Mariánské Lázně lákají na veterány v nejsilnějším složení

Mariánské Lázně – 9. května
Neskutečných patnáct let rok co rok lákají diváky do ochozů mariánskolázeňského kilometrového oválu závody plochodrážních veteránů. Za tu dobu na zdejší pískové dráze zalehávalo své stroje mnoho jezdců zvučných jmen. Řada z nich již závodům jen přihlíží, ale mnozí zůstali a co je nejdůležitější, každým rokem se počty navrátilců do sedel závodních motocyklů rozšiřují. Letos čítá startovní listina v kategorii čtyřventilových strojů úctyhodných čtyřiadvacet jezdců a nutno dodat, že co jméno to závodnický pojem.

Celá sobota 10. května bude v Mariánských Lázních patřit ploché dráze. Již od ranních hodin ožije zdejší legendární stadion tím nejkrásnějším zvukem – hřmotem plochodrážních motorů. Po technické přejímce a tréninku se na start postaví jezdci obou veteránských kategorií. V prestižní kategorii čtyřventilových strojů se letos podařilo sestavit snad nejsilnější a zároveň nejvyrovnanější startovní listinu v historii. Mezi čtyřiadvaceti jezdci, z nichž polovinu tvoří bývalí reprezentanti, se najde osm až deset možných kandidátů na zlatý věnec. Do tradičního souboje britských hvězd jako jsou Bob Dolman nebo Paul Evitts s nejsilnější sestavou nizozemských střelců (Hylke Dijkema, Wim de Haas či Henk Snijder) budou chtít dozajista promluvit nejen Němec Wolfgang Barth nebo rakouská stálice Anton Wannasek, ale i dvojice českých reprezentantů Karel Kadlec a Jan Boháč. Nově se mezi veterány představí i bývalá opora nizozemského výběru na ledové ploché dráze Johan Last. Naopak neodmyslitelným inventářem veteránských závodů na dráze v Mariánských Lázních je již od dob jejich vzniku sympatický Ital Francesco Barbetta.

Mezi dvouventilovými stroji se očekává tradiční souboj východoněmecké rakety Hartmuta Ernsta s neméně úspešným Franzem Greiselem sedlajícím jak jinak než červený JAP. V cestě ke zlatu však oběma stojí ostřílený Angličan Kevin Teager.

A jen co se sobotní den překlopí do své druhé polovičky, vyklidí staří pánové boxy mariánskolázeňského depa, aby tak uvolnili místo nové generaci závodních strojů s jejich pány. Na řadu přijde mistrovství České republiky na dlouhé ploché dráze. V něm naše dvě největší reprezentační hvězdy Josef Franc a Richard Wolff poměří své síly například s Britem Andrew Appletonem nebo Němcem Marcusem Eiblem.

Startovní listina – EVLS čtyřvetilové stroje
Anton Wannasek, A
Wolfgang Barth, D
Paul Evitts, GB
Gerd Maurer, D
Andreas Blache, D
Michel H. Berg, N
Graeme Brown, GB
Karel Kadlec, CZ
John Freeman, GB
Steen Larsen, DK
John Hartley, GB
Wim de Haas, NL
Johan Last, NL
Peter Baker, GB
Jan Boháč, CZ
Kevin Howse, GB
Henk Snijder, NL
Bart Uil, NL
Francesco Barbetta, I
Mike Clarke, GB
Bob Dolman, GB
Arne Andersen, DK
Dave Hammond, GB
Hylke Dijkema, NL
 
Startovní listina – EVLS dvouventilové stroje:
Bill Haynes, GB
Kevin Teager, GB
Karl-Heinz Suske, D
John Wheatley, GB
Franz Greisel, D
Jürgen Bruckner, D
Geoff Urben, GB
Wolfgang Starr, D
Keith Snelling, GB
Hartmut Ernst, D
Tom Blackwood, GB
Roy Gomm, GB
Knut Olsen, NOR

Foto: Jiří Bayer