Mariánské Lázně spatří korunovaci nového mistra světa

Mariánské Lázně – 16. září
Již po osmé v plochodrážní historii se na slavném kilometrovém ovále v Mariánských Lázních zrodí nový mistr světa na dlouhé ploché dráze. Tuto sobotu, 18. září se zde koná šestý, poslední závod seriálu Grand Prix, ve kterém se kromě vysoké hry o medaile bude bojovat i o setrvání v elitní společnosti šampionátu, případně o účast v závodě Challenge – poslední šanci kvalifikovat se do příštího ročníku finálové série mistrovství světa.

K titulu má nejlépe nakročeno finská hvězda Joonas Kylmäkorpi. Sympatický jezdec, kterého měli čeští diváci možnost sledovat při nedávném Tomíčkově memoriálu, má letos jedinečnou šanci přerušit deset let trvající nadvládu německých jezdců. Vždy od roku 2000 se o titul dělili pouze fenomenální Gerd Riss a Robert Barth. Po těžkém zranění multišampióna Risse na trávě ve Francii odpadla mladému Finovi výraznější konkurence v boji o titul. Kylmäkorpi letos zvítězil ve třech z dosavadních pěti závodů, jednou byl druhý a jednou třetí. Tato úctyhodná bilance mu zajistila jasnou vedoucí příčku v průběžném hodnocení seriálu s bezpečným náskokem 24 bodů.

Jediným, kdo by ještě teoreticky mohl ohrozit dvojnásobného vicemistra světa Kylmäkorpiho v cestě za vysněným titulem, je Theo Pijper. Holanďan, který posledních pár let jezdil pod hlavičkou francouzské motocyklové federace, patří již dlouho k absolutní světové špičce, kde se pravidelně umisuje mezi první pětkou. Letos se mu opravdu daří, třikrát stál na stupních vítězů v závodech Grand Prix, k tomu přidal ještě stříbro z Mistrovství Evropy na travnaté dráze a devatenácti body dotáhl nizozemský tým k bronzovým medailím v MS družstev. Nejsilnější zbraní dvojnásobného mistra Evropy na trávě je jeho univerzálnost. Umí perfektně zajet na travnaté dráze stejně jako na kilometrovém pískovém ovále.

O stříbrnou medaili bude s Pijperem bojovat mladý Němec Richard Speiser. Žák čtyřnásobného mistra světa Roberta Bartha je proslulý svým dravým stylem a patří k nejrychlejším jezdcům seriálu. Na dlouhém oválu v Mariánských Lázních bude určitě pořádně kousat. Letos nejlépe zajel v posledním závodě ve Vechtě, kde obsadil třetí příčku. V MS družstev se svými šestnácti body stal nejsilnějším pilířem německého zlatého úspěchu.
Propastný rozdíl šestnácti bodů by musel smazat Francouz Mathieu Tresarrieu, aby se mohl pyšnit druhou medailí ze světového šampionátu. Nejmladší ze slavné bratrské trojice, známý svým bojovným stylem na trávě, je majitelem bronzového kovu z roku 2007. Letos se překvapivě nedostal na stupně vítězů v žádné z velkých cen na domácí francouzské půdě, do boje o přední příčky se však vrátil druhým místem v posledním závodě v německé Vechtě. Jeho starší bratr Stephane, úřadující vicemistr světa, musel vzdát zbytek letošního seriálu kvůli zranění a v závodě jej nahradí ukrajinský veterán Vladimir Trofimov. Ten je divákům v Mariánských Lázních dobře známý a i přes svůj věk dokáže mladší soupeře často notně potrápit.

Výbornou sezónu letos prožívá Brit Andrew Appleton. Jezdec, který se pravidelně zúčastňuje mezinárodního českého šampionátu na dlouhé dráze, letos sbírá úspěchy především na trávě. Kromě titulu Mistra Velké Británie mu patří i evropské zlato z La Reole. Vše završil premiérovým vítězstvím v Grand Prix Nizozemí v Eenrumu. V Mariánských Lázních má loňský český šampion velkou šanci vylepšit svou průběžnou pátou příčku.
Mezi žhavé kandidáty na vítězství v posledním závodě světového šampionátu patří novopečený mistr Německa na dlouhé dráze Stephan Katt. Při neúčasti Gerda Risse letos na slavném Eichenringu v Scheesselu smetl domácí konkurenci a zajistil si titul německého šampiona. Mezi největší favority jej však řadí především triumf v úvodním závodě Grand Prix na kilometrové dráze ve Pfarrkirchenu.

Z vyrovnaného startovního pole si vysoké ambice na mariánskolázeňské dráze může činit ještě Kattův reprezentační kolega Jörg Tebbe. Vítěz letošního mezinárodního českého mistrovství obsadil při Grand Prix ve Pfarrkirchenu vynikající třetí příčku a může patřit mezi černé koně závodu.

České barvy budou hájit Richard Wolff, který by si rád v posledním závodě napravil reputaci po nepříliš vydařené sezóně a na divokou kartu Josef Franc. Právě start Josefa France je s napětím očekáván, nebo po výkonech, které na zdejší dráze předváděl při letošním mezinárodním šampionátu České republiky, by v nadcházejícím závodě mohl příjemně překvapit.

Pozici traových rezerv budou plnit Michael Hádek, který při své letošní dlouhodrážní premiéře dokázal prohánět i mnohem zkušenější soupeře a legenda dlouhých a travnatých drah, dvojnásobný mistr Evropy Zdeněk Schneiderwind.

Součástí závodů budou i vložené jízdy jednotlivců a sajdkár. Mezi jednotlivci se představí: Karel Kadlec, Erik Eijbergen, Roman Tomany, Steffan Drofa, Sjoerd Rozenberg a Andreas Duschke.

Start hlavního závodu je ve 14 hodin, trénink je od 9 hodin, po tréninku budou již následovat první jízdy vloženého závodu, Vstupné je 250 Kč.

Startovní listina Grand Prix 6 – Mariánské Lázně:

1 Dirk Fabriek, NL
2 Herbert Rudolph, D
3 Glen Phillips, GB
4 Enrico Janoschka, D
5 Jerome Lespinasse, F
6 Jannick de Jong, NL
7 Jan Pape, D
8 Josef Franc, CZ
9 Richard Speiser, D
10 Stephan Katt, D
11 Richard Wolff, CZ
12 Matthias Kröger, D
13 Jörg Tebbe, D
14 Vladimir Trofimov, UA
15 Theo Pijper, NL (FFM)
16 Joonas Kylmäkorpi, FIN
17 Mathieu Tresarrieu, F
18 Andrew Appleton, GB
19 Michael Hádek, CZ
20 Zdeněk Schneiderwind, CZ

Průběžné pořadí Long Track Grand Prix 2010:

1. Joonas Kylmäkorpi, FIN 132
2. Theo Pijper, NL (FFM) 108
3. Richard Speiser, D 96
4. Mathieu Tressarieu, F 80
5. Andrew Appleton, GB 78
6. Stephan Katt, D 72
7. Jannick de Jong, NL 65
8. Matthias Kröger, D 63
9. Jörg Tebbe, D 61
10. Gerd Riss, D 53
11. Enrico Janoschka, D 49
12. Glen Phillips, GB 47
13. Jerome Lespinasse, F 43
14. Dirk Fabriek, NL 38
15. Herbert Rudolph, D 31
16. Martin Smolinski, D 23
17. Stephan Tressarieu, F 22
18. Jan Pape, D 15
19. Richard Wolff, CZ 11
20. Daniel Rath, D 10

Foto: Jiří Bayer