Češi a Slováci v akci 415

Po dvou letech mnohdy nepochopitelných covidových restrikcí se také plochá dráha nadýchává k volnému životu. A týden co týden produkuje báječné okamžiky při návratu do normálních kolejí. V Čechách začala juniorka, pokračovaly stopětadvacítky na malých oválech a v Mariánských Lázních se Martin Málek nepustil svého snu o mistrovském titulu, dokud v posledním kole nepřekonal Jörga Tebbeho. Ale i v zahraničí měli Češi napilno v týdnu, který včera skončil jejích vítězstvím v německém pouťáku v Neustadt/Donau.

 

Polský týden

Program českých krajánků v minulém týdnu odstartoval v úterý. Při druhém kole vyšší švédské ligy nechyběl ani Václav Milík. Västervik jeho Motalu doma porazil 55:35 a pardubický kapitán zaznamenal tři body s jedním bonusem (2 0 0 1).

Ve stejný den žilo Polsko extraligou U24. Motor Lublin doma remízoval s Grudziadzem 45:45 a Jakub Valkovič opět exceloval deseti body a dvěma bonusy (2 3 1 1 3). Daniel Klíma bezprostředně z pondělní juniorky v Pardubicích zamířil do Gorzowa. Pražanův klub doma podlehl Toruni 42:48 a jeho skóre se zastavilo na třech bodech (2 X 1 0).

Český tým slaví v Neustadtu/Donau svůj triumf | foto Martina Francová

Ve středu startoval program polských juniorských družstev. O týmu ACCR již ze stránek magazínu speedwayA-Z víme. Petr Chlupáč startoval za své Opole ve skupině D na domácí dráze. Ve středu inkasoval patnáct (2 3 2 2 3 3), ve čtvrtek osm bodů (1 1 2 2 1 1).

V pátek Rzeszow v odloženém duelu porazil Opole 30:28. Kvůli dešti se končilo po deseti rozjížďkách. Právě v ní Eduard Krčmář svým vítězstvím zvrátil vývoj utkání pro domácí. Celkově inkasoval čtyři body a bonus (1 0 3). Petr Chlupáč ve vestě domácích skóroval jedním bodem (X 1).

V pátek třináctého se Krosno dočkalo první porážky v letošní sezóně. Jeho domácí duel s Bydhoští skončil nejtěsnější možnou prohrou 44:45. Václav Milík vyjezdil deset bodů (0 3 2 2 3). Včerejší utkání Krosno vs. Zielona Gora se ale nekonalo vzhledem ke stavu oválu a hosté i s Janem Kvěchem odjeli s kontumační výhrou 0:40.

 

Český triumf v neděli

Josef Franc, Petr Chlupáč a Daniel Gappmaier na pódiu individuální jízdy v Neustadtu | foto Martina Francová

Po dvou letech se plochá dráha vrátila také do bavorského Neustadt/Donau. Mezinárodní test match družstev zde včera vyhráli Češi (42 bodů = Josef Franc 12, Eduard Krčmář 10, Petr Chlupáč 11 a Daniel Klíma 9) před Němci (31), Dány (26) a Angličany (21).

Josef Franc měl v poslední jízdě kolizi s Michaelem Härtelem, ale ustál ji bez úhony. Mohl nastoupit do finálové jízdy, v níž dojel druhý za Petrem Chlupáčem.