Zdeněk Schneiderwind vybojoval titul

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mariánské Lázně – 24. července
Čeští závodníci ovládli včerejší šampionát republiky na dlouhé dráze. Ve finále A odstartoval nejlépe zkušený matador Zdeněk Schneiderwind. Antonín Šváb jej pak celá čtyři kola vytrvale pronásledoval. Nevyšel mu ani závěrečný útok načasovaný do poslední zatáčky. A tak stále zůstává korunním princem této disciplíny. Na stupně vítězů se nakonec prosadil také Jaroslav Pták, který předjel Nora Kennetha Borgenhauga. Životní výsledek zaznamenal pátý Karel Kadlec. Pavel Ondrašík, obhájce loňského zlata, doplatil na technické problémy. Nakonec vyhrál finále B před Nynke de Jong.


Trable úřadujícího šampióna
Třetí ročník v obnovené historii českých šampionátů na dlouhé dráze přinesl evidentně nejvyrovnanější startovní listinu. V ní se nejen objevilo osmnáct jmen, ale dokonce i dříve nevídaný náhradník. Češi v ní však vůbec nehráli druhé housle.

Už v rozjížďce s číslem jedna měli domácí fanoušci v ochozech postaráno o důvod k radosti. Nejlépe odstartoval obhájce mistrovského titulu Pavel Ondrašík. Z prvního výjezdu jej sice střídal na čele Němec Martin Ernst, nicméně rychlejší druhá zatáčka vynesla Pavla Ondrašíka zpátky do čela. A v něm už navzdory chrchlajícímu motoru setrval až k šachovnicové vlajce.

Při svém druhém vystoupení však už tolik štěstí neměl. Z rozjížďky s číslem pět neabsolvoval ani jediné kolo. Ještě před jeho koncem musel bezmocně zarolovat se svým zadřeným strojem na zelený trávník. Za těchto okolností potřeboval každý bod jako sůl. V sázce totiž bylo finále A.


Osmá rozjížďka byla v tomto směru pro Pavla Ondrašíka poslední šancí. Zpočátku se zdálo, že stále ještě úřadující šampión nebude mít problémy s jejím využitím. Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu. Na protilehlé rovince se však do čela prosadil Klaus Gerdemann. Pavel Ondrašík se však ještě v nájezdu do druhé zatáčky vrátil zpět.

Jenže finiš na konci úvodního kola posunul na vedoucí příčku opět Klause Gerdemanna. Pražský závodník na něho usilovně dotíral. Ovšem ve třetím kole se z jeho motoru začalo linout opět zlověstné prskání. Pavel Ondrašík se usilovně snažil jízdu dokončit. Nakonec se mu to povedlo, jenže v posledním kole jej na poslední chvilku o druhé místo připravil Marek Čejka.

S osmi nasbíranými body ve třech sériích nastal pro Pavla Ondrašíka skutečně vážný problém. Navíc jej na samotný závěr čekal Zdeněk Schneiderwind. A to byl soupeř k neporažení. A to tím spíše, že sám potřeboval po svém předchozí poruše body jako sůl. Pavel Ondrašík protnul metu jako druhý, jenže na finále A to tentokrát bylo málo.


Defekty rozhodly souboj českých es
Jak Zdeněk Schneiderwind, tak Antonín Šváb vypadli z loňského mistrovství republiky kvůli zranění. Letos však oba patřili k horkým favoritům na zisk mistrovského titulu. A hned v úvodních rozjížděk dali všem soupeřům jasně na vědomí, že mistrem bude s největší pravděpodobností jeden z nich.

Antonín Šváb vyhrál rozjížďku s číslem dva ve stylu start – cíl. A nakonec jej od druhého Nora Kennetha Borgenhauga dělila více než polovina dlouhatánské rovinky. Stejně jednoznačně dominoval rovněž šesté jízdě.

Zdeněk Schneiderwind na tom byl podobně. Na pohyb pásky ve třetí jízdě reagoval nejrychleji Karl Heinrich König, ovšem z prvního oblouku vyjel v čele zkušený harcovník pražského Olympu. A hned po přestávce už od startu ukázal, zač je toho loket Kennethu Borgenhaugovi.

Všichni proto s napětím očekávali rozjížďku s číslem sedm. V ní totiž na sebe narazili shodou okolností právě Antonín Šváb a Zdeněk Schneiderwind. Ze dvou doposud neporažených měl zbýt po čtyřech kolech jen jeden.

Ovšem jejich soukromý duel ještě neměl dojít svého vyvrcholení. Oba nejrychleji odstartovali, leč Antonín Šváb dojel kvůli defektu pouze na konec úvodní zatáčky. Zdeněk Schneiderwind zářil v čele jen na konec třetího kola. Pak zjistil, že mu spadl kryt řemenu.


Rozhodl se raději nepokračovat a vsadit svou finálovou účast na vabank svého závěrečného startu. Po odpadnutí českých favoritů tak spadlo vítězství do klína Holanďance Nynke de Jong. Svým způsobem za něj mohla poděkovat i Pavlu Váňovi.

Když jí sudí totiž podruhé za sebou vyloučil za najetí do pásky, mariánskolázeňský šéf Miroslav Musil se vydal před věž rozhodčího za sympatickou blondýnku orodovat. A Pavel Váňa potvrdil svou pověst člověka kontroverzních rozhodnutí. Na rozdíl od obvyklé praxe změnil svůj verdikt.

Deset bodů za dvě suverénně vyhrané jízdy Antonínu Švábovi a Zdeňku Schneiderwindovi na postup do finále A mohlo, ale nemuselo stačit. Jenže ani jeden z nich při své závěrečné rozjížďce nenechal prostor pro žádnou senzaci.

Zdeněk Schneiderwind odvedl Pavla Ondrašíka v rozjížďce s číslem jedenáct. A hned vzápětí Antonín Šváb vedl dvanáctou jízdu od pásky až k šachovnicové vlajce. A bylo jasné, že pokračování jejich souboje se bude ve finále A odehrávat v rámci boje o titul.

Další dva Češi do finále A
Po poruchách Antonína Švába a Zdeňka Schneiderwinda se tak nejlepším mužem základní části stal Jaroslav Pták. Do akce se poprvé dostal v rozjížďce s číslem dva. V jednu chvíli v ní zle zkracoval odstup od druhého Kennetha Borgenhauga, ale nakonec protnul metu jako třetí.


Pak se však dočkal vítězství. Už do první zatáčky páté jízdy najížděl v čele před Karlem Kadlecem a Pavlem Ondrašíkem. Pět bodů inkasoval rovněž za svůj výkon v rozjížďce s číslem devět, by mu tentokrát cestu do slova a do písmene křížil Karel Kadlec.

Na triumf myslel Jaroslav Pták dozajista i před svým čtvrtým startem. Po vylétnuté pásky se skutečně dostal rychle dopředu. Jenže v prvním oblouku jej podjela Nynke de Jong. Jaroslav Pták však měl dostatek bodů a tak raději neriskoval.

Na finále A mu totiž pohodlně stačilo i druhé místo. Mezi šesti nejlepšími se vedle Antonína Švába, Zdeňka Schneiderwinda a Jaroslava Ptáka objevili i Kenneth Borgenhaug a Klaus Gerdemann. Posledním šestým závodníkem se stal Karel Kadlec.

Nezničitelný Plzeňák se do sedla plochodrážního speciálu vrátil před pár lety s cílem jezdit veteránská klání. Nakonec se však dostal až do reprezentace a v neděli v Mariánských Lázních zaznamenal svůj životní výsledek v mistrovství republiky na dlouhé dráze.

Závod rozehrál třetím místem za vítězným Pavlem Ondrašíkem a Martinem Ernstem.
Ovšem vzápětí už kalil vodu. V páté jízdě vyjel z prvního oblouku hned za Jaroslavem Ptákem. Když Pavel Ondrašík ještě před koncem úvodního kola odstavil svůj zadřený motocykl, neměl Karel Kadlec se ziskem čtyř bodů výraznějších problémů.

V rozjížďce s číslem devět se krátce po startu razantně opřel do Jaroslava Ptáka. Jenže fyzický kontakt zkušeného karlovarského matadora nevylekal a tak se Plzeňák opět musel spokojit s druhým místem. Nicméně díky jedenácti bodům už měl na dosah neuvěřitelný postup mezi šestici nejlepších ve finále A.

Jak se však záhy ukázalo, Karel Kadlec ještě neměl vyhráno. A na dráze si ještě musel užít pořádné drama. Ve dvanácté jízdě odstartoval hned za létajícím Antonínem Švábem. Zdálo se být rozhodnuto, jenže někdy v předposledním kole zjistil Karel Kadlec defekt zadní pneumatiky.

S unikajícím vzduchem logicky klesala Plzeňákova rychlost. Třetí Robert Haupt vycítil příležitost a nebezpečně se začal přibližovat. V nájezdu do posledního kola byl rychlejší. I s hůře ovladatelným motocyklem se Karel Kadlec pokusil kontrovat. Sice neuspěl, ale i tři body za třetí místo mu na finále A nakonec stačily.


Zdeněk Schneiderwind nepřipustil ani náznak pochyb
Díky naplněné startovní listině se vůbec poprvé v historii mistrovství republiky mohla odjet všechna tři závěrečná finále.

Céčko se stalo kořistí Karla – Heinricha Königa, který po svém úvodním čtvrtém místě v dalším závodě už nestartoval. Z Čechů se tady prezentoval pouze Roman Tomany. Toho v jeho druhém závodě v kariéře přibrzdil nejen defekt, ale také diskvalifikace kvůli najetí do pásky. Za něho však před věž Pavla Váni nikdo orodovat nepřišel.

Svůj den blbec si výhrou ve finále B kompenzoval loňský šampión Pavel Ondrašík. Celá čtyři kola mu na výfuku visela Nynke de Jong. Na předjetí však nebyla dostatečně rychlá, i když jí v cíli zas až tolik nechybělo. Nejvíce však mátl třetí Roberto Haupt. I když startoval z dvojky, omylem si navlékl žlutočerný povlak. Rozhodčí však jeho chybičku nezaregistroval, takže se po kilometrovém ovále pohybovali hned dva žlutí závodníci.

Čtvrtý skončil Marek Čejka. Dříve jsme jej vídali i na krátké dráze, ale jeho letošní comeback je spojen výhradně s travnatými a dlouhými ovály. V závodě se rozhodně neztratil a blýsknul se druhým místem v osmé jízdě, v níž využil trablů Pavla Ondrašíka.

Všichni však s napětím očekávali především závěrečné finále A. A korunovaci jeho vítěze za nového mistra republiky. V postartovní tlačenici se nejlépe orientoval Zdeněk Schneiderwind. Do první zatáčky najížděl už jako vedoucí závodník pole šesti nejlepších borců.


Antonín Šváb však jel hned za ním. Ovšem za živého boha se nemohl před svého klubového kolegu dostat. Z vnější strany to prostě nešlo a Zdeněk Schneiderwind byl hodně rychlý. A navíc neudělal jedinou chybičku.

Svůj rozhodující útok si Antonín Šváb načasoval do poslední zatáčky. Z ní vyjížděli se Zdeňkem Schneiderwindem prakticky současně. Na rovince oba zalehli a s otevřeným plynem se řítili vstříc cílové metě. Zdeněk Schneiderwind však nezaváhal ani tady v rozhodující chvíli. Po pár sekundách projel pod šachovnicovou vlajkou jako mistr. A Antonín Šváb tak podruhé během víkendu zůstal těsně za korunou mistra naší země.

Třetí příčka nakonec patřila Jaroslavu Ptákovi. Startovní rošt opouštěl jako čtvrtý, ale vytrvale pronásledoval Nora Kennetha Borgenhauga. A jeho štvanice slavila úspěch ve třetím kole, kdy se v úvodním výjezdu dostal na třetí příčku. Česká republika tak na stupních vítězů měla plný zásah.


Karel Kadlec schytal pár bolestivých cejch. Přesto však celá čtyři finálová kola strávil na páté příčce. S pravděpodobností hraničí s jistotou se tak udržel v reprezentaci i pro příští rok. Ve dvaačtyřiceti a po dlouhé pauze skutečně úctyhodný výkon.

Z úhlu pohledu českého diváka tak víkend v Mariánských Lázních vyšel naprosto dokonale. A pakliže někdo něčeho litoval, potom pouze skutečnosti, že se na západě Čech závodí jen jednou do roka. I tohle by však pro mariánskolázeňský tým mohlo být minulostí. V kuloárech totiž zazněly úvahy o ještě jednom podniku v září…

Hlasy z depa
„Kdo vyhraje, většinou říká, že je to perfektní,“ komentoval skromně svůj titul Zdeněk Schneiderwind. „Za výhru jsem samozřejmě rád, ale iluze si nedělám. Když mi někdo říká, že jedu perfektně, já sám vidím, jaký to je. Vím, co tomu chybí. Musíš vařit z toho, co je. Snažím se, ale je to těžký. Chválím Jawu za motor. Kdyby na ní byl dneska dobrej jezdec, bylo by to
lepší.“ Na své cestě do finále A však musel jednou zastavit. „Spadl mi kryt řemenu,“ vysvětlil příčinu staronový mistr republiky. „Pak stačí jeden kamínek a rozbiješ motorku. Zůstat stát byl risk, protože mi pak mohly chybět body. Ale tenhle risk vyšel.“ A jak vnímal Zdeněk Schneiderwind rozhodující momenty ve finále A? „Počítal jsem, že Tonda odjede,“ svěřil se. „Kdyby si on nevzal tu šestku, vybral bych si ji já, protože bych mohl jet nad něj. Start se mi povedl. Pak jsem o něm věděl. Hlavně v poslední zatáčce. Jenže on neměl rychlost, aby mě vyhnal ven. A ještě bych chtěl říct, že je škoda, že se tady v Mariánkách nezávodí častějc. Sice jsem tady byl trénovat a ladit, ale závod je závod.“

„Dnešní závod beru jako neúspěch,“ svěřil se magazínu speedwayA-Z evidentně zklamaný Antonín Šváb. Během dvou dnů mu totiž protekl doslova skrz prsty druhý titul mistra republiky. „Chce se mi brečet vztekem. Nemůžu si přece říkat do nekonečna, že to vyjde příští rok. Možná to byla špatná taktika. Vzadu byla těžká dráha a nešlo ho předjet. Druhý místo beru jako neúspěch a momentálně nemám už vůbec chu do závodění.“


„Loni jsem měl pech, ale letos to bylo velmi dobrý,“ konstatoval Jaroslav Pták. „Dráha, počasí a všechno ostatní bylo super. Sešlo se tady osmnáct vyrovnanejch lidí. Všechno bylo špičkový.“ A jak Jaroslav Pták prožíval rozhodující boj o třetí příčku? „Ve finále rozhodoval start,“ vysvětlil. „Dlouho mi trvalo dostat se před Borgenhauga. A prohrát s Windem a Švabachem není ostuda. Já od rána do odpoledne chodím do práce a plochou dráhu dělám až pak. Ale chtěl jsem odvést maximum a to se povedlo.“ Jaroslava Ptáka nyní čeká hodně cestování. „Teď je tejden volna,“ odhalil své plány na nejbližší období. „Pak šestýho jedu ve Švédsku v Tibro a druhej den v Bavorsku. Pak další víkend Hertingen a Bad Waldsee.“

„Na to, jak to ve čtvrtek začalo, to bylo dobrý,“ bilancoval pozadí svého životního výsledku Karel Kadlec. „Ve čtvrtek jsem zadřel a tak jsem jel osm závodů starej motor. A vydržel. Od začátku jsem však měl jiný defekty. Dvakrát jsem dojel na prázdnejch gumách. Tu poslední jízdu jsem tak jel dvě kola, až jsem měl strach, že se svlíkne. Sice jsem ztratil body, ale myslím, že jsem ostudu neudělal.“ A jak plzeňský matador vnímal své účinkování ve finále A? „Škoda, mohlo to tam bejt lepší,“ odpověděl skromně. „Ale byly tam cejchy, až to bolelo. Jsem rád, že jsem zavřel hubu těm, co mě nemají rádi. A děkuju za podporu AK Plzeň.“

„Byl to pech,“ nechtělo se příliš do hovoru Pavlu Ondrašíkovi. „Měl jsem problém s karburátorem, pak jsem zadřel dvě motorky. Potom to už bylo dobrý, jenže to už bylo pozdě.“

1. Zdeněk Schneiderwind, Olymp Praha 5 5 E 5 15 1.
2. Antonín Šváb, Olymp Praha 5 5 E 5 15 2.
3. Jaroslav Pták, Mariánské Lázně 3 5 5 4 17 3.
4. Kenneth Borgenhaug, N 4 4 2 3 13 4.
5. Karel Kadlec, Plzeň 3 4 4 3 14 5.
6. Klaus Gerdemann, D 3 3 5 2 13 6.
7. Pavel Ondrašík, Olymp Praha 5 E 3 4 12 1.
8. Nynke de Jong, NL 1 T 5 5 11 2.
9. Roberto Haupt, D 4 4 E 4 12 3.
10. Marek Čejka, Mariánské Lázně 1 3 4 2 10 4.
11. Kim Mortensen, N 0 3 2 3 8 5.
12. Francesco Barbetta, I 2 2 4 2 2 6.
13. Karl – Heinrich König, D 2 – – – 2 1.
14. Rony Stüdemann, D 2 E 3 E 5 2.
15. Martin Ernst, D 4 2 E – 6 3.
16. Tim Korneliussen, DK 1 1 2 E 4 4.
17. Roman Tomany, Mariánské Lázně T 1 1 E 2 5.
18. Mathias Encke, D E 2 3 1 6
res Jürgen Juckines, D 0 1 1 1 E 3  

Pozn.: Nynke de Jong byla vyloučena za najetí do pásky také v rozjížďce s číslem sedm. Rozhodčí Pavel Váňa však vzápětí svůj verdikt na přímluvu ředitele závodu a publika v rozporu s řády změnil.

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Vložené jízdy britských veteránů:

William Haynes 5. 4. 3. 3.
John Freeman 4. 5. 4. –
Frank Yates 2. 3. 2. 2.
Chris Hendriksen 1. 1. – –
Maurice Jones 3. 2. 1. 1.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)