Petr Chlupáč odpověděl na hrozbu Daniela Klímy patnáctibodovým maximem

Praha – 6. září
Déšť okolo půl šesté překvapil i meteorology, natož pak pražské pořadatele posledního dílu české juniorky. Naštěstí nehlášená přeháňka neměla dlouhé trvání a na ovále výrazné škody nezanechala. Napětí ve vzduchu ovšem viselo jako před pořádnou bouřkou. Dokonce i přibývající měsíček se na nebeské báni objevil ještě za denního světla. Nebylo divu, duel o mistra musel během nadcházejících dvou hodin dospět ke svému rozuzlení. Oba hlavní aktéři zachovávali chladnou tvář profesionálních hráčů pokeru. Petra Chlupáče v rozjížďce s číslem tři zaskočil Matouš Kameník pádící za zlatem v devatenáctkách. Již v úvodním výjezdu však jel Pražan v čele a tak Danielu Klímovi nezbylo, než hrát vabank třinácté jízdy a porážkou Petra Chlupáče vyrovnat jejích skóre v aktuální klasifikaci a vynutit si rozjezd o titul. Jenže na startovním roštu mu prohráblo zadní kolo. Na čele se usadil Petr Chlupáč, který se posléze stal šampiónem díky patnáctibodovému maximu. Stejným způsobem Petr Marek vyhrál doprovodný mistrovský závod stopětadvacítek.

Pořadí dnešního závodu na prvních třech místech korespondovalo s celkovým pořadím šampionátu: Daniel Klíma, Petr Chlupáč a Matouš Kameník | foto Pavel Fišer

Velmi vysoké napětí

Bruno Belan (žlutá), Matěj Frýza (modrá), Jan Hlačina (bílá) a Jaroslav Vaníček (červená) po startu | foto Karel Herman

Déšť zaplaťpánbůh nepředstavoval vážnější problém a závod o dva české šampióny mohl začít prakticky dle plánu. Jako první se vítězně do depa vracel Adam Bednář, který s pětistovkou závodil vůbec poprvé ve své kariéře. Jeho příkladu rychle následoval Bruno Belan bojující o vavříny v devatenáctkách, nicméně pozornost se přece jen soustředila na dva borce a jejich duel o titul juniorského šampióna republiky.

Petr Chlupáč šel na start rozjížďky s číslem tři. Dopředu se však hrnul Matouš Kameník, jenž měl největší vidinu na zlato v nižší věkové kategorii. Pražan jej ovšem poslal za svá záda již v úvodním výjezdu. Daniel Klíma hned vzápětí vyhrál stylem start – cíl čtvrtou jízdu. Odstup druhého Jaroslava Vaníčka od Matouše Kameníka se tak nezměnil.

A tak to šlo dál. Daniel Klíma hrál velké sólo v šesté jízdě, Petr Chlupáč zase odlétl z roštu jako blesk ob dvě rozjížďky později. Napětí rostlo. Petr Chlupáč se šel podívat na vložené stopětadvacítky. Před začátkem třetí série zmizel ve svém boxu, aby ovládl desátou jízdu. Daniel Klíma kontroval v té jedenácté, v jejímž prvním oblouku objel Matouše Kameníka.

Vojtěch Šachl, Matouš Kameník a Adam Nejezchleba sledují závod | foto Karel Herman

Oba měli v dnešním závodě po devíti bodech. V aktuální klasifikaci Daniel Klíma ztrácel bod a osud již neomylně ukazoval na třináctou jízdu. Drama viselo ve vzduchu. Daniel Klíma ve svém depu chystal motocykl se svým otcem Romanem. Petr Chlupáč nechal Michala Pospíšila ve svém boxu samotného a šel meditovat na tribunku.

Jeho mechanik nechal dotankovat nádrž. Pražský leader aktuální klasifikace se mezi dvěma rozjížďkami stopětadvacítek vrátil do depa. Hodiny ukazovaly něco po devatenácté hodině a rozjížďka s číslem třináct měla rozhodnout, co bude s českou juniorkou nadále. Její poslední dvě série mohly být buď více dramatické nebo naopak klidnější.

Petr Chlupáč komentuje rozjížďku s číslem třináct:

„Start a kdo se dřív dostane na venek. Jak sprchlo, matroš se udělal těžší. A mně se povedlo v první zatáčce vyjet do venku. A jet ideální kolej.“

Druhá varianta se ukázala pravdou. Petr Chlupáč rychle zamířil do čela. Vedoucí příčku si nenechal sebrat ani v první zatáčce, ani v dalším průběhu. Daniel Klíma bral druhé místo a jeho ztráta na klubového kolegu se v aktuální klasifikaci navýšila na dva body. Říká se, že naděje umírá poslední. Jenže ta jeho na letošní titul opustila svět náš vezdejší již v cíli třinácté jízdy.

 

Jistoty závěrečné série

Petr Chlupáč míří za titulem | foto Karel Herman

Po třech pětinách na čela aktuální klasifikace osaměl Petr Chlupáč. Daniel Klíma ztrácel bod, kdežto o další bod pozadu stála rovná čtveřice plochodrážníků. Matouš Kameník a Adam Bednář poztráceli body jen v rozjížďkách s oběma pretendenty titulu. Jaroslava Vaníčka v páté jízdě z pozice od mantinelu odvedl Matouš Kameník. Triumfální šňůra Bruna Belana zase praskla v rozjížďce s číslem dvanáct.

V ní Jaroslav Vaníček vedl prakticky s letem pásky k pražskému nebi. Do cíle dojel s náskokem dvaceti metrů před Matějem Frýzou, který se usadil před Brunem Belanem. Slánský závodník posléze sledoval duel Petra Chlupáče a Daniela Klímy. Bod mu nesebral ani defekt zadní pneumatiky, protože dvěstěpadesátka Adama Nejezchleby byla přece jen daleko.

Daniel Klíma líčí rozjížďku s číslem třináct:

„Asi jsem se zahráb‘ na startu. Chtěl jsem to poslat na Petra, ale rozhodilo mě to.“

Adam Bednář prožil úspěšný debut s pětistovkou | foto Pavel Fišer

V rozjížďce s číslem čtrnáct si o místo na pódiu řekl Jaroslav Vaníček, jehož raketový start vynesl před Adama Bednáře. Nicméně v tlačenici za vavříny nebyl ani zdaleka sám. Matouš Kameník totiž v šestnácté jízdě porazil Matěje Frýzu. Plzeňan si stěžoval na svou malou vyježděnost, ale tady mohl hovořit o štěstí. Primární řetěz mu prasknul až v poslední zatáčce a po odstoupení Michala Bašteckého a jednom volném poli na roštu mu už dva body nemohl nikdo sebrat.

Závěrečná série přinesla nejprve pódiovou jistotu Matouši Kameníkovi, před nímž po bleskovém startu museli smeknout Adam Bednář, Bruno Belan i Jakub Exler. Pak Petr Chlupáč porážkou Jarolava Vaníčka vyhrál s plnou parádou dnešní závod. Patnáctibodovým maximem potvrdil titul. Daniel Klíma nakonec triumfoval v rozjížďce s číslem dvacet. A tak nejlepší trojice dnešního večera nemusela opouštět pódium k dekoraci závěrečného pořadí šampionátu.

 

Maximum rovněž ve stopětadvacítkách

Doprovodné stopětadvacítky měly na startu sedm účastníků, pětka zůstávala volná. Na rozdíl od velkých hochů měli kolibříci po Praze ještě dva další závody svého klasického šampionátu. Oba jeho leadeři opanovali úvodní dvě jízdy. Karel Průša tu první, Petr Marek hned posléze druhou. A ve čtvrté už stanuli u startovní pásky oba.

Petr Marek (bílá) v duelu se Štěpánkou Nyklovou (červená) | foto Karel Herman

Po pohotovém startu měl vrch Chabařovičan. Při druhém vzájemném střetnutí lépe odstartoval slánský borec. Jenže Petr Marek se ve druhém kole stejně vnější stranou první zatáčky prosadil do čela. Položil tím základ k maximálnímu bodovému zisku, který vskutku na závěr v osmé jízdě potvrdil.

Karel Průša předtím kraloval rozjížďce s číslem sedm a tak si mohl jít stoupnout na druhý stupínek pódia. O třetí místo musel být vypsán rozjezd. Jak Luboš Hromádka, tak Štěpánka Nyklová zajeli povedený mítink.

Dočkali se i vítězné rozjížďky, nicméně los základní části je do jedné jízdy nepřivedl. Rozjezd o třetí místo byl proto očekáván s napětím. Jako ve většině případů dnes rozhodl opět start, na němž Štěpánka Nyklová byla rychlejší.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč slaví titul s Michalem Pospíšilem | foto Pavel Fišer

„Vedl jsem, ale nikdy jsem nevyhrál,“ připomínal Petr Chlupáč předchozí ročníky české juniorky. „Dneska parádní závod. Matouš Kameník mi to zkomplikoval, ale jízda s Danem vyšla. Dva roky mi to s titulem nevyšlo, teď jsem spokojenej.“

„Výborný, všichni máme velikou radost,“ zářil Matouš Kameník. „Jawy jely výborně. Patří jí poděkování za podporu, co nám dala, strašně moc děkuju. Doufám, že to se mnou potáhnou dál. Měl jsem dobrý starty, ty dvě poslední jízdy byly nejlepší. Nemydlil jsem lajnu a jezdil v materiálu.“

„Nevyšlo to,“ mračil se Jaroslav Vaníček nad ztrátou vidiny na titul v devatenáctkách. „Kvůli dvoum defektům, co se staly předtím. Dělal jsem všechno, ale Matouš mě porazil. V příštím roce snad vyhraju já.“

Matouš Kameník s Václavem Hromasem | foto Pavel Fišer

„Malinko rychlejší než dvěstěpadesátka,“ popisoval Adam Bednář svůj ostrý debut s půllitrem. „Body nepočítám, jel jsem, aby mě to bavilo. A taky mě to bavilo. Na zítřek do Pardubic mi dvěstěpadestku půjčil Honzík Hláčů, za to mu děkuju.“

„Dobrý to bylo,“ svěřoval se Bruno Belan. „Jsem rád, že jsem dokázal udržet Matěje Frýzu. Měl jsem před ním náskok tři body. Zvětšil jsem ho, jsem rád, že se to povedlo. Chtěl bych poděkovat sponzorům a trenéru Rosůlkovi, určitě fandil z domova.“

„Honička,“ vydechl Jan Jeníček. „Rozbila se nám dodávka a tak nás vzal děda. Zdrželi jsme se, vyjeli jsme pozdě z Pardubic. Ještěže nás tady pustili vrátnicí, dorazili jsme opravu hodně pozdě. A ještě jsem na první jízdu měl špatnej převod. Pak jsme to ale dopasovali.“

„Seděl jsem na motorce po třech tejdnech,“ povzdechl si Matěj Frýza. „Jsem rád, že jsem to dojel. Rozjížděl jsem se a bylo to lepší a lepší. Když nejsou tréninky, je to na prd, kór když začínáš.“

Klíčová rozjížďka s číslem třináct: Petr Chlupáč letí do čela před Daniela Klímu | foto Karel Herman
Klíčová rozjížďka s číslem třináct: Petr Chlupáč letí do čela před Daniela Klímu | foto Karel Herman
1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Daniel Klíma, Praha 3 3 3 2 3 14
3. Matouš Kameník, Divišov 2 3 2 3 3 13
4. Jaroslav Vaníček, Praha 2 2 3 3 2 12
5. Adam Bednář, Praha 3 2 2 2 2 11
6. Bruno Belan, Slaný 3 3 1 1 1 9
7. Jan Jeníček, Pardubice 2 1 1 3 2 9
8. Matěj Frýza, Plzeň 1 2 2 2 1 8
9. Jan Hlačina, Pardubice 1 1 0 2 3 7
10. Vojtěch Šachl, Praha (250 ccm) 2 2 1 1 1 7
11. Jakub Exler, Praha 1 1 3 0 0 5
12. Vojtěch Zamazal, Slaný 0 1 2 1 0 4
13. Adam Nejezchleba, Divišov (250 ccm) 0 0 1 0 2 3
14. Michal Baštecký, Praha 1 0 – – – 1
Mistrovství republiky do 19 let: Jaroslav Vaníček, Matouš Kameník a Bruno Belan | foto Pavel Fišer

Konečné pořadí obou šampionátů:

U21: U19: PCE PLZ KOP PHA TOT
9.5. 3.8. 17.8. 6.9.  
1. Petr Chlupáč, Praha 14 14 14 15 57
2. Daniel Klíma, Praha 12 14 15 14 55
3. 1. Matouš Kameník, Divišov 12 12 12 13 49
4. 2. Jaroslav Vaníček, Praha 12 10 10 12 44
5. 3. Bruno Belan, Slaný 8 7 7 9 31
6. 4. Matěj Frýza, Plzeň 9 6 4 8 27
7. 5. Jan Jeníček, Pardubice 9 7 9 25
8. Jan Kvěch, Praha 15 9 24
9. 6. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 7 11 18
10. 7. Jan Hlačina, Pardubice (250 ccm) 4 8 4 16
11. 8. Vojtěch Šachl, Praha (250 ccm) 6 7 13
12. Jan Macek, Praha 13 13
13. 9. Vojtěch Zamazal, Slaný 7 4 11
14. 10. Adam Nejezchleba, Divišov (250 ccm) 6 2 3 11
15. 11. Jakub Sazovský, Kopřivnice 2 5 3 10
16. 12. Pavel Kuchař, Praha 10 10
17. 13. Kacper Tkocz, PL 9 9
18. 14. Lech Chlebowski, PL 9 9
19. 15. Radek Bambuch, Kopřivnice 0 3 5 8
20. 16. Štěpán Ševčík, Plzeň (250 ccm) 8 8
21. 17. Zotan Lovas, H (250 ccm) 7 7
22. 18. Michal Baštecký, Praha 5 1 6
23. 19. Jakub Exler, Praha 5 5
24. 20. Oliver Schmid, Plzeň (250 ccm) 3 3
25. 21. Josef Novotný, Pardubice (250 ccm) 1 1
XXX XXX Mateuzs Lopuski, PL o

Poznámka: Jan Hlačina a Adam Bednář startovali s motocyklem 250 ccm jen v úvodním podniku

Mistrovství republiky 125 ccm: Karel Průša, Petr Marek a Štěpánka Nyklová | foto Pavel Fišer

MR 125 ccm:

1. Petr Marek, Chabařovice 3 3 3 3 12
2. Karel Průša, Slaný 3 2 2 3 10
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 1 3 2 8+3
4. Luboš Hromádka, Pardubice 2 3 1 2 8+2
5. David Hofman, Pardubice 1 2 2 1 6
6. Marián Jirout, Pardubice 0 1 0 1 2
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 1 0 1 0 2

Aktuální pořadí seriálu:

SLA PLZ PLZ SLA PHA TOT
15.4. 16.4. 4.6. 27.8. 6.9.
1. Petr Marek, Chabařovice 10 9 12 12 12 55
2. Karel Průša, Slaný 11 9 12 10 10 52
NC Maksymilian Pawelczak, PL 11 11 12 34
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 4 7 7 6 8 32
4. Štěpán Melč, Plzeň 6 5 7 8 26
5. David Hofman, Pardubice 3 6 3 6 6 24
NC Silvar Avi, EST 8 8 8 24
6. Luboš Hromádka, Pardubice 3 4 4 4 8 22
7. Tony Katra, Slaný 9 8 17
NC August Lattik, EST 5 4 2 11
8. Roman Štola, Mariánské Lázně 2 1 o 1 2 5
9. Dominik Hrbek, Pardubice 4 4
10. Marián Jirout, Pardubice 1 2 3

Poznámka: v seriálu jsou klasifikováni pouze závodníci s licencí AČR