První liga naráží na kolize s prvomájovými podniky v zahraničí

Mšeno – 30. dubna
V odstupu pár hodin po své ouvertuře pokračuje první liga svým druhým kolem již zítra ve Mšeně. Sváteční den využívají prakticky v celé Evropě k pořádání plochodrážních závodů, což ovlivnilo složení družstev. Nejkřiklavějším případem jsou Březolupy, kde je účast třech závodníků prozatím podmínečná. Na druhou stranu úžasnou loajalitu vůči mšenskému klubu prokázal Filip Šitera. Memoriál Emila Sovy, který naváže na prvoligové klání, je pro něho natolik srdeční záležitostí, že mu dal přednost před účastí v evropském šampionátu.

Březolupy utrpěly vskutku citelnou personální ztrátu, když Martin Gavenda řekl své ano Petru Moravcovi, který jej oslovil s nabídkou na poslední chvíli naskočit do kvalifikačního kola mistrovství Evropy v maďarském Debrecenu. V něm se nakonec může objevit také Roman Čejka, jehož účast ovšem FIM Europe doposud nepotvrdila.

Pakliže by se však kmenový slánský junior vydal vstříc evropskému šampionátu, při prozatím hodně symbolické účasti žarnovického partnera by Březolupům zbyly pouze Martin Málek a Daniel Hádek.

Letošní pravidla umožňují náhradníkovi, jímž je Martin Málek, start ve čtyřech rozjížďkách. V případě ztráty vyšší než šest bodů může každý člen družstev nastoupit jednou jako taktická rezerva a pokud je odstup od leadera deset bodů jako joker, jehož body se zdvojnásobí.

Jenže Březolupy by nesplnily minimálně vyžadovanou kvótu dvou závodníků. Díry v sestavě by samy o sobě představují velký handicap i teď. A to tím spíše, nastupují-li další soupeři v plné síle, i když i jim se část opor představí v zahraničí. Tomáš Suchánek startuje v Debrecenu, Michaelu Krupičkovou očekává v Dingolfingu ostrý dlouhodrážní debut. Václav Milík se poprvé představí v německé bundeslize a Zdeněk Simota s Michaelem Hádkem zamíří k Memoriálu Josefa Bössnera v Murecku.

Mšeno by dozajista rádo navázalo na tradiční vítězství před zraky svého publika. Proto staví nejen Filipa Šiteru,ale i Jana Jaroše, Jana Holuba, Michala Kleina a Stanislava Pouznara. Pardubice přijedou ve čtyřech s Jaroslavem Petrákem, Hynkem Štichauerem, René Vidnerem a Davidem Štěrovským. Jediným, kdo nezmění sestavu oproti březolupskému podniku, je pražská Markéta.

Její vesty obléknou Ondřej Smetana, Zdeněk Holub, Michal Škurla a Filip Hájek. Kromě jmen se nemění strategie Tomáše Topinky, který ve snaze rozložit závodní porce rovnoměrně mezi všechny závodníky, ani tentokrát nerozehraje taktické hrátky s náhradníkem.

Startovní listina:

Grepl PDK Mšeno: 1 Jan Jaroš, 2 Stanislav Pouznar, 3 Michal Klein, 4 Jan Holub, 17 Filip Šitera
AK Březolupy: 5 neobsazeno, 6 Daniel Hádek, 7 Roman Čejka, 8 neobsazeno, 18 Martin Málek
Zlatá přilba Pardubice: 9 Jaroslav Petrák, 10 neobsazeno, 11 René Vidner, 12 David Štěrovský, 19 Hynek Štichauer
Markéta Praha: 13 Ondřej Smetana, 14 Zdeněk Holub, 15 Michal Škurla, 16 Filip Hájek, 20 neobsazeno

Foto: Wojta Zavřel