Švédové se na postup notně nadřeli

Gniezno – 6. června
Andreas Jonsson po sobotním prvním závodě světového poháru družstev připouštěl, že jeho tým neměl, co ztratit. Nakonec dosáhl triumfu. Vedle českých borců a Rusů, kteří postrádali Emila Sajfutdinova potlučeného při čtvrteční extralize ve Wroclawi přitom porazili především Poláky. Žhaví favorité ovšem hned na úvod přišli o Jaroslawa Hampela, který si při hrozivě vypadajícím pádu v rozjížďce s číslem čtyři nadvakrát zlomil stehenní kost.

 

Švédové si přijeli do Gniezna pro přímý postup do finále
Švédové si přijeli do Gniezna pro přímý postup do finále

„Jsem opravdu smutný z toho, co se stalo Jarkovi,“ neskrýval Andreas Jonsson lítost nad zraněním svého kolegy ze Zielonej Gory. „Je můj dobrý přítel. Lituji, co se mu stalo, a také polský tým. Vím, jak je to obtížné ztratit v úvodním závodě závodníka.“

Andreas Jonsson vede před padajícím Andrejem Kudrjašovem a Maciejem Janowskim
Andreas Jonsson vede před padajícím Andrejem Kudrjašovem a Maciejem Janowskim

Absence Jaroslawa Hampela ve čtyřech jízdách byla obrovskou ztrátou, která BSI přiměla uvažovat o vrácení náhradníka do sestavy každého týmu. Nicméně švédský triumf nebyl rozhodně snadný ani za této situace.

„Poláci byli opravdu rychlí,“ souhlasí Andreas Jonsson. „Jednoznačně znají dobrou stopu na své stadiónu, takže jsme si nemohli odpočinout. Museli jsme pořád tahat. Jsem rád za výkony každého z nás, když předvedl nějaké dobré jízdy a to je, o čem to bylo. Celý tým musí bodovat.“

Bez Jaroslawa Hampela se polské šance znížily
Bez Jaroslawa Hampela se polské šance znížily

Zbývající polská trojice zaostala v boji o přímý postup do finále o pouhé čtyři body, takže ji čeká čtvrteční race-off. Marek Cieslak potvrdil, že do týmu vstoupí Krzyzstof Buczkowski, zatímco náhradníkem bude vítěz pardubické juniorské kvalifikace Pawel Przedpelski.

Světový pohár pokračuje už dnes večer
Světový pohár pokračuje už dnes večer

„Jarkovo vyřazení není pro nás moc dobré, stále na něho myslíme, má velmi vážné zranění,“ nechal se slyšet Marek Cieslak. „Jestliže přijdete o kapitána v jeho první jízdě, není moc šancí na dobrý výsledek. Jsem ale velmi spokojený se svými kluky. Pracovali jako tým a jeli velmi dobře.

 

 

 


Závod 2 dnes večer v King’s Lynn:
Dnes se v King’s Lynn rozhodne mezi Brity, Australany, Lotyši a Američany o tom, kdo se připojí ke Švédům a Dánům do finále, a kdo doprovodí Poláky a Rusy do race-off.


 

Foto: Petr Makušev