Věroslav Kollert pokřtil šampaňským novou dráhu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Liberec – 23. července
Nová dráha v libereckých Pavlovicích se v sobotu odpoledne dočkala svého prvního závodu. Nejprestižnější finálovou jízdu, O pohár primátora města Liberce, vyhrál domácí Věroslav Kollert. Během čtyř kol porazil Němec Kevina Wolberta, Vladimíra Višvádera i Petra Vandírka, který byl jako obhájce vítězství z roku 1991 přímo dosazen. Krajský přebor stopětadvacítek ovládl slánský gang. Věnce si rozebral v pořadí Michal Dudek, Roman Čejka a Radmi Chod.


Společenská událost i kaskadérské kousky
Pauza, která nastala v pořádání závodů na pavlovickém stadionu byla ukončena. Již od čtvrtku mohl každý závodník vyzkoušet, jak se jezdí na nové dráze. Pátek už byl plný napětí, jak dopadne přijetí na radnici. Mnozí závodníci byli mile překvapeni přístupem, jakým se město ujalo spolupořadatelství.

Co však hodně znervózňovalo, bylo počasí. Přeháňky byly silnější a čím dál častější.
Pátek však pokračoval večer na zábavě u prasete a piva. Před slavnostním vylosování čísel závodníků se gratulovalo Zdeňku Šuranskému k jeho devatenáctým narozeninám, Věroslavům Kollertovým k svátku a Jiřímu Hejtíkovi, rozhodčímu závodu, k padesátce.
Losování startovních čísel pak ukončilo oficiální páteční program a závodníci s doprovodem plným douškem čerpali síly na sobotní závod.

Sobotní závod odstartovaly stopětadvacítky. Po čtvrté rozjížďce se závod přerušil a závodníci se šli představit divákům. Přišli s motocykly a po krátkém úvodu se pustili do bojů.
Počasí strašilo a chvíli to vypadalo dost špatně. Nakonec se však umoudřilo a závodní tra nepotřebovala větších úprav.


Domácího prostředí plně využil Věroslav Kollert, který proměnil všechny své starty ve vítězství. Liberecký junior se však nespokojil jenom se závodní jízdou, ale po finálových rozjížďkách bavil diváky jízdou pod motocyklem, na zadním kole a pozadu, kdy sedí na řidítkách.

Věroslav Kollert také dodržel slib divákům a ukázal další kaskadérskou premiéru na plochodrážním motocyklu. Nechal si přes ochranou přilbu nasadit neprůhledný pytel, který si předtím mohli diváci vyzkoušet. Pomalu se rozjel a pak dokázal ve slušném tempu obkroužit stadion s pytlem přes přilbu. Startovací zařízení sice bylo hodně blízko, ale dokázal to, co se ještě nikomu nepodařilo.

Dramata finálových jízd
Finále O Pohár města Liberce mělo jednu velkou raritu. Na startu se sešli čtyři závodníci ze
tří států a na třech různých značkách motorů. Věroslav Kollert sedlal GM, Němec Kevin Wölbert a obhájce z jednadevadesátého Petr Vandírek Jawu a Vladimír Višváder BM.

Systémem start-cíl zvítězil Věroslav Kollert, druhý byl Kevin Wölbert a třetí Vladimír Višváder. Čtvrtý Petr Vandírek jízdu nedokončil.

Alfavaria cup vyhrál Lukasz Kasperek, druhý byl František Liebezeit a třetí Tomasz Schmidt. Michael Möller jízdu nedokončil po pádu na startu.

V Kooperativa Cupu nejlépe odstartoval Martin Vaculík a zvítězil ve stylu start-cíl. Za ním o druhé místo bojovali Alexandro Novello s Adamem Vandírkem. Úspěšnější byl nakonec pražský junior. Alexandra Novella nakonec porazil i Zdeněk Šuranský, který si dojel pro třetí místo.

V Poháru ploché dráhy Pivovar Konrád zvítězil Jaromír Otruba. V něm nenastoupil Marcin Belkot kvůli naraženým zádům z předchozí jízdy a Jan Markvart vinou poruchy motocyklu.


Malé finále stopětadvacítek se jelo zpočátku ve třech. Pavel Pučko byl rozhodčím Jiřím Hejtíkem už předtím diskvalifikovaný do konce závodu pro nesportovní chování po pádu v semifinálové jízdě.

Vedl Jaroslav Slavata, než byla jízda přerušena. Petr Vaic se totiž srazil s Martinem Wasyliwem a oba spadli. Petr Vaic byl vyloučen a Martin Wasyliw pro zranění ruky nenastoupil. Takže v opakování jel jen Jaroslav Slavata.

Ve velkém finále bez problémů zvítězil dánský jezdec Lars Ravn Jensen. Za ním následoval Michal Dudek a až na cílovou rovinu bojovali Roman Čejka s Radimem Chodem. Úspěšnější byl Radim Chod.

Hlasy z depa
Vladimír Višváder: „Krásná šou, takové jsou závody v Anglii, přitažlivé pro diváka, na tak malém oválu se stále něco děje.“

Petr Vandírek: „Závody byly dobrý, myslel jsem že dopadnu líp, dostal jsem ránu bahnem do brýlí, nic jsem neviděl, tak jsem jízdu skončil. S jízdou syna jsem spokojen, jsou to pro něho zkušenosti.“


František Liebezeit: „První dvě jízdy jsem jel jako trénink, protože netrénuju a než jsem se dostal do tempa, tak byl konec. Svými chybami a nevyježděností jsem se v závěru jízdy připravil o potřebné body, které mi pak chyběly. S průběhem závodu jsem spokojen, protože jsem stačil nejlepším – nebalím to, jedu dál. Závod v Liberci byl nejlepší, co jsem jel i viděl u nás v posledních letech, z organizačního hlediska výborně pojato. Hodně předních klubů by se mohlo učit, jak se dělá závod. Nikomu nevadilo počasí, ani jezdcům, ani dráze, ani divákům. Dráha super!“

Martin Vaculík: Krátky ovál, nie som zvyknutý na tak krátku dráhu. Prvýkrát v životě som šiel na tak krátkej dráhe. Skúšal som GM, ktorý mi požičal pán Kollert po dohode s pánom Kasperom. Šiel som hned ostrú rundu bez tréninku, je to lepšie ale chce to zvyknú si na tento motor.“

Adam Vandírek: Dráha je hezká, rychle jsem si na ni zvykl a sedla mi. Závody byly hezký, prvně jsem závodil proti tátovi – zatím je lepší.

Pořadí po základní části:

1. Věroslav Kollert, Liberec 3 3 3 3 3 15
2. Kewin Wölbert, D 3 2 3 3 3 14
3. Vladimír Višváder, Březolupy 2 3 2 3 2 12
4. Petr Vandírek, Plzeň 3 0 3 1 3 10
5. Michael Möller, D 0 1 3 3 3 10
6. Tomasz Schmidt, D 2 3 1 2 2 10
7. Lukasz Kasperek, PL 3 0 2 2 2 9
8. František Liebezeit, Mšeno 1 2 2 2 2 9
9. Adam Vandírek, Markéta Praha 2 3 0 2 1 8
10. Martin Vaculík, Žarnovica (SK) 1 2 1 1 1 6
11. Zdeněk Šuranský, Mšeno 2 1 0 1 1 5
12. Alessandro Novello, I 0 1 2 1 1 5
13. Jaromír Otruba, Mšeno 1 1 1 0 0 3
14. Petr Babička, Slaný 0 2 E 0 0 2
15. Marcin Belkot, PL 1 T 1 0 F 2
16. Jan Markvart, Plzeň F X – – – 0

Finálové umisovací rozjížďky:

Pohár primátora města Liberce:
1. Věroslav Kollert, Liberec
2. Kevin Wölbert, D
3. Vladimír Višváder, Březolupy
4. Petr Vandírek, Plzeň

ALFAVARIA Cup:

1. Lukasz Kasperek, PL
2. František Liebezeit, Divišov

3. Tomasz Schmidt, PL
4. Michael Möller, D

Kooperativa Cup:
1. Adam Vandírek, Markéta Praha
2. Martin Vaculík, SK
3. Alessandro Novello, I
4. Zdeněk Šuranský, Mšeno

Plochá dráha Pivovar Konrád Cup:
1. Jaromír Otruba, Mšeno
2. Petr Babička, Slaný
3. Marcin Belkot, PL – nestartoval pro zranění
4. Jan Markvart, Plzeň – nestartoval pro technické problémy

Přebor Libereckého kraje 125 ccm:
1. Michal Dudek, Slaný
2. Roman Čejka, Slaný
3. Radim Chod, Slaný
4. Jaroslav Slavata, Markéta Praha
5. Martin Wasyliw, Mšeno
6. Petr Vaic, Plzeň
7. Pavel Pučko, Markéta Praha
8. Jakub Fencl, Markéta Praha

Samostatně hodnocená kubatura do 85 ccm:
1. Lars Ravn Jensen, DK

Foto: Pavel Pučko