Bez vítězství se sny nepromění v realitu

Pardubice – 7. září
Pardubice a Slaný, které se střetnou zítra v podvečer v odloženém utkání, mají v letošní extralize diametrálně odlišné aspirace. Domácí touží po druhém místě v základní části. A po dnešním vítězství Prahy nad Plzní k němu potřebují minimálně remízu. Slaný bojuje o záchranu, pro níž musí bezpodmínečně vyhrát. Jak Lubomír Vozár, tak Milan Mach během dopoledne nahlásili sestavy odpovídající vážnosti situaci a svým současným možnostem.

Žádný prostor pro náhodu
„Nemůžeme nechat nic náhodě,“ svěřil se Lubomír Vozár magazínu speedwayA-Z krátce po obědě, kdy ještě nemohl tušit výsledek večerního klání na pražské Markétě. Dobře totiž ví, že v dálkovém souboji s Prahou může uspět jedině v případě vítězství nebo přinejhorším remízy. Prohra by znamenala stejný počet tabulkových bodů, avšak o jeden bod lepší bilance vzájemných střetnutí by zvýhodnila Pražany.

„Chceme jet doma semifinále a případně i finále,“ odhalil klubové záměry. „Určitě je lepší jet doma než venku. Oni jsou dost silní, i když jedou v pěti. Proto musíme zabojovat.“ A jelikož Hynek Štichauer stále ještě není schopný závodění po svém zranění a objeví se pouze za pultem stánku se svými suvenýry, oblékne vestu s bílým koníkem zahraniční závodník.

Tentokrát vyšla řada na Jespera B. Monberga. „Řekli jsme, že cizince budeme střídat,“ vysvětlil jeho nominaci Lubomír Vozár. „Jednou ten, podruhé ten.“ V případě zítřejšího závodu byla jeho volba usnadněna nemocí Mateje Ferjana. Ten přijel na pondělní Tomíčkův memoriál, aby s horečkami zamířil rovnou k lékařskému ošetření.

Zbytek pardubické sestavy je dle očekávání. V klíčovém utkání nemohou chybět bratři Aleš a Lukáš Drymlovi. vedle nich nastoupí Tomáš Suchánek, junioři René Vidner a Václav Milík a v roli náhradníka opět Jaroslav Petrák.

Bude jich pět
Nelehké okamžiky před existenčním kláním prožíval Milan Mach. Roman Čejka zůstává se zlomeným prstem stále na marodce. A Krzysztof Nowacki si z Belgie přivezl zdemolovaný motocykl. Přesto ještě včera dopoledne se slánský kouč na středeční večer těšil a díval se na něj skrze růžové brýle.

Trojice Robert Kosciecha, Martin Vaculík a Adrian Miedzinski mu dávala dostatek důvodů k optimismu, by by k nim nastoupili už jen Martin Málek a Michal Dudek. Hostování jiného juniora místo zraněného Romana Čejky Milan Mach zavrhl s poměrně logickým argumentem, že absenci jezdce v juniorské jízdě dostatečně vykompenzuje jedna ušetřená hrana.

Včera však pyramidou slánských nadějí otřáslo zemětřesení. „Volal mi Adrian Miedzinski, že vedení jeho klubu mu zakázalo závod v Čechách z důvodu jeho slabšího výkonu v polské lize,“ řekl slánský kouč nešastně. Okamžitě zajistil Slawomira Drabika, avšak i v jeho případě měl obavy, zda se zítra v Pardubicích skutečně objeví. „Teprve dneska odpoledne mi volal, že mu ligu přeložili na neděli. Teď jen budu trnout, aby Robert Kosciecha dojel v pořádku ze Švédska.“

I když hosté nastoupí s dvěma volnými kolonkami ve své části programu, nepodceňuje je ani Lubomír Vozár. A co na to Milan Mach? „Je nás pět,“ konstatoval. „Ale sestava není špatná. S Adrianem by to byl tým snů. Ale naděje umírá poslední, i když všechno s postupem nemáme ve svých rukou, zkusíme to.“

Sestavy nahlášené dnes k 18:00:

ZP Pardubice: 1 Jesper B. Monberg, DK
  2 Tomáš Suchánek
  3 Lukáš Dryml
  4 Aleš Dryml
  5 René Vidner
  6 Václav Milík
  7 Jaroslav Petrák
 
AK Slaný: 8 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  9 Martin Málek
  10 Slawomir Drabik, PL
  11 Robert Kosciecha, PL
  12 Michal Dudek
  13 neobsazeno
  14 neobsazeno

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Martin Málek