Michal Škurla zachránil čistý štít až v předposledním kole

Praha – 7. září
Michal Škurla vyhrál čtvrtý závod šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze. A před posledním podnikem, jehož termín není ještě známý, je na nejlepší cestě k titulu. Na Davida Štěrovskému, jenž mu včera takřka celá tři kola finále A ukazoval výfuk, má k dobru už deset bodů. Na pódium se poprvé v kariéře postavil Zdeněk Holub, zatímco favoritům Michalu Průchovi a Michaele Krupičkové se nevedlo dle představ.

Liberecká závodnice doplatila na technické patálie. Víkend strávila v Belgii, kde po ostaršení proměnila svůj závodní debut v sedle pětistovky ve vítězství. Její otec si však při roztlačování jejího stroje polámal pravou ruku.

Michaela Krupičková proto včera sedlala svůj těžší stroj. V první jízdě podlehla Zdeňku Holubovi. Pak měla potíže mechanického charakteru, které vyvrcholily v rozjížďce s číslem deset. S prskajícím motocyklem se neubránila vytrvalým atakům Lukáše Kovaříka, aby do depa přišla pěšky po svých.

Protože David Štěrovský upadl v souboji s Patrikem Mikelem, jehož po návratu do sedla nestačil už překonat, o vedení se dělili Michal Škurla a Zdeněk Holub. Jejich vzájemný duel v rozjížďce s číslem dvanáct vyzněl v Pražanův prospěch.

Zdeněk Holub musel do rozjezdu o finále A s Davidem Štěrovským. Ujal se vedení, avšak ve druhém kola ve druhé zatáčce upadl. Pardubičan se mu vyhýbal, ale ocitnul se na zemi také. Milan Špinka, jenž svým neopakovatelným způsobem v roli sudího výrazně zkrátil průběh klání, mu přiznal vítězství bez nutnosti opakovat.

Zdeněk Holub si spravil chu jednoznačným vítězstvím ve finále B, v němž odvedl Patrika Mikela. David Štěrovský vzápětí už už třímal vítězství ve svých rukou. Na malé dráze není zrovna zvykem prosadit se do vedení z vnější strany startovního roštu. On to dokázal, navíc zmařil Pražanův útok vedený vnitřkem úvodního oblouku.

Michal Škurla se však nevzdal. Ve druhé zatáčce druhého kola zaútočil vnějškem, ale skončilo to lehkým ukancem do mantinelu. V dalším okruhu zkoušel spodní stopu. A ve druhé zatáčce sebral Davidu Štěrovskému vítězství.

    D C B A TOT
1. Michal Škurla, Praha 2 2 2 2       4 12
2. David Štěrovský, Pardubice 2 1 2 2       2 9
3. Zdeněk Holub, Chabařovice 2 2 2 1     2   9
4. Patrik Mikel, Březolupy 1 2 2 1     1   7
5. Michal Průcha, Slaný 1 1 1 2   2     7
6. Lukáš Kovařík, Praha 1 1 2 1   1     6
7. Michaela Krupičková, Liberec 1 1 1 1       4

Poznámka: o účastnících finále A rozhodl rozjezd: David Štěrovský, Zdeněk Holub F

Průběžné pořadí seriálu:

  20.4. 6.5. 17.6. 7.9. TOT
1. Michal Škurla, Praha 12 7 12 12 43
2. David Štěrovský, Pardubice 9 7 8 9 33
3. Michaela Krupičková, Liberec 8 8 8 4 28
4. Michal Průcha, Slaný NS 11 9 7 27
5. Zdeněk Holub, Chabařovice 3 5 6 9 23
6. Lukáš Kovařík, Praha 4 6 6 6 22
7. Patrik Mikel, Březolupy NS NS 6 7 13
8. Dominik Hinner, Praha 2 5 5 NS 12
9. Ondřej Smetana, Mšeno NS NS 7 NS 7

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)