V tropickém žáru dosáhli Pražané na své první extraligové body

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 9. června
Předehra dnešního extraligového klání nebyla pro pražský Olymp vůbec optimální. Když z české metropole včera večer volali Edwardu Kennethovi, aby mu potvrdili zamluvený hotelový pokoj, od Angličana se dozvěděli, že ho sklátila viróza. Místo něj v sestavě nakonec zaskočil v Opole usídlený Rus Igor Kononov. Příděl špatných zpráv byl pro Pražany u konce. V rozpáleném odpoledni zaskočili domácí Plzeňany svým nekompromisním nástupem. Západočeši se vzpamatovali okolo poloviny závody, avšak jejich vítězství přišla pozdě. A když Zdeněk Simota, nejlepší muž dne, v první zatáčce rozjížďky s číslem deset objel nejen Jana Holuba, ale i žolíkem vybaveného Piotra Dyma, bylo o vítězi teoreticky rozhodnuto. By Plzeňané zásluhou výtečného Jana Holuba vyhráli obě nominační rozjížďky, Praha měla v konečném součtu o šestnáct bodů více.

Nezadržitelný pražský nástup
Slušnost se vyplácí. Petr Ondrašík včera večer telefonicky potvrzoval Edwardu Kennethovi zajištěný hotelový pokoj, z druhé strany aparátu se dozvěděl, že Angličan nepřijede, protože ho skolila náhlá viróza. Nebýt telefonátu pražského šéfa, s největší pravděpodobností by se Pražané o absenci jednoho ze základních pilířů své sestavy dozvěděli až dnes.

Z možných alternativ náhrady zvítězilo angažmá Igora Kononova. Ruský závodník sídlící v Opole, jehož barvy v polské lize hájí, potvrdil svůj start okolo jednadvacáté hodiny. A dnes nad ránem překvapil svým příjezdem vrátného na stadiónu na Markétě.

Sestavy vypadaly na první pohled vyrovnaně, avšak Pražané zahájili za nesnesitelného pekelného žáru svou ofenzívu už od úvodních fází. Zdeněk Simota a Igor Kononov skvěle odstartovali do rozjížďky s číslem jedna. Plzeňský Marcin Rempala držel vnitřek úvodní zatáčky, avšak Igor Kononov byl na vnějšku rychlejší. Navzdory všem Polákovým útokům se ruský debutant v českých ligách udržel před ním až do cíle.

„Tohle už tady všechno bylo,“ komentoval úvodní vítězství 5:1 Vladimír Vopat u vědomí okolností svých třech předchozích proher. V juniorské jízdě předvedl nejlepší start Michael Hádek, jenže z prvního oblouku vyjel před ním Matěj Kůs. Pavol Pučko uhlídal jeden bod, když Jiří Brummer na startu předvedl efektní, ale nechtěné wheelie.

Praha vítězila i nadále. Igor Kononov triumfoval v rozjížďce s číslem tři stylem start – cíl. Jan Holub s Marcinem Rempalou za jeho zády hlídali Luboše Tomíčka, jenž byl především v nájezdu do druhé zatáčky hodně důrazný. Na sklonku druhého okruhu však Marcin Rempala přece jen ztratil třetí místo.

„Rozletěl se mi motor,“ vysvětloval důvody svého zastavení. „V neděli na lize jeden, tady druhý. Zbyl mi už jen jeden…“ Vladimír Vopat mohl mezitím evidovat už osmibodovou převahu svého Olympu. A do akce se chystalo jeho eso.

Rafal Dobrucki nemá svou vlastní vestu v pražských barvách, kterou dneska dostal zapůjčenou od Pavla Ondrašíka. Hbitě přelepil jeho jméno izolační páskou, na kterou lihovým fixem kapitálkami napsal své příjmení. Ve čtvrté jízdě se Zdeňkem Simotou za zády uštědřil Piotru Dymovi s Martinem Gavendou zdrcující porážku.

Další 5:1 nadělili Pražané svým hostitelům už v rozjížďce s číslem pět. Po vylétnutí pásky se vpředu usadili Matěj Kůs a Luboš Tomíček. Jan Holub vynikal přemírou bojovnosti, avšak pražský tandem rozdělit nedokázal. Za stavu 7:23 Plzeňané konečně začali kousat.

V rozjížďce s číslem šest neměl Zdeněk Simota konkurenci. Marcin Rempala a Martin Gavenda ovšem ohlídali Igora Kononova. První remíza dostala vzápětí svou sestřičku. Luboš Tomíček, který si stěžoval na nachlazení, přijel na rošt se žlutým povlakem na hlavě. Mechanik Rafala Dobruckeho si jako první všimnul jeho chyby a kouč rychle sjednal nápravu.

Mechanik Michael Gregor s bílým povlakem hbitě přeskočil mantinel a Luboš Tomíček stihnul dvouminutový limit. Dopředu se dostal Piotr Dym, avšak Rafal Dobrucki ho vystřídal ve vedení už v prvním oblouku. Jan Holub byl poslední, avšak nedopřál si klidu, dokud ve druhé zatáčce nepřipravil o poslední bod Luboše Tomíčka.

Šestnáct bodů nelze se smůlou v zádech překonat
Po sedmi rozjížďkách vedl Olymp 31:17 a naděje na další napínavé extraligové klání se už dávno rozplynuly. Avšak Plzeňané stále ještě nesložili zbraně. Vladimír Kosina nechal v osmé jízdě stát Martina Gavendu a poslal na ovál Marcina Rempalu v roli taktické rezervy.

Polský závodník se svému kouči odvděčil vítězstvím ve stylu start – cíl. Michael Hádek se ho zpočátku držel. Zdeněk Simota se však v ve druhé zatáčce okolo něj jen mihnul. Útočil i na vedoucího Poláka, avšak k předjetí už nedošlo. „Neodstartoval jsem, udělal jsem i pár chyb a kousíček mi chyběl,“ vysvětloval.

Zato Michaelu Hádkovi nebylo do řeči. „Na nic se mě neptej, všechno se sere,“ říkal nešastně. Jeho bod na Pavlem Pučkem však stál u prvního plzeňského vítězství. Domácí chtěli další, avšak v roli jejich spolujezdců se začala objevovat smůla.

Přesvědčili se o tom už v rozjížďce s číslem devět. Marcin Rempala po nezdařeném startu útočil na třetího Igora Kononova. Ve druhém oblouku si o něho škrtnul a upadl. Piotr Dym nestačil na létajícího Rafala Dobruckeho, ale Igora Kononova před sebe nepustil. Dle taktického plánu Vladimíra Kosiny měl nyní absolvovat ještě tři rozjížďky v řadě. V desáté jízdě figuroval v roli žolíka.

A právě rozjížďka s číslem deset vystavila stop všem plzeňským útočným ambicím. Zdeněk Simota totiž záhy ujel domácímu tandemu Piotr Dym – Jan Holub. By díky dvojnásobným Polákovým bodům domácí vyhráli, bodů na jejich straně bylo málo. Praha vedla poměrem 38:24.

Navíc Piotr Dym dotlačil motocykl do depa se zadřeným motorem. V čase čtyř minut připravoval druhý motocykl. Chystal se i Martin Gavenda, v případě že by Polák limit nestihnul. Nakonec však sundal přilbu a odtlačil svůj motocykl zpátky do depa, protože na ovál mířil Piotr Dym.

V rozjížďce s číslem jedenáct odstartoval nejrychleji ze všech. Ještě v úvodním nájezdu se ovšem okolo něj přehnali Matěj Kůs a Rafal Dobrucki. Zbývající dvě jízdy základního rozpisu se nesly v duchu plzeňské převahy. Ta dvanáctá se musela opakovat kvůli chybnému startu.

Nakonec se dopředu dostali Jan Holub a Piotr Dym, avšak Igor Kononov se v úvodním výjezdu dostal mezi ně. Luboš Tomíček však skončil s druhou nulou v řadě a Plzeň zaknihovala druhé vítězství. Vzápětí se jí dařilo ještě lépe. Marcin Rempala neopustil vedení ani na okamžik, zatímco Jan Holub v nájezdu do posledního kola předjel Matěje Kůse.

Domácí snížili svůj odstup na dvanáct bodů, avšak se dvěma jízdami do konce nemohli pomýšlet na vítězství. V rozjížďce s číslem čtrnáct dokázal Marcin Rempala vyjet remízu s Igorem Kononovem a Matějem Kůsem. „V posledních dvou rozjížďkách mi to nějak přestalo jet,“ přemítal pražský junior.

Nakonec však pražská esa sehrála velké sólo. Rafal Dobrucki se Zdeňkem Simotou ukázali své výfuky Piotru Dymovi a Janu Holubovi už v prvních metrech. Upravili tak skóre na konečných 54:38. Plzeň tak s šestnácti body své ztráty skončila svůj protiútok přesně tam, kde ho v půli mítinku zahájila.

Hlasy z depa
„Nechal jsem předělat motory,“ vysvětloval Zdeněk Simota svůj obrovský bodový zisk. „Nechal jsem je udělat u Bogase. A je to dobrý, jelo to. Ztratil jsem jeden bod, neodstartoval jsem a už to nešlo. Udělal jsem pár chyb, když jsem jel za ním a kousíček mi chyběl.“

„Jsme rádi, že jsem vyhráli,“ radoval se Matěj Kůs. „Doslova jsme je rozdrtili. Každej‘ jel, jak má. Poslední dvě jízdy mi to nějak přestalo jet. Nevím, co se tam stalo. Teď už vyhrajeme všechny závody na výjezdech.“

„Trápím se,“ přiznával Luboš Tomíček. „Stojí to za hovno, nemůžu to prolomit. Ani v Anglii to není žádná sláva. Jsem nachcípanej‘, těžko říct, jestli to jsou motory nebo já…“

„Dobrý, nad moje očekávání,“ netajil se Jan Holub, nejlepší z domácího družstva. „Nikdy se mi tu v poslední době nedařilo. Nevím, těžko říct, čím to. Ve třináctý jízdě jsem zkoušel Kůsáka, povedlo se to na poslední chvíli. Prohráli jsme o šestnáct bodů, začátek byl špatnej‘.“

„Nebylo to moc dobré,“ připouštěl Marcin Rempala. „Měl jsem problém s motocyklem. Sedl jsem na druhý, ale ten nebyl dopasovaný. Dobré byly až ty poslední rozjížďky. Kdyby mi jely motorky, měl jsem víc bodů. Příště to musí být lepší.“

„Hodně slabé,“ hodnotil svůj výkon Piotr Dym. „Nejely mi motory, jeden se dokonce zadřel. Nedařilo se. Změnil jsem nastavení, ale nešlo to. Byly to první, ale zároveň poslední slabé závody, slibuji. Nešlo s tím nic dělat, měnil jsem všechno, ale nereagovalo to na nic. Všechno je po repasi, musí se to změnit.“

„Konečně se mi poved‘ závod a nepokazil jsem ani jednu jízdu,“ sarkastickým způsobem žertoval Pavel Ondrašík.

1. PSK Olymp Praha   54
Igor Kononov, RUS 2 3 0 1 2 2 10(1)
Luboš Tomíček 1 2 0 – 0 3(1)
Zdeněk Simota 3 2 3 2 3 2 15(2)
Rafal Dobrucki, PL 3 3 3 2 – 3 14(1)
Pavol Pučko 1 – 0 – 0 1
Matěj Kůs 3 3 3 1 1 11(1)
Richard Wolff 0 0
 
2. PK Plzeň   38
Marcin Rempala, PL 1 E 2 3 F 3 3 12
Jan Holub 2 1 1 1 3 2 0 10(3)
Martin Gavenda 0 F 1 – – 0 1(1)
Piotr Dym, PL 1 2 2 4* 1 1 1 12
Michael Hádek 2 0 1 0 – 3
Jiří Brummer 0 0
Pavel Ondrašík   DNR

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre tabulkové body
1. Mšeno 2 100:83 4
2. Pardubice 2 94:89 4
3. Slaný 1 48:45 2
4. Praha 4 183:184 2
5. Plzeň 3 126:150 0


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)