodovým ziskem.

Těsně před čtvrtým startem, který přehoupne Plzeň do druhé poloviny celkem sedmi letošních vystoupení, jim zlato může sebrat už jedině Slaný. V něm po boku Patrika Linharta vystřídal Miroslava Fencla liberecký Věroslav Kollert. Při svých třech startech prohráli prozatím pouze s Plzní. Ovšem už v sobotu ve Slaném to mohlo být obráceně. A kdo ví, co se stane zítra.

Do duelu Plzně se Slaným budou chtít dozajista zasáhnout rovněž Pardubice. Hynek Štichauer sice přišel v Chabařovicích o Matyáše Hlaváčka, ovšem Pavel Fuksa statečně bojuje o každý bod. Motivací pro oba Pardubáky je také pozice v tabulce. Díky svému triumfu v Žarnovici jsou prozatím v boji o třetí příčku lepší Březolupy. Moravané však zítra stojí a Pardubice se závodem méně se jim v případě umístění na stupních vítězů mohou dostat těsně za krk.

Tam by se však rádi podívali i mnozí další. A upřímně řečeno, jejich šance nemusí být nikterak limitovány. Stačí jen vzpomenout na neděli. Nechybělo mnoho a na stupních vítězů v Žarnovici mohli být Michael Gregor s Michalem Matulou.

K dnešnímu dopoledni zatím nebyly známy sestavy prvého páru Prahy a Žarnovice. V prvním případě by svůj comeback po zranění mohl zaznamenat Jakub Fabian. Žarnovický Zdeno Vaculík, otec Martina, v neděli jednal o hostování s Březolupáky i Chorvaty. A podle všeho neúspěšně. Alternativou mu však může být hostování některého z juniorů, kteří nejsou na žádné soupisce.


Slánští leadeři v pražské jámě lvové
Trend letošnímu šampionátu stopětadvacítek prozatím udává slánská plochodrážní škola. Radim Chod s Romanem Čejkou mají vyrovnanou bilanci nejen, pokud se týká celkového počtu bodů. Stejný je i jejich počet vyhraných závodů a druhých míst.

Nicméně zítra je očekává výjezd do jámy lvové. Pražané Jaroslav Slavata a Pavel Pučko, loňský šampión, by dozajista zvrátili vývoj událostí na svou stranu. A to tím spíše, že jim oba dominující Slaňáci prozatím ukazovali výfuk.

S rekordním počtem deseti vypsaných kol je však mistrovství stále ještě naprosto otevřenou záležitostí. Do závěrečné klasifikace se totiž započítává jen pět nejlepších výsledků. V praxi se tak stále může stát mistrem kdokoliv z účastníků. S trochou štěstí mu stačí nepřerušená vítězná série, která by začala počínaje příštím závodem ve Mšeně poslední víkend v červenci.


Za těchto okolností se však každý bod může hodit. A proto se už bude bojovat naplno, jak je ostatně ve stopětadvacítkách dobrým zvykem. Z diváckého úhlu pohledu si však lze jen přát, aby se startovní listina naplnila alespoň devíti jmény. V tom případě by přišel ke slovu dramatický vyřazovací KO systém.

Vyjma malého a velkého finále je totiž rozpis pro osm jezdců vcelku nudný. V obou skupinách nejde o nic jiného než o postup do velkého finále. A karty bývají většinou rozdány už předem. Rozjížďky jsou sobě podobné jako vejce vejci a výsledky vesměs jako přes kopírák. Logicky se nabízí otázka, zda by v tomto případě nebylo lepší nebrat literu řádů zas až tak vážně a nechat jet podle vyřazovacího systému i menší počet závodníků. Vždy i úvodnímu kolu v Plzni to nikterak neuškodilo.

Jak zřejmě nastoupí:

Praha 1 Michal Matula, Michael Gregor
Slaný Patrik Linhart, Věroslav Kollert, náhradník Petr Babička
Praha 2 Patrik Doubek, Jakub Fabian?
Mšeno Zdeněk Šuranský, Adam Vandírek
Plzeň Filip Šitera, Antonín Galliani
Žarnovica Martin Vaculík, ?
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa
Divišov/Goričan volný los
Březolupy volný los

Hostování: bez ztráty bodů je možné pouze u závodníků, jejichž týmy mají v daném závodě volný los. Zítra tak mohou hostovat Martin Málek, Martin Gavenda a Chorvaté Jurica Pavlič, Ivan Vargek a Zoran Strahija.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 3 88 21
2. Březolupy 4 81 20
3. Slaný 3 72 18
4. Pardubice 3 54 14
5. Divišov/Goričan 4 54 10
6. Žarnovica 3 46 10
7. Mšeno 3 43 7
8. Praha 1 3 40 7
9. Praha 2 2 25 5

MR 125 ccm:
Nominační listina:
1 Radim Chod, Slaný
2 Roman Čejka, Slaný
3 Jaroslav Slavata, Praha
4 Pavel Pučko, Praha
5 Michal Dudek, Slaný
6 Martin Wasyliw, Mšeno
7 Petr Vaic, Plzeň
8 Jiří Benda, Slaný
9 Jakub Fencl, Praha

Rozpis závodu:
Pakliže se zúčastní devět závodníků pojede se dle vyřazovacího KO systému, jehož pavouk základních, opravných a semifinálových jízd graduje malým a velkým finále.
Bude-li v Praze pouze osm závodníků, použije se rozpis dvou skupin, z nichž se bude postupovat do malého a velkého finále. Nasazení je provedeno na základě průběžného pořadí redukovaného na přítomné borce dle klíče: skupina A – první, čtvrtý, pátý a osmý, skupina B – druhý, třetí, šestý a sedmý.

Aktuální stav šampionátu:

1. Radim Chod, Slaný 22 22 25 25 94
2. Roman Čejka, Slaný 25 25 22 22 94
3. Jaroslav Slavata, Praha 20 20 20 16 76
4. Pavel Pučko, Praha 14 16 18 20 68
5. Michal Dudek, Slaný 16 10 16 18 60
6. Martin Wasyliw, Mšeno 18 12 12 14 56
7. Petr Vaic, Plzeň 12 14 14 12 52
8. Jiří Benda, Slaný 10 18 28
9. Jakub Fencl, Praha 10 10

Legenda: umístění v závěrečné klasifikaci se boduje 25-22-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 a do celkové klasifikace se počítá pět nejlepších výsledků.
Dosavadní závody se konaly v Plzni, v Pardubicích, v Chabařovicích a ve Slaném.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)