Češi v akci 81

Koncem listopadu se čeští závodníci příliš do akce nedostávají. A to tím spíše, posunul-li Ronny Weis začátek své šroubkařské série Speedway-On-Ice ve Freitalu, až na druhý prosincový víkend. Ještě než se slánští Roman Čejka a Michal Dudek poprvé svými ježatými koly opřou do povrchu zastřešeného kluziště, v daleké Austrálii zasedl za řidítka plochodrážního motocyklu Matěj Kůs. Pražský závodník se magazínu speedwayA-Z svěřil, že by si nejraději za své čtvrté místo utrhl hlavu.
Pinjar Park v Perthu hostil v sobotu Memoriál Roba Woffindena. Na kraoučké dráze hrály podstatnou roli starty, které se českému exmistrovi náramně dařily. V základní části nasbíral třináct bodů. Poté skončil druhý v semifinále, aby stanul u startovní pásky finálové rozjížďky.

„Závody byly fajn,“ hlásil z druhé strany zeměkoule. „Dva, tři, dva, tři, tři plus dva a nakonec nula. Přijedu poslední ve finále, utrh‘ bych si hlavu! Udělal jsem chybu v první zatáčce, pak jsem zkoušel, kudy to jen šlo, ale nebylo místo. Dráha má 143 metrů a je těžký neudělat chybu.“

Z triumfu se radoval Američan Gino Manzares a před Matějem Kůsem protnuli metu ještě domácí Rohan Tungate a Jason Doyle.

Foto: Wojta Zavřel