Grzegorz Zengota zamotal extraligový uzel

Praha – 2. září
Včerejší extraligové klání na plzeňských Borech nabídlo nesmírně dramatickou podívanou. Největší rozestup mezi oběma rivaly bylo pět bodů po rozjížďce s číslem osm. Ani Vladimír Kosina, ani Lubomír Vozár nemohli nasadit taktickou rezervu, o žolíkovi ani nemluvě. Přesto se zdálo, že Pardubice splní úlohu mírného favorita. Východočeši by si svým triumfem pojistili minimálně druhé místo v tabulce a o semifinálových stadiónech by bylo jasno. Jenže za pět minut Grzegorz Zengota strhnul vítězství na plzeňskou stranu. A všechno je rázem jinak. Semifinále bude určitě ve Mšeně, možná v Pardubicích nebo v Praze a rozhodně ne ve Slaném a v Plzni.

Reglementy ukládají, že se dvě semifinálová klání uskuteční na drahách nejlepších dvou celků základní části. Soupeřem vítěze bude čtvrtý v pořadí, zatímco druhý tým přivítá třetí družstvo průběžného pořadí.

Nyní je jasné, že Mšeno už v základní části nemůže být předstiženo. Své semifinále uspořádá ve čtvrtek 23. září. V otázce svého soupeře má však jen jedinou jistotu. Rozhodně jím nebudou Pardubice, které nemohou skončit už hůře než třetí.

Definitivní řešení tajenky druhého semifinále přinese až příští týden. Buď v úterý Praha prohraje s Plzní a tím pádem ztratí šanci na druhé místo. V tom případě ho získají Pardubice, které uspořádají semifinále ve středu 15. září.

Druhou alternativou je, že Praha doma zvítězí. Její tabulkový zisk se potom dostane na hodnotu osmi bodů a semifinálové tápaní se prodlouží až do středy. Potom bude záležet, zda Pardubice ve Svítkově porazí Slaný. Pokud ne, skončí základní část rovněž s osmi body.

Při bodové rovnosti rozhoduje vzájemný souboj týmů, kterých se rovnost týká. Pardubice vyhrály v dubnu v Praze a Pražané jim to oplatili v červnu ve Svítkově. Součet bodů z jízd z obou utkání je 92:91 v pražský prospěch.

Takže suma sumárum, vyhraje-li Praha domácí duel s Plzní a Pardubice druhý den podlehnou Slanému, pojede se druhé semifinále ve čtvrtek 16. září v Praze.

V otázce semifinálových protivníků je situace ještě zamotanější a komplikuje ji boj o záchranu. Jisté je jen, že Pardubice rozhodně nepojedou do Mšena. A na druhou stranu Mšeno nemůže zamířit na druhé semifinále bez ohledu, bude-li v Pardubicích či v Praze.

Semifinálový program extraligy:

23.9. v 19:30 Mšeno vs. Praha, Slaný nebo Plzeň potvrzeno
 
15.9. v 18:00 Pardubice vs. Praha, Slaný nebo Plzeň na základě výsledků příštího týdne
nebo    
16.9. v 18:00 Praha vs. Pardubice, Slaný nebo Plzeň na základě výsledků příštího týdne

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a kalendář České plochodrážní stadióny 2011.