Pražany čeká výlet do rozpálené arény s hladovými lvy

Mšeno – 9. června
Dnes v podvečer se pražský Olymp dočkal svého prvního vítězství v letošní extralize. Oslavy však nemohly být příliš bujaré. Jednak tabulkové manko z úvodních třech proher je stále ještě velmi vysoké a navíc se pražští závodníci dostanou do extraligové akce opět už zítra. Podle předpovědi počasí je ve Mšeně čekají tropická vedra s vidinou překonání dlouhodobých teplotních rekordů. Petr Vandírek, manažer domácího celku, nezastírá touhu celého svého družstva prodloužit své vítězné tažení o další zářez, čemuž odpovídá i jeho nahlášená sestava. Avšak ani jeho pražský protějšek Vladimír Vopat nestahuje kalhoty ve víře, že brod je ještě stále dost daleko.

S vítězstvím v hlavě
„Chceme vyhrávat pořád,“ netají se Petr Vandírek smělými cíly. „Závodníci chtějí vyhrávat. Mají to v hlavě a to je důležité.“ Mšenu se výhra v letošní extralize povedla při obou jeho absolvovaných utkáních. A za snahou nepustit dva další tabulkové body ven ze bran stadiónu rozhodně není jen ješitná touha vytáhnout se před domácím publikem.

Nemůže být sebemenších pochyb, že by se Mšeno zmítalo v existenčním zápase o postup do nadstavbové části extraligy. Avšak celek, jenž je v průběžné tabulce postavený výše, bude hostit semifinálové a finálové utkání. Navíc Pražané stále ještě nejsou v otázce play off za vodou a každý soudný člověk si uvědomí, že by Mšeňáci měli za semifinálového soka raději papírově slabší Plzeňany.

Proto by je jejich případný zítřejší triumf nejenom zvýhodnil, ale také zkomplikoval pozici pražského Olympu. Mšenská sestava proto opět jen jiskří. Její jedničkou se stane opět Greg Hancock, který za dvě sezóny v české extralize neztratil jediný bod. Druhým cizincem bude Piotr Protasiewicz. Po svém jarním úraze se Tomáš Topinka vrací i do české extraligy. Filip Šitera figuruje v základní čtyřce, zatímco Jan Jaroš bude plnit roli náhradníka a Pavel Fuksa s Milanem Čermákem nastoupí jako junioři.

„Držím se při zdi,“ odpovídá mšenský kouč na otázku magazínu speedwayA-Z, jak vidí své zítřejší ambice. „Ale myslím, že vyhrajeme o dvanáct bodů. To je reálných a to Pražany ještě hodně šetřím.“

Další krok pražské ofenzívy
Po třech prohrách na Markétě si Vladimír Vopat uvědomuje, že na své cestě do play off nesmí příliš ztrácet body. Svůj ofenzivní plán naplnil už dnes na plzeňských Borech, nicméně zítra ho čeká první z odvet s dobyvateli stadiónu na Markétě.

„Vítězství,“ je stručný a výstižný při odpovědi na otázku, co od svého výjezdu do arény hladových mšenských lvů očekává. „Zkusíme to. Dnes jsme vyhráli, ale každý závod je jiný. Štěstí chodí dokola a někdy si sedne i na toho relativně slabšího. A se hlavně nikomu nic nestane.“

Vladimír Vopat vyrazí na Mšeno prakticky ve stejném složení, s nímž dnes dobyl západočeskou Plzeň. Po dubnové blamáží s Davey Wattem a včerejší zkušenosti s Edwardem Kennethem, jenž by se nebýt telefonátu z Prahy snad ani neomluvil kvůli údajné viróze, neskrývá jisté antipatie vůči anglosaským závodníkům.

Navíc nemá ani důvod nahrazovat borce ze slovanských národů. Rafal Dobrucki nebyl na Borech poražen nikým z konkurenčního týmu. A Igor Kononov zaznamenal v českých ligách více než sympatický debut. Ve skvělé formě byl i Zdeněk Simota, zatímco Luboš Tomíček neskrýval rozčarování. Silnou pražskou zbraní vůči Mšenu bude i juniorský tandem Matěj Kůs – Pavel Pučko.

Jediná změna nastává v otázce náhradníka. Richard Wolff míří do vzdáleného francouzského St. Macaire na druhou velkou cenu. Místo něho vestu se čtrnáctkou oblékne Josef Franc. Ten má sice ještě problémy se zraněným ramenem, ale po tréninku na pražské dráze by se před cestou ke kvalifikačnímu kolu o SGP 2011 v Goričanu ještě rád objevil v ostré akci.

Sestavy nahlášené dnes k 19:30:

Grepl PDK Mšeno: 1 Tomáš Topinka
  2 Greg Hancock, USA
  3 Filip Šitera
  4 Piotr Protasiewicz, PL
  5 Pavel Fuksa
  6 Milan Čermák
  7 Jan Jaroš
 
PSK Olymp Praha: 8 Igor Kononov, RUS
  9 Luboš Tomíček
  10 Zdeněk Simota
  11 Rafal Dobrucki, PL
  12 Pavol Pučko
  13 Matěj Kůs
  14 Josef Franc

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)