Ronny Weis byl opět doma prorokem

Freital – 25. listopadu
Krušnohorské hraniční vrcholky pokryla vrstva sněhu. Cestou dolů k Drážďanům jako by jste se vrátili v kalendáři o pár týdnů nazpět. Na rozdíl od mikulášské nálady, která jakoby ve Freitalu stále visela ve vzduchu. Sněhové vločky v sobotním večeru praly o nadvládu se sněhovými vločkami, dokud obě skupiny nenechaly svých třenic. Ve vzduchu byl kouř a vůně kvalitního uhlí a tu a tam se ozvalo cinkání připomínající zvonky andělů. Bouření plochodrážních motorů dalo jasně najevo, že čerti si zlobivé děti odnesou až přespříští úterý. První závod letošní šroubkařské série Drif-On-Ice se stal kořistí Ronnyho Weise, muže, který tuto úžasnou show před lety spískal. A své slovo do pranice řekl také Roman Andrusiv.

Nejlepší trojice předvádí skopičiny po skončení velkého finále – Ronny Weis (červená), Richard Geyer (modrá) a Niklas Clausen (bílá) | foto Antonín Škach

 

Když u depa houká parní lokomotiva

Efekty spojené s andělem, Mikulášem a čerty má na svědomí parní lokomotiva projíždějící hned vedle depa | foto Antonín Škach

Kdeže pohádkové bytosti, kdeže Mikuláš, čerti a anděl! Sluchové a čichové vjemy, které tuto trojici připomínají, má na svědomí parní lokomotiva místní úzkorozchodné dráhy. V pravidelném provozu míjí poměrně často místní centrum volného času Hains, na jehož venkovním zastřešeném kluzišti letošní Drift-On-Ice odstartoval.

Depo bylo pochopitelně pod otevřeným, temnícím nebem. Nejvíce práce měl Roman Andrusiv. O tréninku zadřel motor. Aby závod nepřišel o dalšího účastníka, Ronny Weis bývalému pardubickému plochodrážníkovi půjčil jeden ze svých motocyklů. A bylo pochopitelně třeba jej dopasovat potřebám jeho dočasného pilota.

Roman Andrusiv se svým bratrem v improvizovaném depu chystá zapůjčený motocykl od Ronnyho Weise | foto Antonín Škach

Dvaašedesátý závod saských šroubků totiž přeplněnou startovní listinou nedisponoval. Sešlo se šest borců, které v základní části čekalo deset rozjížděk. A pak poslední šance a nakonec finále. O doprovodný pořad se postaral plochodrážní potěr na malých motokrosových strojích. A čtveřice borců se čtyřkolkami. Diváci se neměli šanci nudit se. Pokud by snad ano, o přestávkách spolu s rolbou vyjel na led i motocyklový kaskadér z Lipska.

 

Úžasná show v plochodrážním střihu

Neopakovatelná atmosféra freitalského improvizovaného depa | foto Antonín Škach

Přesně okolo sedmnáctá již nastala ta správná tma. Umocnila ji světla z areálu, která unisono zhasla. Ronny Weis s kufříkem v ruce ovládal světlenou laserovou a ohňovou show. Pak okázalý nástup a mohlo se jít na věc.

Roman Andrusiv v průběhu mítinku:

„Trápím se tady. Někde to klouže, někde tě to natáhne. O tréninku mi to jelo, myslel jsem si, že vyhraju, ale byla prázdná guma.“

Drama produkovaly především děti, při, jejichž duelem létaly jiskry. A také piloti čtyřkolek, kterým se mnohdy z ledu do depa nechtělo. Své čtyři závodní okruhy si prodlužovali o další a další kolečka. Na plochodrážní stroje byl ovál přece jen krátký. Diváky proto bavilo kouzlo okamžiku. Předjížděcích manévrů bylo jako šafránu.

Hra tmy a světel, i taková je Drift-On-Ice | foto Antonín Škach

K čestným výjimkám patřil Ronny Weis. V rozjížďce s číslem deset se během úvodního kola dostal po spodní straně před Richarda Geyera, který na něj odstartoval. Oplatil mu třetí jízdu, v jejímž cíli bylo pořadí přesně opačné. Oba se kvalifikovali rovnou do finále, kdežto na zbývající čtveřici čekala poslední šance.

 

Los vyhrává finále

V Last Chance vede Niklas Clausen před Sergejem Malyševem, Romanem Andrusivem a Martinem Ovigem | foto Antonín Škach

V ní si Roman Andrusiv volil postavení na startu jako třetí. Sice nad svými výkony vrtěl hlavou, ale po dvou nulách se rozjel. Dvakrát porazil Dána Martina Oviga a v deváté jízdě neváhal atakovat vedoucího Sergeje Malyševa.

Last Chance se stala kořistí Nicklase Clausena. Ve čtyřech bylo v první zatáčce pořádně těsno. Roman Andrusiv neměl na protilehlé rovince daleko, aby se dostal na druhou příčku. Jenže další nájezd přišel pekelně rychle. A Němec ruské národnosti postup mezi nejlepší čtyřku ze svých rukou nepustil.

Každopádně jeho výkon po dlouhé pauze od loňského podniku v Niesky obdiv zaslouží. Poslední neskončil. Na otázku po svém dalším účinkování v seriálu mohl jen pokrčit rameny. Ostatně ani Drift-On-Ice zatím nemá definitivní kalendář.  Svůj datum našel jen lednový Jonsdorf, Niesky a Chemnitz prozatím nikoliv.

Ronny Weis se ve finále ohlíží, kde zůstali Richard Geyer a Niklas Clausen | foto Antonín Škach

A Freital je minulostí. Ronny Weis vyhrál los nad Richardem Geyerem a dlouho neváhal nad červenou pozicí. Tím pádem bylo rozhodnuto. Oba Němci o chvilku později slovně prožívali svůj souboj, do něhož se zamíchal také Niklas Clausen.

Dán zůstal třetí vzadu a v diskusi, jak kdo v prvním oblouku jel, vedle skvělé angličtiny používal rovněž ruce. Sergej Malyšev stál opodál poněkud zasmušilý.  Ale což, tentokrát čtvrtý, jenže Jonsdorf bude už za necelý měsíc!

TOT LCH FIN
1. Ronny Weis, D 2 1 2 2 2 9 1.
2. Richard Geyer, D 2 2 2 2 1 9 2.
3. Niklas Clausen, DK 1 2 0 1 0 4 1. 3.
4. Sergej Malyšev, D – RUS 0 1 1 1 2 5 2. 4.
5. Roman Andrusiv, CZ 0 0 1 0 1 2 3.
6. Martin Ovig, DK 1 0 0 0 0 1 4.
Roman Andrusiv byl na freitalském ledě jediný Čechem | foto Antonín Škach

Junioren A 50 ccm:

TOT FIN
1. Raymon Forkert 3 3 2 3 12 1.
2. Erik Barth 2 2 3 2 9 2.
3. Arthur Schütze 0 1 1 1 3 3.
4. Tobias Stapf 1 0 0 0 1 4.
Děkovačka vítězného čtyřkolkáře Alexandera Hauswalda | foto Antonín Škach

Quad 600 ccm:

TOT FIN
1. Alexander Hauswald 3 3 3 3 3 15 1.
2. Marlon Dreier 2 2 2 2 2 10 2.
3. Arthur Schütze 0 1 1 1 1 4 3.
4. Tobias Stapf 1 0 0 0 0 1 4.
Martin Ovig, Niklas Clausen, Ronny Weis, Roman Andrusiv a Sergej Malyšev čekají na losování startovních pozic pro finálovou část | foto Antonín Škach