Komentář ostrým perem:
Kdo ještě nemá Řád práce?

Česká Třebová – 28. prosince
Vzpomínám si na jeden kreslený vtip od Vladimíra Jiránka, pocházející ještě z éry reálného socialismu. Ulicí uniformního panelákového městečka na něm jel vůz a z ampliónů na jeho střeše se ozývalo hlášení: „Je tady ještě někdo, kdo nemá řád práce?“ Tahle asociace se mnohdy přímo nabízí při čtení zápisu z prvního zasedání třináctičlenného VV SPD, z něhož se však tři členové omluvili.

Považte, že prvním bodem programu, alespoň dle zmíněného zápisu, bylo zjištění, že každý klub vysílající svého zástupce na zasedání řídícího orgánu by měl mít možnost jeho činnost kontrolovat. Jak objevné zjištění, obzvláště pět týdnů po valné hromadě. Nicméně nelekejte se, ke zvýšení počtu členů už tak dost nafouknutého výkonného výboru o jakéhosi revizora z každého klubu, který by na počínání svého delegáta dohlížel, naštěstí nedojde. Muži v čele disciplíny totiž odsouhlasili, že každý člen VV SPD musí být členem klubu, který jej delegoval.

Stanovený termín je konec letošního roku, tedy neuvěřitelně dlouhé dva měsíce od konání valné hromady, která vznik velikánského molocha posvětila. Na podobně nepružné chování řídícího orgánu si evidentně budeme muset zvyknout. Jako malý příklad může posloužit činnost nově ustanovené komise pro sdělovací prostředky, v níž pracují Jan Janů, Vladimír Kovář a Zdeněk Felix.

Ačkoliv se výkonný výbor sešel už 6. prosince, nebýt víceméně polosoukromé info linky předsedy Petra Moravce, na veřejnost se až do včerejška nedostaly prakticky žádné informace. Jakou činnost má komise vyvíjet a proč ani zaměstnanec pražské Markéty, ani pražský advokát, ani liberecký recepční nepokládali za nutné vytvořit žádnou tiskovou informaci, je skutečně záhadou. A to tím spíše, byla-li na programu jednání státní reprezentace. Je vskutku opravdu těžké si představit, že by kupříkladu v sousedním Polsku, vytvořili seznam reprezentantů a tři týdny o něm nikomu nic neřekli.

Nezbývá než doufat, že zbylých šest komisí se bude moci prezentovat alespoň nějakými výsledky. Nebo by snad sport regulérně provozovaný zhruba padesáti českými závodníky mělo dirigovat ještě více lidí? Není tady snad ještě někdo, kdo není ve VV SPD?