V poslední zatáčce posledního kola poslední rozjížďky se zdramatizovala celá extraliga

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 1. září
Dráha s povrchem náročnějším po deštích čekala účastníky dnešní extraligy na plzeňských Borech. Utkání domácích s Pardubicemi dlouho potvrzovalo správnost předpokladů o vyrovnaném klání. Skóre přestalo být nerozhodné v rozjížďce s číslem pět. Nejprve Jan Holub odstoupil, když dostal hutnou cejchu hned v první zatáčce. Jenže když ho zbývající soupeři předjeli o kolo, upadl Lukáš Dryml. Byl vyloučen a navíc se skřípnutým nervem musel odstoupit. Ztracený bod pak Plzni chyběl, když dokázala zlikvidovat pardubický únik. V předposlední jízdě odskočili hosté už na tříbodový rozdíl. Vzápětí vyhrál Stanislaw Burza stylem start – cíl. Aleš Dryml však držel druhé místo, jenž by jeho celku garantovalo triumf. Jenže Grzegorz Zengota v poslední zatáčce před cílem využil jeho zaváhání. Pardubickým nepomohl už ani protest, že si plzeňští Poláci na roštu prohodili místa. Domů se vraceli poražení o jediný bod. V průběžné tabulce jim tak příští týden může sebrat druhé místo Praha, zatímco Plzeň si prodloužila naději na postup do play-off.

Těsné vedení Pardubic
Těžké olověné mraky, nepřítel plochodrážních závodů ve všech koutech světa, hrozily nad západočeskou metropolí už od rána. Pár minut po čtvrté se nebeská stavědla otevřela naplno a k zemi se začaly snášet provazce dešové vody.

Bubnová palba dešových kapek skončila těsně před šestnáctou hodinou. Nástup před poměrně slušně zaplněným diváckým svahem se stal nekřiklavější obětí deště. Závodníci však své pohledy místo do oblak směřovali spíše k povrchu dráhy. A v jejich očích se zračily obavy, které neskrývali ani při rozhovorech v depu.

Začátek mítinku charakterizovaly nerozhodné výsledky. První jízdu vyhrál Grzegorz Zengota ve stylu start – cíl. Ten v pondělí vyrazil ze Swindonu přes švédský Gislaved, kde hned v první jízdě zdemoloval svůj motocykl. V Čechách se ovšem dlouho neohřál, nebo z Plzně zamířil rovnou na letadlo na pražskou Ruzyni, aby stihnul zítřejší britskou ligu ve Swindonu.

Tomáš Suchánek a Matej Ferjan za jeho zády však zpacifikovali útočné ambice Michaela Hádka. Juniorská jízda dlouho vypadala na plzeňský triumf. Jan Holub odstartoval na Václava Milíka. A Jiří Brummer byl už od vylétnutí pásky před René Vidnerem, jenž navíc musel ještě během úvodního kruhu zastavit kvůli závadě na karburátoru.

Jenže Václav Milík se nehodlal smířit s prohrou jen tak. V poslední zatáčce navedl svůj motocykl na vnitřní stopu. Dostal se před Jana Holuba, jemuž ve výjezdu nedal šanci a přibyl ho na mantinel. Vzápětí Grzegorz Zengota zopakoval své předešlé sólo, avšak Lukáš Dryml s Matejem Ferjanem nepustili Martina Gavendu vůbec ke slovu. Ve čtvrté jízdě hrál roli suveréna pro změnu Aleš Dryml. Jenže Tomáš Suchánek zaostal za tandemem domácích Stanislaw Burza – Michael Hádek.

Po čtyřech jízdách měla obě družstva po dvanácti bodech. Teprve rozjížďka s číslem pět dostala Pardubice do vedení, by Lubomíru Vozárovi nakonec přinesla vrásky na čele. Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu pár hostů Lukáš Dryml – Václav Milík. Jan Holub dostal v první zatáčce pořádnou spršku bláta od jejich zadních kol. „Strašná cejcha,“ hodnotil později.

Pomalu objel jeden okruh. Soupeři ho předjeli znovu, takže na začátku protilehlé rovinky toho druhého zaroloval na trávník. Jenže v nájezdu do druhé zatáčky Lukáš Dryml doplatil pádem na těžkou dráhu. „Kolo se roztočilo, čaplo se to a přeletěl jsem,“ popisoval inkriminovaný okamžik. Na dráhu pro něho zamířila sanitka, ale do depa se vrátil v doprovodu svého otce.

„Dal jsem si do hlavy a hnula se i krční páteř,“ říkal o chvilku později s límcem okolo krku a držel si levou ruku. Za daného stavu nemohl v závodě pokračovat. Mezitím při repete Václav Milík hladce porazil osamoceného Martina Gavendu. Kdyby nebyl Jan Holub prve předjet o kolo, byl by stav utkání stále nerozhodný. Takhle se ovšem Pardubice mohly těšit z jednobodové převahy.

A na ní se nic ne a ne změnit. V rozjížďce s číslem šest se Grzegorz Zengota dočkal své jediné dnešní porážky. Uštědřil mu ji Matej Ferjan, když se do čela dostal zároveň s pohybem startovní pásky. V poslední zatáčce zaútočil Polák zvnitřku, ale ke zdárnému dokončení slibného manévru mu na metě chybělo pár centimetrů. Michael Hádek však dokázal udržet v šachu Tomáš Suchánka.

Rozjížďce s číslem sedm vládnul Stanislaw Burza. Pardubičané Aleš Dryml a Jaroslav Petrák, jenž se dnes konečně pod tlakem okolností zbavil nálepky věčného náhradníka, však projeli cílem hned za ním. Stav utkání byl 20:21.

Z vítězství prohra
Těsně před startem rozjížďky s číslem osm musel Lubomír Vozár honit do sedla Václava Milíka, který jaksi pozapomněl, že střídá René Vidnera. Mezitím přímo u výjezdu na dráhu radil Aleš Dryml Tomáši Suchánkovi. O chvilku později už oba Pardubičané ukazovali výfuk Janu Holubovi s Michaelem Hádkem. Jenže pět bodů jim ještě nespadlo do klína.

V nájezdu do první zatáčky ve druhém kole upadl Jan Holub. Rozhodčí Karel Voborník bleskově rozsvítil červená světa. Při opakování nebyl Michalu Hádkovi pranic platný ani velký oblouk, jímž se v první zatáčce pokusil objet oba Pardubičany. Pět bodů zvýšili náskok hostů už na pět bodů, jenže domácí reagovali protiofenzívou.

Grzegorz Zengota odstartoval za Alešem Drymlem, ale v prvního výjezdu se vnější stopou dostal do čela. A třetí Stanislaw Burza odsoudil Mateje Ferjana ke čtvrtému místu a nule. Plzeň snížila svou ztrátu na tři body, na čemž nic nezměnila ani desátá jízda. Jaroslav Petrák se snažil vytěžit maximum z nečekané příležitosti závodit v extralize. A v první zatáčce si to namířil do čela přímo středem mezi Michaelem Hádkem a Martinem Gavendou.

Michael Hádek si něco takového nechtěl nechat líbit a o kolo později prakticky na stejném místě převzal vedení. Ale Martin Gavenda p chybě ve druhé zatáčce druhého kola okamžitě klesl za Tomáše Suchánka, který se vnitřkem ochotně natáhl pro poslední bod.

Až v rozjížďce jedenáct Plzeň umazala zase další dva body ze své ztráty. Ve skrumáži v první zatáčce neměl Václav Milík místo. Po piruetě se ocitl na zemi a z opakované jízdy byl vyloučen. „Myslel jsem, že Aleš podjede Poláka,“ popisoval. „Dal jsem to pod něj, ale byl jsem rychlejší a seklo se to.“ Při repete neměl Stanislaw Burza větších problémů a po čtyřech kolech projel vítězně cílem před Alešem Drymlem a Janem Holubem.

Překonat však poslední bod ztráty vypadalo pro Plzeň jako neřešitelné. V rozjížďce s číslem dvanáct triumfoval Matej Ferjan stylem start – cíl. Stanislaw Burza nenašel recept na předjetí, zato Jaroslav Petrák v první zatáčce předjel Jana Holuba. Třetí místo však nakonec stejně připadlo domácímu mladíkovi, protože pardubický matador zastavil na sklonku třetího okruhu se zadřeným motorem. Smírným výsledek přinesla také třináctá jízda. Grzegorz Zengota jí opět vládl už od prvních metrů, zatímco Aleš Dryml a Václavem Milíkem odstavili Martina Gavendu.

38:39 bylo skóre před dvojicí nominačních jízd. V té první nakročili hosté ke triumfu. Matej Ferjan se rychle prosadil do čela. Michael Hádek zastavil v první zatáčce útok Tomáše Suchánka, který prve předčil Jana Holuba. Plzeňané za těchto okolností potřebovali k celkovému vítězství na závěr triumfovat pětibodovým maximem.

Stanislaw Burza vypálil dopředu, ale mezi něj a Grzegorze Zengotu se postavil Aleš Dryml, zatímco Václav Milík uzavíral řadu. Grzegorz Zengota útočil a útočil. Aleš Dryml však třímal druhé místo, které by Pardubicím stačilo k triumfu. Jenže v poslední zatáčce ho nerovnost hodila stranou z ideální stopy. Grzegorz Zengota reagoval okamžitě.

Spodní stranou zatáčky se dostal na druhé místo, na němž projel cílem. Nemožné se stalo skutkem doslova za minutu dvanáct. Plzeňané vyhráli, uchovali si naději na play-off. Pardubičané nemají jasné ani druhé místo, zatímco Mšeno už mohl slavit triumf v základní části. To vše zapříčinil Grzegorz Zengota svým podjetím Aleše Drymla.

Lubomír Vozár ještě argumentoval, že si oba plzeňští Poláci na startu poslední rozjížďky prohodili místa. Nakonec však oficiální protest nepodával a gentlemansky uznal výsledek vzniklá na dráze. Celý duel vůbec provázel nevídaný smysl pro důvěru a fair play. Oba manažeři se kupříkladu dohodli, že si nebudou označovat pneumatiky.

Hlasy z depa
„Dva roky jsem tu nebyl,“ glosoval Grzegorz Zengota svůj comeback do české extraligy. „Dnes všechno vycházelo a bylo dobře. Sedmnáct bodů s bonusem, to je dobrý výsledek, tým vyhrál. Věděl jsem, že poslední jízdu musíme vyhrát 5:1. Atakoval jsem Aleše, bránil se, ale v poslední zatáčce jsem to vsadil pod něho. Připouštím, že kdyby zůstal ve své stopě, nevyšlo by to. Příští týden bych jel rád, ale mám Švédsko, Polsko a Anglii. Ale jestli bude volný termín, přijedu.“

„Dneska to bylo super,“ svěřoval se Michael Hádek. „Dráha byla sice hodně rozbitá, ale pro každýho stejná. Teď ještě porazit Prahu a Mšeno a bude play-off, ale teď je těžko říct, jak to bude. Dneska jsme zatáhli všichni a vyrovnali se Pardubickým. Na tu poslední jízdu jsem se ani nekoukal. Už jsem se smiřoval, že jsme prohráli. A začal jsem řvát, až jsem slyšel kluky, že se radujou.“

„Strašná cejcha,“ vrátil se Jan Holub k první zatáčce páté jízdy. Stalo se, příště to bude lepší, doufejme. Snad už v úterý v Praze. Šance na play-off je sice malá, ale je. Dráha by se dneska ještě dala, ale já se s tím nemoh‘ popasovat.“

„Vyhráli jsme, mám radost,“ konstatoval Martin Gavenda. „Škoda, že mi pár bodíčků nevyšlo. Jinak by to tak dramatické na závěr nebylo. Dráha zezačátku masakr, na konec to byla jednokolejka, ale dobré.“

„Dělal jsem dost bodů, ale musel jsem se prát,“ bilancoval Aleš Dryml. „Motorka nefungovala, jak bych si přál. V poslední jízdě byl Grzegorz Zengota rychlejší, hodil jsem mu myšku. V Čechách jsou dráhy jako Slaný nebo Plzeň čím dál horší a kluby je nejsou schopný to dát do kupy. Sice jim dnes pršelo, ale jednou do roka musí vzít velkej‘ grejdr a srovnat to. Jinak je to nebezpečný a rozjížďky jsou od startu do cíle. A závody nikoho nebaví a dnes nebyla sranda závodit.“

„Začátek se vyvíjel dobře,“ říkal Václav Milík. „Dráha se mi líbila, že byla rozbitá. V jedenáctý jízdě jsem myslel, že Aleš podjede Poláka. Dal jsem to pod něj, ale byl jsem rychlejší a seklo se to. Docela pech, kdyby to Aleše v poslední jízdě nečutlo a Polák toho nevyužil… Ale v Pardubicích určitě potvrdíme druhý místo.“

„Motor je pryč,“ rozhodil Jaroslav Petrák rukama. „I ten můj bod, kdy jsem ho zadřel, by byl platnej‘. Je to škoda, protože jsem moh‘ v prvním závodě v extralize trošku bodovat. Začalo to hezky, ale nějak to nevyšlo.“

„Extrémně špatná úprava dráhy,“ vysvětloval Lukáš Dryml příčinu svého nešastného pádu. „Kolo se roztočilo, čaplo to a jak jsem si přeletěl, dal jsem si do hlavy. Hnula se i krční páteř. Necejtil jsem dvě, tři minuty ruku. Nechám si to ještě zrentgenovat. Pak tu dráhu upravili, jenže až jsem se rozvěsil.“

1. PK Plzeň   45
Grzegorz Zengota, PL 3 3 2 3 3 2 16(1)
Martin Gavenda 0 2 0 0 0 2
Michael Hádek 0 1 1 1 3 2 8(2)
Stanislaw Burza, PL 2 3 1 3 2 2 14(1)
Jan Holub 2 ex X 1 1 0 4(1)
Jiří Brummer 1 1(1)
 
2. ZP Pardubice   44
Matej Ferjan, H 1 1 3 0 3 3 11(2)
Lukáš Dryml 2 X – – – 2
Tomáš Suchánek 2 0 0 2 1 1 6(2)
Aleš Dryml 3 2 2 2 2 1 12
René Vidner E – – – – 0
Václav Milík 3 3 3 X 1 0 10(1)
Jaroslav Petrák 1 2 E 3(1)

Poznámka: Jan Holub byl v rozjížďce s číslem pět předjet o kolo

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre tabulkové body
1. Mšeno 7 336:303 12
2. Pardubice 7 323:318 8
3. Praha 7 327:316 6
4. Slaný 7 315:326 4
5. Plzeň 6 256:294 4

Foto: Jiří Brummer st.