Češi v akci 148

Uplynulý týden byl bohatý na vrcholné události domácí i světové scény, na nichž měl magazín speedwayA-Z akreditovány své zpravodajské týmy. Pondělní dopoledne je tradičním časem, kdy se ohlížíme za výkony našich plochodrážníků na zahraničních oválech. Dnes nás vedle obvyklé dávky ligového závodění čeká i pouťák ve Slovinsku a mezinárodní šampionát dvojic, který včera v Žarnovici přinesl vítězství pražské Markétě.

 

Ligová porce

Matěj Kůs se v pondělí startu v Elite League nedočkal
Matěj Kůs se v pondělí startu v Elite League nedočkal

V pondělí se v oblasti Manchesteru předpovídaly po celý den, proto duel britské Elite League mezi Belle Vue s Lakeside byl zrušen. V sestavě hostí se tím pádem nepředstavil Matěj Kůs, jenž jej měl posílit v rámci hostování.

V úterý se Martin Vaculík dočkal své první výhry ve vestě Hallstaviku, který doma v rámci švédské Elitserien předčil úřadujícího mistra a zároveň Slovákova bývalého zaměstnavatele Vetlandu 50:40. Martin Vaculík nemohl být účinnějším pomocníkem. Šestkrát vyjel na dráhu a šestkrát projel cílem jako první.

Punc neporazitelnosti uhájil také ve čtvrtek, kdy byl na programu kompletní program všech tří polských lig. Tarnow porazil na svém vlastním ovále Toruň přesvědčivě 50:40 a slovenský závodník jako jediný v celém kole dosáhl patnáctibodové maximum.

Důvod k radosti mohl mít i Václav Milík. Duel Wroclaw vs. Leszno, který v Pardubičanově natřískaném programu oddělil domácí finále a extraligu od reprezentačních evropského challenge a světového poháru, skončil 57:32.

Natřískaný týden Václava Milíka odstartoval v úterý při českém finále v Praze
Natřískaný týden Václava Milíka odstartoval v úterý při českém finále v Praze

Pardubičan rozehrál mítink triumfem 5:1, který spolu s Tai Woffindenem získal na úkor Nicki Pedersena a Tobiasze Musielaka. Kvůli defektu se do sedmé jízdy ani nerozjel. Rozjížďky s číslem devět a jedenáct mu ale přinesly první triumfy v polské extralize. Václav Milík své vystoupení ukončil třetím místem ve čtrnácté jízdě, které uhájil před Emilem Sajfutdinovem, než ruský borec odpadl. Dohromady tedy devět bodů s jedním bonusem (2 E 3 3 1).

Ve druhé lize Gdaňsk doma triumfoval nad pilou vysoko 57:30. Eduard Krčmář podlehl jen René Bachovi v páté a desáté jízdě. Připsal si dvanáct bodů s jedním bonusem (3 2 2 2 3).

Na Britských ostrovech se v uplynulém týdnu z českých závodníků objevil v akci pouze Zdeněk Simota. Jeho Plymouth doma podlehl Glasgow 42:47 a on nasbíral čtyři body s jedním bonusem (1 1 0 1 1).

 

Pražské vítězství ve slovenských tropech

Tradiční Zlaty znak města Krško přinesl v sobotu triumf Juricovi Pavlicovi, který projel metou před Maxem Dilgerem a Alexanderem Čondou, když Pawel Mesiac byl předtím diskvalifikován kvůli pádu. České barvy měl původně hájit Michal Škurla, nicméně po jeho povolání k semifinále mistrovství Evropy na travnaté dráze v Bielefeldu sem dorazil Jan Holub.

Plzeňský závodník skončil s pěti body (1 1 3 0 E) jedenáctý. „Ani sám nevím,“ krčil rameny nad svým výkonem druhý den v Žarnovici, kam rovnou dorazil i se svým dědečkem Janem. „Nedařilo se, nevedly se mi starty. V poslední jízdě mi odešlo zapalování, proto mi to asi předtím celý závody nechtělo fungovat.“

Žarnovické stupně vítězů
Žarnovické stupně vítězů

V Žarnovici bylo včera tropické horko a drtivá většina diváků hledala stín pod střechou hlavní tribuny. Jejich pozornost poutal především Martin Vaculík, který už ve třetím závodě uplynulého týdne neprohrál jedinou jízdu. Avšak jeho mladší kolegové nedodali ani jeden bod, takže Žarnovica skončil až pátá o jeden bod za Pardubicemi. Jim přistřihla křídla diskvalifikace Tomáše Suchánka, který vyhrál rozjížďku s číslem jedna se svým parťákem Janem Holubem za zády, avšak neměl deflektor.

Triumf si odvezli Pražané. Josef Franc byl také jediný, který se včera dostal před Martina Vaculíka, byť jen nakrátko.

Výsledky ze Žarnovice:
1. Praha 24 Ondřej Smetana 9(3) – Josef Franc 15
2. Krško 21 Denis Štojs 7(3) – Michele Castagna 14
3. Lendava 20 Aleksander Čonda 15 – Žiga Kovačič 5(3)
4. Pardubice 19 Tomáš Suchánek 13 – Jan Holub 6(1)
5. Žarnovica 18 Martin Vaculík 18 – Patrik Búri 0 – Michal Tomka 0
6. Goričan 12 Patrik Mikel 4(1) – Filip Šitera 8(1)
7. Lublaň 11 Jernej Pečnik 4(1) – Maks Gregorič 7(1)

Foto: Mirek Horáček