Martin Málek skvěle zvládl mšenské psycho

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 10. září
Dvanáct bodů potřeboval březolupský junior Martin Málek v posledním závodě juniorského šampionátu ve Mšeně, aby proměnil svou vedoucí příčku v průběžné klasifikaci ve zlatou medaili mistra republiky. Hned v první jízdě mu jeho cestu zkomplikovaly nečistoty v palivovém okruhu. Cílovou metu na prvním místě protnul doslova jen silou vůle. Vzápětí sice prohrál s Antonínem Gallianim a posléze i s Filipem Šiterou, nicméně dva další triumfy jej poslaly na druhé místo v závodě a první celkově. Vítězství a titul vicemistra si ze Mšena odvezl Filip Šitera, který neohroženě dělal jediné, co mu zbývalo k překonání Martina Málka. Porážel jednoho borce za druhým a skončil s patnáctibodovým maximem. Třetí příčku v šampionátu udržel Hynek Štichauer o jediný bod před Antonínem Gallianim. Když se však oba řadili na startovní rošt dodatkové jízdy, nasadil všemu korunu rozhodčí Karel Voborník. Oba je vyloučil za překročení dvouminutového limitu a svým rozmarem připravil diváky o krásnou tečku za dramatickými závody.


Brouk komplikuje plán
By v otázce držitelů všech cenných kovů nebylo před Mšenem stále ještě rozhodnuto, situace v průběžné klasifikaci zvýhodňovala pronásledované před pronásledujícími. Třetí Hynek Štichauer měl bod k dobru na Antonína Gallianiho a v čele vedl Martin Málek o čtyři body před Filipem Šiterou.

Před závodem tak logicky pracovaly nervy. A to tím spíš, že Mšeno přivítalo naši juniorku přece jen netradičně. Z plánovaných devíti účastníků kvalifikace se jich nakonec sešlo jen sedm. Vzhledem ke zranění Michala Matuly a Matyáše Hlaváčka se počet volných míst v hlavním závodě zvýšil na šest. Jury tak využila svého práva a poprvé v historii kvalifikaci zrušila.

A tak se hrdinové nadcházejícího boje o medaile nemohli rozptýlit pohledem na zápolení závodníků zpoza první dvanáctky. Martin Málek přišel za mnou s návrhem, že napíšeme další díl rubriky můj motocykl. Když jsem vytáhl blok, uznali jsme oba, že to není příliš povedený nápad. A březolupský borec se raději koncentroval ve svém depu.


Pomineme-li pěší kolečka, na dráhu se tedy všichni dostali až při tréninku. Ovál byl na mšenské poměry netradiční hlubina. Pořadatelé na dráhu navezli nový materiál, a protože dlouho nepršelo, nespojil se s podkladem. A tak se začaly vytvářet koleje, které se vyházely až se vzrůstajícím počtem rozjížděk.

Teoretické zadání boje o medaile bylo prosté. Martinu Málkovi stačilo k titulu dvanáct bodů. Filip Šitera by musel vyhrát všechny své jízdy a přitom doufat, že jeho březolupský sok skončí maximálně s jedenácti. Hynek Štichauer potřeboval k bronzové jistotě minimálně stejný počet jako Antonín Galliani. Kdyby měl Pražan o jeden víc, ke slovu by musel přijít rozjezd.

Jako první se z kvarteta hlavních protagonistů vydal do boje Martin Málek. A hned se postaral o nechtěný šok. Po vylétnutí pásky totiž vylétl dopředu jeho kolega Martin Gavenda. Žlutý motocykl Martina Málka se usadil hned za ním. Jenže ne a ne předjet.

Nálada u Málkových klesala hluboko pod bod mrazu. Teprve v nájezdu do posledního kola mohli jásat. Martin Málek se konečně protáhl do vedení. Avšak ke konci rozjížďku mu motocykl přestával jet. Martin Gavenda viděl, která bije. A aby svého kamaráda nepřipravil o bod, který mohl mít hodnotu zlata, brzdil i očima.


Martin Málek nakonec vedoucí příčku uhájil. „Nevěděl jsem, co s tím mám dělat,“ líčil později v depu. „A nakonec jsem to dojel.“ A příčina jeho trablů? „Brouk v plovákovce,“ zněla překvapivá odpověď.

Také ostatní tři z velké čtyřky rozehráli mítink beze ztrát. Rozhodovaly vesměs starty, protože v červené hlubině se zpočátku mítinku obtížně hledala cesta k předjetí. Tři body bral nejprve Hynek Štichauer, jemuž startovní manévr vyšel dokonale. Filip Šitera to měl vzápětí složitější.

Po vylétnutí pásky se před ním usadil Patrik Linhart. Ovšem hnaný zlatou vidinou dokázal jej Filip Šitera objet už z prvního výjezdu. A pak už letěl v čele celých pět kol, protože startmaršál závodníkům svojí chybičkou dopřál další okruh navíc. Trojku inkasoval v rozjížďce s číslem čtyři i Antonín Galliani. Kvůli pádu Michaela Gregora se muselo jet dvakrát. A Pražan v obou případech dokázal udržet za svými zády jak Adama Vandírka, tak Martina Vaculíka. Slovenský borec nakonec ještě v poslední zatáčce upadl. Doběhl si pro bod, však předtím mu jeho otec pomáhal zvednout motocykl. Místo šachovnicové vlajky jej tak čekala diskvalifikace za cizí pomoc.


Už se to míchá
V úvodních čtyřech rozjížďkách na sebe nikdo z vedoucí čtveřice nenarazil. Ovšem to vzalo za své už počínaje rozjížďkou s číslem pět. U mantinelu stál Filip Šitera a po své levé ruce měl Hynka Štichauera.

Oběma však vypálil rybník Martin Vaculík startující od vnitřní čáry. Po vylétnutí pásky se neohlížel napravo, ani nalevo a letěl do čela. Hned za ním však Filip Šitera. V první zatáčce se přetahovali o vedení, které však pro sebe uhájil Žarnovičan. Průjezd druhým obloukem však přesto poslal Filipa Šiteru do čela.

Ze zadních pozic se musel dopředu prodírat Hynek Štichauer, jemuž vůbec nevyšel start. V první zatáčce vyřešil Martina Gavendu, aby se hned pustil do Martina Vaculíka. Ve druhém kole jej měl už těsně před sebou. Do zatáčky u depa najel vnitřní stopou a ve výjezdu byl rychlejší.

Bod však přesto ztratil a tak napatě očekával výsledek Antonína Gallianiho v sedmé jízdě. V ní na něho čekal především Martin Málek. Když však Pražan brilantně odstartoval, nehnal se zbrkle za ním. Dobře věděl, že si může dovolit luxus ztráty třech bodů.


Antonín Galliani tak byl vedle Filipa Šitery jediný neporaženým závodníkem. A bráno optikou průběžné klasifikace, právě dohnal Hynka Štichauera. Jenže pardubický junior je dobrým počtářem a pravý stav věcí si uvědomoval, když šli proti sobě do rozjížďky s číslem deset.

V ní perfektně odstartoval a upaloval pro důležité tři body. Antonína Gallianiho chvíli brzdil Věroslav Kollert. Ve výjezdu se však přes libereckého borce dostal a ihned se jal atakovat Hynka Štichauera. Ovšem ten se nedal, takže se Pražan musel smiřovat se svou první prohrou sobotního večera.

Zatímco desátá jízda svedla na start uchazeče o bronzovou medaili, hned vzápětí změřili své síly pretendenti královského trůnu uvolněného Miroslavem Fenclem. Nejlépe odstartoval Filip Šitera. Avšak Martin Málek byl druhý a držel se vedoucího Plzeňáka jako klíště.

V první zatáčce zkusil spodek, ovšem Filip Šitera byl zvenku rychlejší. Ta samá story se opakovala také ve druhé otočce a s tím samým výsledkem. Filip Šitera uhájil vedení a s devíti body osaměl na čele průběžné klasifikace. Antonín Galliani a Hynek Štichauer měli po osmi a Martin Málek sedm.


Komfort dvou bodů
Mnohem důležitější než výsledek mšenského závodu byla závěrečná klasifikace. V ní se Filip Šitera dostal už na dvoubodový odstup od Martina Málka, zatímco Hynek Štichauer udržoval náskok jednoho bodu před Antonínem Gallianim.

A tak si nikdo z nich nemohl dovolit už prakticky nic ztrácet, protože by za své zaváhání mohl platit velmi vysokou cenu. A to si přesně uvědomoval Martin Málek. V rozjížďce s číslem patnáct rychle odstartoval a pak už jen ukazoval výfuk Patriku Linhartovi a Hynku Štichauerovi.

Zatímco Martin Málek se tak dostal zase o kousek blíž vysněnému titulu, Hynek Štichauer si své postavení v šampionátu zkomplikoval. Ovšem Antonín Galliani jeho slabosti nevyužil. V rozjížďce s číslem šestnáct jej už od startu odvedl Filip Šitera. A hned po přestávce mu stejný kousek provedl i Patrik Linhart.

Antonín Galliani na slánského borce dotíral, seč mohl, avšak Patrik Linhart setrvával
pevně na čele jako skála. I tak však pro něho nebyl boj o celkový bronz beznadějně ztracenou záležitostí. Už jej však neměl ve svých rukou on, nýbrž Hynek Štichauer a osud.

Aby Pardubák skončil celkově třetí, musel v rozjížďce s číslem dvacet stůj co stůj zvítězit. Druhé místo by znamenalo rozjezd, horší umístění by v konečném součtu zvýhodnilo Pražana.

Hynek Štichauer však žádné spekulace nepřipustil. Po vydařeném startu se usadil před Adamem Vandírkem, jenž po tréninkovém pádu směřoval k nejlepšímu závodu jednadvacítek ve své kariéře. A po čtyřem kolech se mohl radovat z celkového bronzu.

Ještě před tím vyvrcholil boj o zlato. Filip Šitera vyhrál také osmnáctou jízdu a zaokrouhlil tak počet svých vítězství na pěkně kulaoučké číslo pět. Již jako vítěz závodu, mohl jen čekat na výsledek Martina Málka v rozjížďce s číslem devatenáct.

Že by však Březolupák dojel až třetí, aby o mistru rozhodoval rozjezd, se nezdálo velmi reálné. A vskutku! Martin Málek opanoval situaci hned po vylétnutí pásky. Rychle se usadil před Věroslavem Kollertem, Martinem Vaculíkem a Pavlem Fuksou. Za minutu už byl mistrem republiky a za několik dalších už společně se spíkrem Miloslavem Čmejlou na nevyšším stupni zpívali českou hymnu.


Zbývalo odjet ještě dodatkovou jízdu mezi Hynkem Štichauerem a Antonínem Gallianim. Duel obou borců o celkový bronz byl už rozhodnut v Pardubákův prospěch, ale jejich skóre ze závodu bylo nerozhodné. Jenže když už se oba seřadili na startovním roštu, necitlivý sudí Karel Voborník je oba vyloučil na překročení limitu dvou minut.

Hlasy z depa
„Tři nebo čtyři týdny před Mšenem jsem měl hrozné nervy,“ svěřil se magazínu speedwayA-Z Martin Málek. „Nedařilo se mi na závodech. Na lize v Březolupech, ve Svitavách, na dvojičkách v Praze. Dnes ráno jsem se ale vzbudil a řekl jsem si, že je to jedno. Buď to půjde nebo nepůjde.“ A nakonec to šlo a Martin Málek získal mistrovský titul. „Bylo to hlavně o tom uhlídat si náskok,“ komentoval svůj výkon březolupský junior. „Moc mi v první jízdě pomohl Martin Gavenda. Teď to s ním musím srovnat (smích). Ještě týden si užiju prázdnin a týden slávy a pak mi začíná škola. A děkuju mamce, takovi, sestře a strejdovi a všem, co mi pomáhají. Přes sezónu mi pomohl hodně i pan Rosůlek. A speciální díky panu Plzákovi!“


„Dneska to bylo dobrý,“ říkal v promočeném depu Filip Šitera. „Chtěl bych poděkovat panu Dvořákovi. Udělal mi speciální motor na tenhle závod. Jelo to. A snad to vydrží i na extraligu, v Praze je podobná dráha. Poslední dobou jsem totiž měl s motorkama problémy. Ale už jsme na to přišli. Byla vytahaná ojnice a po startech jsem si připadal jak, když tě zastavěj‘.“ Plzeňský závodník udělal pro zisk titulu maximum, avšak v závěrečné klasifikaci mu na Martina Málka dva body chybějí. „Plochá dráha je o štěstí,“ snažil se Filip Šitera zůstat nad věcí. „Můžeš jet první, ve výjezdu ti praskne řetěz a je to ztracený. Určitě to budu chtít příští rok zkusit znovu. A dneska jsem se chtěl hlavně ukázat, abych jel mistrovství světa v Pardubicích a Zlatou přilbu.“

„Měl jsem špatný starty,“ přiznal magazínu speedwayA-Z Hynek Štichauer. „Ty dvě jízdy, co jsem odstartoval, jsem vyhrál. Měl jsem totiž nový pružiny ve spojce. Musel jsem sedět až na nádrži a zvedalo se to. Dráha zpočátku vypadala na tankodrom a nakonec to bylo v pohodě.“ Navzdory problémům Hynek Štichauer skončil v závěrečné klasifikaci šampionátu
na třetím místě. „Jsem za to rád,“ řekl pardubický závodník. „Vejš bych už nebyl a tak jsem rád, že jsem to uhájil. Před sezónou jsem vůbec třetí místo v juniorech nečekal. Myslel jsem, že pojedou všichni střelci. A jsem rád, že stačím. Přes zimu mě teď čeká škola, škola a škola a na jaře to zase začne. Teď si však ještě nechám motorku naladit na Zlatou stuhu, případně to mistrovství světa.“

„Jsem nasranej,“ sypal si Antonín Galliani popel na hlavu. „Neudělal jsem maximum. Nevyšlo pár jízd a ten zasranej bod mi pořád chybí. Mrzí mě to. Průběh závodu byl divnej, starty byly problém a v nepravej okamžik se to podělalo.“

Foto: Pavol Pučko

Kvalifikace
Pro nízký počet účastníků byla zrušena. Přímo nenasazení závodníci dostali v hlavním závodě startovní čísla dle svého aktuálního pořadí v šampionátu.

Hlavní závod

1. Filip Šitera, Plzeň 3 3 3 3 3 15
2. Martin Málek, Březolupy 3 2 2 3 3 13
3. Hynek Štichauer, Pardubice 3 2 3 1 3 12+M
4. Antonín Galliani, Markéta Praha 3 3 2 2 2 12+M
5. Patrik Linhart, Slaný 2 F 3 2 3 10
6. Věroslav Kollert, Liberec 1 3 1 3 2 10
7. Adam Vandírek, Markéta Praha 2 3 1 2 2 10
8. Martin Gavenda, Březolupy 2 0 3 1 1 7
9. Martin Vaculík, Žarnovica (SK) ex 1 2 3 1 7
10. Pavel Fuksa, Pardubice 2 2 2 1 0 7
11. Zdeněk Šuranský, Mšeno 1 1 1 0 2 5
12. Petr Babička, Slaný 1 2 0 0 0 3
13. Patrik Doubek, Markéta Praha E 1 0 2 0 3
14. Richard Frištenský, Březolupy 0 1 0 1 1 3
15. Matěj Kůs, Markéta Praha 0 F 1 E 1 2
16. Michael Gregor, Markéta Praha X – – – – 0
17. Ladislav Kratochvíl, Pardubice F 0 0

Poznámka: Martin Vaculík po svém pádu v rozjížďce s číslem čtyři sice doběhl pro jeden bod, ale byl vyloučen pro cizí pomoc. Po diskvalifikaci obou účastníků rozjezdu rozhodl o jejich umístění větší počet lepších umístění.
Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Závěrečný stav šampionátu:

1.(1.) Martin Málek, Březolupy 8 15 9 15 15 13 75
2.(2.) Filip Šitera, Plzeň 9 11 14 11 13 15 73
3.(3.) Hynek Štichauer, Pardubice 7 12 15 11 11 12 68
4.(4.) Antonín Galliani, Markéta Praha 8 13 13 12 9 12 67
5.(5.) Patrik Linhart, Slaný 10 11 8 10 12 10 61
6.(6.) Věroslav Kollert, Liberec 9 9 6 12 10 10 56
7.(7.) Martin Gavenda, Březolupy 3 8 8 4 9 7 39
8.(8.) Martin Vaculík, Žarnovica (SK) 1 8 6 8 7 7 37
9.(13.) Adam Vandírek, Markéta Praha NQ 3 5 3 8 10 29
10.(9.) Matyáš Hlaváček, Mšeno 7 4 10 8 INJ 29
11.(11.) Zdeněk Šuranský, Mšeno 2 5 7 4 5 5 28
12.(12.) Pavel Fuksa, Pardubice DNR 4 5 6 5 7 27
13.(10.) Michal Matula, Markéta Praha 4 8 5 7 3 27
14.(17.) Patrik Doubek, Markéta Praha NQ 2 3 3 5 3 16
15.(14.) Tomáš Suchánek, Pardubice 14 14
16.(15.) Zdeněk Simota, Plzeň 14 14
17.(16.) Luboš Tomíček, Olymp Praha 14 14
18.(21.) Petr Babička, Slaný NQ NQ 1 DNR 3 3 7
19.(18.) Michael Gregor, Markéta Praha NQ 4 1 2 0 0 7
20.(19.) Jan Jaroš, Olymp Praha 7 7
21.(23.) Matěj Kůs, Markéta Praha 2 1 2 5
22.(20.) Jan Markvart, Plzeň 0 0 0 4 1 5
23.(22.) Ladislav Kratochvíl, Pardubice 1 DNR 3 0 4
24.(24.) Jakub Fabian, Markéta Praha NQ 1 1
NC Matěj Veselý, Slaný NQ Q-NS

Legenda: číslo v závorce za pořadím udává průběžnou pozici po předchozím závodě, NQ znamená nekvalifikoval se, DNR neabsolvoval ani jednu rozjížďku, Q-NS kvalifikoval se, ale do hlavního závodu nenastoupil, INJ zraněn v tréninku a NC neklasifikován.
Podniky šampionátu se uskutečnily ve Slaném, Praze, Pardubicích, Březolupech, Chabařovicích a Mšeně.
Do závěrečné klasifikace se stejně jako loni počítají všechny výsledky. V případě bodové rovnosti rozhoduje o pořadí lepší výsledek v posledním závodě.