Markéta rozhodně nemůže šilhat dolů navzdory snaze svých rivalů

Praha – 1. října
D隝 v půli května položil první ligu v Liberci na lopatky po osmi rozjížďkách, takže se závod nemohl započítávat do celkové klasifikace. Protože pod Ještědem již zazimovali stadión, musela si svůj podnik Praha uspořádat na svém vlastním stadióně. Napojit závod nižší české divize na úsporný zítřejší program českých devatenáctek vypadal jako dobrý nápad. Jenže nikdo se nezeptal na názor Ronnyho Weise a Jaroslav Gavenda měl rázem o problém navíc.

V pátek je totiž v německé Míšni na pořadu již dvaačtyřicátý ročník stříbrné ocelové boty, v jejíž startovní listině figurují nejen Ronny Weis, ale také Richard Geyer. Kouč moravsko – saského týmu tím pádem uslyšel ve sluchátku svého mobilního telefonu jednoznačné německé nein.

Jeho sestava pro zítřejší výjezd na Markétu se tím pádem smrskla na jeho syna Martina a jeho jmenovce Málka, jemuž se logicky nabízela pozice náhradníka s vidinou pěti startů. Naštěstí zraněná noha Patrika Mikela již snese závodní zátěž, by si nadšený fotbalista mohl dnes odpoledně kvůli dešti o tréninkových okruzích v Březolupech nechat jen zdát.

Personální minimum každého družstva jsou v letošním roce čtyři závodníci. Jaroslav Gavenda se nejprve domluvil s Janem Holubem, než mu došlo, že závodník označený na mšenské soupisce jako top by mohl nahradit jen někoho z dvojice jeho Martinů. Pauzírující Mšeno však nabídlo řešení i tak, protože v koaličním týmu startuje Michal Klein.

„To snad nemůžeme prohrát,“ usoudil Tomáš Topinka při pohledu na svou sestavu, kde hvězdné juniorské trio Zdeněk Holub, Michal Škurla a Ondřej Smetana doplňuje Matěj Kůs, v jehož myšlenkách je již dozajista pondělní finále mistrovství republiky jednotlivců.

Na argument pražského kouče by skeptikové namítli, že na světě nejde jen jediná věc a sice do velké díry vyvrtat malou. Reálně uvažující lidé by argumentovali vyrovnanými sestavami obou týmů. Vedle koalice, kde tentokrát bude Míšeň zastoupena stejně silně jako loni Žarnovica, budou své slovo dozajista chtít pronést také Pardubice a Slaný.

Ani jeden z ambiciózních družstev se letos ještě nedočkal výhry. Jezdící východočeský kouč samozřejmě nominoval sám sebe, ale také Josefa Nováka, Luboše Velinského, Hynka Štichauera a Tomáše Suchánka na postu náhradníka.

Silnou rezervu má i Jaroslav Drbal v osobě Romana Čejky. Eduarda Krčmáře, v jehož myšlenkách se zjevuje již prodloužený pardubický super víkend, střídá mšenský host Filip Šitera. Zbývající vesty si rozeberou Michal Dudek, Petr Babička a Radim Chod.

Startovní listina:

AK Markéta Praha: 1 Zdeněk Holub, 2 Matěj Kůs, 3 Michal Škurla, 4 Ondřej Smetana, 17 neobsazeno
AK Březolupy/SC Míšeň: 5 neobsazeno, 6 Martin Gavenda, 7 Michal Klein (Mšeno), 8 Patrik Mikel, 18 Martin Málek
ZP Pardubice: 9 Josef Novák, 10 Hynek Štichauer, 11 Jaroslav Petrák, 12 Luboš Velinský, 19 Tomáš Suchánek
AK Slaný: 13 Filip Šitera, 14 Petr Babička, 15 Michal Dudek, 16 Radim Chod, 20 Roman Čejka
Grepl PDK Mšeno: volný los

Foto: Michal Kohout