Pardubice si zajistily semifinále na své domácí dráze

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 8. září
Pardubice nezaváhaly v dnešním duelu se Slaným a po vítězství 52:41 si pojistily druhé místo v tabulce základní části extraligy. S ním přichází rovněž výhoda domácího prostředí minimálně pro semifinále. Slaný ovšem neprodal svou kůži lacino. První pětinu nepustil domácí na více než dvoubodový odstup. Jejich nástup dokázal eliminovat bleskovým nasazením Martina Vaculíka v roli žolíka. Avšak Pardubice nezadržitelně směřovaly k vítězství. Slaňáci mohou už jen doufat, že Plzeň zítra na svých Borech neporazí Mšeno. V opačném případě pro ně česká ligová soutěž skončila.

Vesměs smírné výsledky utnul pardubický nápor
Jak pro Pardubice, tak pro Slaný šlo o poslední příležitost získat body do základní části. Oba týmy však mohly ještě hodně získat, případně ztratit. Pardubice by svým triumfem potvrdily druhou příčku v tabulce, jenž by garantovala výhodu domácího prostředí minimálně pro semifinále. A Slanému šlo o život a to do slova a do písmene.

„44:46,“ odpověděl Milan Mach na otázku, jaký výsledek tipuje, když ovšem nahlédl do svých poznámek. Lubomír Vozár se jen zasmál, aby vzápětí kontroval: „Já to vidím opačně.“ Jenže počátek klání nedal za pravdu ani jednomu z nich, protože dvě úvodní jízdy skončily nerozhodně.

První start vyšel nejlépe Jesperu B. Monbergovi. Martin Vaculík se Slawomirem Drabikem však jeli v bezprostřední bitevní vzdálenosti. Slovák se v prvním výjezdu natáhl pro vedení. Zato jeho polský kolega klesnul za Lukáš Drymla. Ve třetím kole se sice ještě dostal na chvilku dopředu, leč takřka okamžitě byl pardubický závodník znovu před ním.

Obrovským překvapením však skončila juniorská jízda. Osamocený Michal Dudek triumfoval stylem start – cíl před stále se lepšícím Václavem Milíkem a René Vidnerem. „Libovej‘ start,“ prozradil slánský závodník svůj recept na skalp pardubického juniorského tandemu.

Vzápětí však Pardubice pronikly do čela. Jesper B. Monberg dokázal udržet útočícího Martina Vaculíka na uzdě. Pomohl mu i Tomáš Suchánek, který se slovenským bojovníkem sváděl nesmiřitelný souboj o druhou příčku. Na začátku třetího kola se na ní dostal, avšak nájezd vnější stopou vrátil v poslední zatáčce dva body do náruče Martina Vaculíka.

Lukáš Dryml začal rozjížďku s číslem čtyři hekticky. Jeho otec Aleš musel běžet z kopečka z depa na dráhu, aby mu vyměnil modrý povlak za správný červený. Vpředu se usadil Robert Kosciecha, který nepovolil ani soustředěnému tlaku obou bratří. Dvoubodová převaha zůstala domácím i po páté jízdě. Tomáš Suchánek triumfoval ve stylu start – cíl před Martinem Málkem. Václav Milík jezdil zpočátku třetí, avšak v nájezdu do druhého kola se stal obětí Michala Dudka. Pardubický junior na začátku třetího okruhu zaroloval na trávník se zadřeným motorem.

V rozjížďce s číslem šest Pardubice opět zaútočily. Jesper B. Monberg a Lukáš Dryml odkartovali jako jednovaječná dvojčata. Vedení udrželi také po průjezdu první zatáčkou. Jenže z druhého výjezdu se mezi nimi objevil Martin Vaculík. Dopředu se tlačil také Slawomir Drabik. Maličký polský rutinér sebral Lukáši Drymlovi třetí místo. V poslední zatáčce ovšem Pardubičan vedl nájezd vnitřní stopou. Stylem nabídky last minute odsoudil Slawomira Drabika ke třetí nule v řadě a upravil skóre na 20:16.

U něho nezůstalo dlouho. Tomáš Suchánek a Aleš Dryml v sedmé jízdě smetli slánské protivníky jako obávaná tsunami. Aleš Dryml byl vpředu, zatímco jeho kolega se během necelého kola prokousal před Martina Málka a Roberta Kosciechu.

Slaný postupuje podmíněně
Před osmou jízdou se Milan Mach bleskově přesvědčil, že se skutečně propadl za Slaný o osm bodů. A vzápětí hlásil, že se místo Slawomira Drabika na dráze objeví Martin Vaculík v úloze žolíka. Ten už v první zatáčce zbavil vedení Václava Milíka, který nakonec projížděl cílem jako třetí. „Vykop‘ jsem si fajfku,“ vysvětloval příčiny svého náhlého zpomalení v poslední zatáčce.

Michal Dudek však k šesti bodům Martina Vaculíka nepřidal nic než nulu. S pěti body ztráty v polovině mítinku nebylo pro hosty stále ještě nic ztraceno. Rozjížďku s číslem devět opanoval Aleš Dryml. Za ním vyrazili Robert Kosciecha a Martin Vaculík. V první zatáčce je oddělil Jesper B. Monberg, jenže ve třetím okruhu se Martin Vaculík na protilehlé rovině dostal zpět.

V deváté jízdě však opět zafoukal tajfun z pardubických boxů. Martin Málek sice perfektně odstartoval, avšak stejně rychle se propadl na poslední příčku. A čelo opanovali Tomáš Suchánek a Lukáš Dryml. Pardubice unikaly, ale Slaný se stále pokoušel o protiofenzívu. Jenže Michal Dudek se do rozjížďky s číslem jedenáct, kde měl šanci skórovat, vůbec nerozjel.

„Povolila se matka na motorovým kolečku a to upadlo,“ hlásil slánský junior škody, zatímco se Václav Milík s Alešem Drymlem seskupili za zády Roberta Kosciechy. Toho Milan Mach okamžitě po návratu do depa zmobilizoval do další akce v roli taktické rezervy. Nyní skvěle sekundoval Martinu Vaculíkovi, zatímco Aleš Dryml s Václavem Milíkem byli rázem jen ti druzí.

Snížení své ztráty na pět bodů ovšem bylo labutí písní dnešního slánského úsilí. V rozjížďce s číslem třináct vypálil Robert Kosciecha jako raketa. Jenže smykem jel ještě na protilehlé rovince. A Jesper B. Monberg v nájezdu do druhé zatáčky proklouzl vnitřkem do čela. Polák překypoval revanšistickými tendencemi, ale uspěl s nimi jako sudetští Němci proti Benešovým dekretům.

Útočil i Tomáš Suchánek. V poslední zatáčce neměl daleko dokonce na první místo, avšak nakonec musel vzít zavděk třetím postem. Poslední přestávka přinesla poslední okamžiky, během nichž mohli domácí o svém vítězství stále ještě pochybovat. Po čtrnácti jízdách ovšem bylo rozhodnuto. Bratři Drymlovi svou spanilou jízdou rozhodli o pardubické výhře.

Martin Málek nestíhal a Michal Dudek odstoupil ze čtvrtého místa ještě v průběhu úvodního okruhu. „Tohle je poslední nouze,“ vyjádřil se na adresu svého motoru. Martin Vaculík se za Slaný mohl symbolicky rozloučit s českou extraligou triumfem v poslední rozjížďce. Leč Jesper B. Monberg byl proti. Robert Kosciecha dodal poslední bod potřebný pro remízu, zatímco Tomáš Suchánek omlouval svou jedinou dnešní nulu špatnou volbou převodu. Vše mu bylo odpuštěno, Pardubice postoupily do play-off z jako druhé. A Slanému nezbylo než vyčkávat výsledek zítřejší Plzně.

Hlasy z depa
„Jsem rád,“ netajil se Aleš Dryml svou radostí. „Šli jsme do toho závodu, že musíme vyhrát. Chtěli jsme jet semifinále doma. Soupeř z Prahy nebude lehkej‘, proto jsme rádi, že jedeme doma. V Pardubicích ale umí jet každej‘, kdo si řekne, že nebude klapat. Pražácí nás doma porazili jednou, podruhý by to už byla ostuda. Dneska byla dobrá dráha, zkoušíme něco na Zlatou přilbu. Úplně spokojenej‘ s tím nejsem. Byly světly okamžiky, ale i pár tmavších, že motorka nestrkala dopředu.“

„Dneska super,“ pochvaloval si Tomáš Suchánek. „Splnilo se, co mělo. Já jsem spokojenej‘ se svým výkonem. Vypadlo to dobře. Udělali jsme změny, minule to nešlapalo, ale už v Žarnovici to jelo dobře. A dneska to bylo bezchybný. Až v poslední jízdě jsem měl těžkej‘ převod. Teď vyhrát v semifinále a pak ve finále.“

„Sralo se to,“ nechtělo se Václavu Milíkovi do rozhovorů. „Úplně se mi rozlít‘ motor. Pak jsem si vykop‘ fajfku a potom to už stálo za prd. Chvíli to jelo, pak ne a nakonec mě Aleš zavřel a přetočil se přede mnou.“

„Velká škoda,“ litoval Martin Vaculík. „Přijeli jsme v dost silném týmu. Pardubice byly také silné. Chtěl bych poděkovat Máriovi. Byl se mnou v depu a dobře mi radil. A svému týmu za perfektní práci. Pořád jsme něco měnili. Škoda, že jsme prohráli. Jelo se mi dobře,i když některé jízdy byly křečovité.“

„Musel jsem vzít druhej‘ motor,“ líčil Michal Dudek. „Povolila se matka na motorovým kolečku a to upadlo. Ten druhej‘ motor nejel, od zatáčky to vadlo. To je poslední nouze. Začalo to dobře, skončilo na hovno. Ale ten první start byl libovej‘.“

„Co mám na svůj bodový zisk říct?,“ krčil rameny Martin Málek. „Jsou špatné dny. A tento byl hodně špatný. Až v poslední jízdě se to trošku rozjelo. Nevím, čím to je, kdybych to věděl, řeknu ti to. Škoda.“

1. ZP Pardubice   53
Jesper B. Monberg, DK 2 3 3 0 3 3 14
Tomáš Suchánek 1 3 3 3 1 0 11
Lukáš Dryml 1 1 1 2 2 2 9(4)
Aleš Dryml 2 2 3 1 1 3 12(2)
René Vidner 1 – – – – 1
Václav Milík 2 E 1 2 0 5(1)
Jaroslav Petrák   DNR
 
2. AK Slaný   41
Martin Vaculík, SK (ACCR) 3 2 2 6* 1 3 2 19(1)
Martin Málek 0 2 0 0 – 1 3
Slawomir Drabik, PL 0 0 0 – 1 1
Robert Kosciecha, PL 3 1 2 3 2 2 1 14(2)
Michal Dudek 3 1 0 E 0 E 4(1)

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre tabulkové body
1. Mšeno 7 336:303 12
2. Pardubice 8 375:359 10
3. Praha 8 384:350 8
4. Slaný 8 356:378 4
5. Plzeň 7 290:351 4


Foto: Jiří Havlíček a Martin Búri