Vzpomínám na jednu zářijovou sobotu

Poslední dobou mám takový pocit, že toho poměrně dost pamatuju. Jsem v důchodu, takže mám moře času zahálet a nic nedělat a tím to asi bude. Problém ale je to, že si nepamatuji, co si vlastně pamatuji. Řeknete si blbost – asi ano. Podobnou situaci jsem zažil včera na Markétě při mistrovském junioráku, pořád se mi do myšlenek něco vkrádalo a nemohl jsem přijít na to, co to je řečeno slovy milovaného Felixe Holzmana. A pak najednou asi při šesté jízdě se mi to začalo vybavovat.

 

Novinová inspirace

Lukáš Dryml se ve Slaném před patnácti lety stal juniorským mistrem světa | foto Karel Herman

Byla sobota, první v září. Mladší dcera nedávno začala chodit do deváté třídy a já jako zodpovědný otec jsem začal přemýšlet o tom, co bude po skončení devítiletky dělat. A protože po ránu je nejlepší proběhnout aktuální tisk, zbystřil jsem při pozvánce na plochodrážní stadión ve Slaném na světové juniorské finále. V sedmdesátých letech jsme tam byli s kamarády pečení vaření a při kontinentálních finálových závodech družstev stávali i na cizích nohách s tisícovkami jiných diváků. Tož pojal jsem rozhodnutí s dcerou tento závod navštívit, pro ni to bude premiéra.

Je pravda, že návštěva nebyla tak velká, ale pár tisíc diváků tam bylo. Nebyl jsem si jist, zda jsme opravdu ve Slaném, v hledišti byla sice i česká vlajka, ale podstatně více polských. Že u severních sousedů je žužel národním sportem jsem věděl, no stejně mne polští fandové překvapili. Na tribuně nás pár Čechů bylo a dokonce jsem se potkal s několika známými. Ve Slaném jsem chodil na gympl a měl i tu čest za tehdejší ČKD hrát fotbal. Ale teď má přednost plochá.

 

Sobota končí, jak má

Kompletní Dryml Team po letech | foto Eva Palánová

Osobně jsem byl zvědavej na mladšího z Drymlů Lukáše, který už vystrkoval drápky mezi seniory v SGP. Dceři jsem vysvětlil, že s rodinou Drymlů se vlastně znám, při studiu na VŠE jsem v roce 1977 stál na Markétě, když Aleš starší vyhrál Memoriál Luboše Tomíčka. Ale k závodu…

Do čtvrté rundy paráda, Lukášovi to šlapalo, a že si nás polští fandové prohlíželi s čím dál větší nevraživostí, mi nevadilo. V páté sérii se to nalomilo. Lukášovi nevyšel start a rázem po základu měl s Kasprzakem stejně. Rozjezd!  Takhle by měl závod končit ! Vyšlo to a máme mistra světa. A to mne tak vzalo, že jsem se o plošinu začal víc zajímat.

 

Je do dvacet let

Ale proč to vyprávím? No protože je to dnes přesně dvacet let – takže Luky konečně Ti gratuluju a děkuju za celkem tehdy hezky strávené odpoledne.  No, a je to tady zase, manželka mi říkala, že mám dnes něco konečně udělat a já si zaboha nemohu vzpomenout co….