Dnes se rozhodne, o co se bude zítra závodit

AKTUALIZOVÁNO – STARTOVNÍ LISTINA

Plzeň – 8. září
Třídenní maratón extraligových závodů vyvrcholí zítra odpoledne na plzeňských Borech. Rozhodující okamžik pro jeho aranžmá nastane ovšem už dnes večer v Pardubicích. Pakliže Slaný ve Svítkově prohraje, mohou jej Plzeňané přeskočit na cestě do play-off. Musí ale porazit doma Mšeno, které jako vítěz základní části dává prostor domácí části soupisky.

Klíčový dnešek
Jsou okamžiky, kdy se ve sportu fandí soupeřovi. Dnes bezesporu budou Plzeňané dychtivě očekávat výsledky z utkání Pardubic se Slaným. „No, jéjej,“ reaguje šéf klubu Leopold Klíma na otázku magazínu speedwayA-Z, zda bude držet palce závodníkům s bílým koníkem na hrudi. „Včera se nám to v Praze vymklo, tak na dnešní výsledek čekáme jako na smilování.“

Případná večerní prohra Slaného v pardubickém Svítkově ovšem splní pouze jednu ze dvou podmínek pro plzeňskou záchranu pro play-off. Tou druhou je zítra porazit Mšeno na Borech. Úřadující mistr a vítěz letošní základní části však nastoupí bez zahraničních posil.

Plzeň staví přesně stejnou sestavu jako včera. S jedinou výjimkou, když Patryka Dudka nahradí Piotr Dym. Ten v Čechách zůstane až do sobotu, protože při šampionátu dvojic v Divišově nastoupí v miletických barvách po boku Václava Milíka místo Romana Čejky.

„Měli bychom vyhrát, Mšeno nemá hosty,“ vnímá své vyhlídky na zítřek Leopold Klíma. „Ale záleží na dnešku. Jakmile Pardubice prohrají, jsme hotoví. Když vyhrají, naše sestava by před domácím publikem měla dokázat Mšeno porazit.“

První úkol splněn
Když Grzegorz Zengota minulou středu v poslední zatáčce závěrečné jízdy na plzeňských Borech podjel Aleše Drymla, mohl si Petr Vandírek odfajfkovat svůj první extraligový úkol jako splněný. V té chvíli Pardubice přišly o vítězství a tím pádem i o poslední teoretickou šanci předstihnout v tabulce základní části Mšeno. Výhoda domácí dráhy pro semifinále, případně i finále byla pro obhájce titulu zajištěna.

Tato skutečnost ruku v ruce s ekonomickými aspekty stojí za složením mšenského družstva pro zítřejší výjezd. Vůbec poprvé v historii bude klub bez zahraničních posil. A jedinými cizími slovy, které se budou ozývat z jeho boxů budou záhorácké fráze linoucí se z úst Vladimíra Višvádera.

Vedle rázovitého Čechoslováka se ve startovní listině objeví Filip Šitera, Jan Jaroš a junioři Pavel Fuksa, Ondřej Smetana a Stanislav Pouznar.

„Chceme, aby se svezli,“ vysvětluje Petr Vandírek. „Celou sezónu jsme do toho dávali peníze a brali cizince, abychom vyhráli základní část. Proto si myslím, že je správné, když se teď svezou naši.“

Sestavy nahlášené dnes k 16:00:

PK Plzeň: 1 Piotr Dym, PL
  2 Michael Hádek
  3 Martin Gavenda
  4 Stanislaw Burza, PL
  5 Jan Holub
  6 Jiří Brummer
  7 neobsazeno
 
Grepl PDK Mšeno: 8 Pavel Fuksa
  9 Filip Šitera
  10 Vladimír Višváder
  11 Jan Jaroš
  12 Ondřej Smetana
  13 Stanislav Pouznar
  14 neobsazeno

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Pavel Loužecký