Tony Rickardsson skončil, jak začal

Lonigo – 10. září
Nový světový šampión Tony Rickardsson v letošní sérii Grand Prix skončil, jak začal. Včera na dráze v Lonigu během závěrečné velké ceny zaznamenal své sedmé vítězství během sezóny. A stejně jako na počátku jeho cesty v dubnové Wroclawi, ani tentokrát jej nikdo v jeho sedmi rozjížďkách neporazil.

Na velké a rovné dráze v italském Lonigu čněl šestinásobný šampión nad veškerou konkurencí. Dokázal se vyvarovat veškerých problémů. Své mistrovství prokázal kupříkladu v rozjížďce s číslem jedenáct. To se dokázal prodrat ze třetího místa k vítězství. A o dvě jízdy později sebral po velkém boji tři body Hansi N. Andersenovi. Pětadvacet tabulkových bodů mu posléze zaokrouhlilo jeho celkový zisk na hodnotu 196, což je nový rekord Grand Prix.

Jason Crump si celkovou druhou příčku pojistil už dříve, avšak boj o třetí místo v Lonigu stále zuřil. Greg Hancock a Leigh Adams se dostali do finále. Naproti tomu Nicki Pedersen se nedokázal kvalifikovat ani do semifinále, když byl vyloučen za sražení Mateje Žagara v rozjížďce s číslem dvacet.

Greg Hancock musel vyhrát a navíc potřeboval, aby Leigh Adams zůstal ve finálové rozjížďce až poslední. Jenže Američan dokázal dojet jen třetí těsně před Australanem. Ten se tak umístil celkově jako třetí, zatímco Greg Hancock nakonec nepřekonal ani Nickiho Pedersena.

Bitva o osmé místo, poslední garantující start v sérii i v roce 2006, viděla nešastného Angličana Scotta Nichollse, jak promarnil šanci přeskočit Andrease Jonssona. Scott Nicholls pil opravdu h poháru hořkosti až do dna. V jeho první jízdě jej zradil motocykl a vzápětí byl vyloučen za sestřelení Andrease Jonssona.

Angličan se však rychle vzpamatoval a zajistil si dvě skvělá vítězství, ale v rozjížďce s číslem devatenáct znovu musel odstoupit. Ale když byl Nicki Pedersen vyloučen z dvacáté jízdy a Lee Richardson dojel druhý za Tony Rickardssonem, Scott Nicholls se protáhl do semifinále i s pouhými šesti body.

Jeho naděje byly posíleny, když byl Andreas Jonsson krutě vyloučen, když upadl v první zatáčce druhého semifinále. To v praxi znamenalo, že Scott Nicholls pro proniknutí mezi nejlepší osmičku potřebuje jen postup do finále. Jenže on v opakovaném semifinále dokázal dojet jen jako třetí za Jasonem Crumpem a Leighem Adamsem.

1. Tony Rickardsson, S 15
2. Jason Crump, AUS 12
3. Greg Hancock, USA 8
4. Leigh Adams, AUS 11
5. Bjarne Pedersen, DK 10
6. Andreas Jonsson, S 10
7. Hans N. Andersen, DK 8
8. Scott Nicholls, GB 6
9. Tomasz Chrzanowski, PL 6
10. Lee Richardson, GB 6
11. Nicki Pedersen, DK 5
12. Stefan Andersson, S 5
13. Antonio Lindbäck, S 5
14. Matej Žagar, SLO 5
15. Roman Považnyj, RUS 4
16. Tomasz Gollob, PL 4
17. Simone Terenzani, I 0
18. Daniele Tessari, I DNR

Závěrečný stav Grand Prix 2005:
Tony Rickardsson (S) 196, Jason Crump (AUS) 154, Leigh Adams (AUS) 107, Nicki Pedersen (DK) 102, Greg Hancock (USA) 100, Bjarne Pedersen (DK) 90, Tomasz Gollob (PL) 83, Andreas Jonsson (S) 80, Scott Nicholls (GB) 72, Antonio Lindbäck (S) 71, Jaroslaw Hampel (PL) 67, Hans N. Andersen (DK) 64, Lee Richardson (GB) 55, Ryan Sullivan (AUS) 45, Tomasz Chrzanowski (PL) 28
Prvních osm se udrželo v Grand Prix také v roce 2006.