Závěr sezóny v Čechách bude veliká improvizace

Divišov – 12. září
Letošní sezóna je vpravdě raritní svými zrušenými závody, protože taková převaha deště nad plochodrážníky tady ještě nebyla. Poslední obětí se stalo zítřejší finále evropského šampionátu dvojic v Divišově. Přitom v domovském městě plochodrážních Jaw letošní sezóna ještě ani nezačala, nepočítáme-li ovšem Speedway Mini Cup. A tak to zjevně zůstane až do svátku svatého Václava, kdy by se pod Blaníkem mělo uskutečnit mistrovství republiky dvojic. Jeho přeložený náhradní termín po půlce října totiž udělal místo právě pro zítřejší šampionát starého kontinentu.

„Dráha v Divišově se po celonočním dešti ze čtvrtka na pátek dostal pod vodu a je v těchto okamžicích zcela nesjízdná,“ konstatoval dnes po obědě Petr Moravec se smutkem v hlase. „Pršelo i dnes dopoledne a i předpověď je nepříznivá. Protože se navíc v neděli uskuteční další sportovní podniky, které výrazně ovlivňují plochodrážní svět a nebylo by možné jezdce v Divišově udržet až třeba do pondělí, došlo mezi předsedou plochodrážní komise FIM Europe Frankem Zieglerem a organizátory k dohodě o přeložení závodu.“

Český plochodrážní šéf vyzdvihl snahu pořadatelského týmu. „Udělali maximum pro uskutečnění tohoto závodu,“ řekl. „Jenom člověk neznalý věci se může domnívat, že organizátor mohl udělat něco lépe, než udělal. „Nezbývá než věřit, že v náhradním termínu se závod již bez problému uskuteční.“

Jenom dvojice?
„Pro náš autoklub je třetí zrušený podnik v jednom roce velká smůla, která však s sebou nese i finanční ztráty,“ prohlásil Jan Trojánek, předseda AK Divišov.

Dle jeho slov se mistrovství republiky dvojic přesunuje na neděli 28. září. Finále evropského párového šampionátu se koná v jeho náhradním termínu 18. října, přičemž jeho náhradním termínem je následující neděle.

V ten den se ale v Divišově mělo konat odložený podnik juniorského mistrovství republiky. „Zda se tento závod odjede v jiném termínu nebo bude zrušen, je v jednání,“ informoval Jan Trojánek.

Divišovský plán je ovšem odvislý od oficiálního schválení FIM Europe a vyjádření soutěžících v mistrovství republiky dvojic.

Foto: Jan Hruška