Rakouská tragédie poznamenala Žarnovicu

Žarnovica – 29. května
V neděli odpoledne se zhruba pět set diváků stalo svědky, že plochou dráhu umí jezdit také veteráni. Rozpis na dvacet jízd pro dvacet závodníků a finále zvl᚝ pro dvouventilové a čtyřventilové motocykly mělo ukázat, že i „staří páni“ plochodrážní řemeslo nezapomněli.

Podnik byl poznamenaný hlavně neúčastí sajdkárů. Podobné klání se totiž jelo v sobotu v rakouském Natsbachu. V poslední zatáčce vedoucí dvojice otec Werner Schroeder a jeho nevlastní syn Florian Leitgschwendner narazili do mantinelu. A za nimi jedoucí posádka do nich najela. Devatenáctiletý Florian Leitgschwendner utrpěl těžká zranění, kterým nakonec podlehl.

Tragická nehoda znamenala předčasný konec podniku. Odrazila se i na žarnovických závodech. Místo avizovaných více než dvaceti závodníků se jich dostalo sedmnáct a žádná sajdkára.
Navzdory tragické předehře, byli žarnovičtí diváci svědky mnoha zajímavých soubojů. Jejich pozornost poutali především ty v podání Meszároše, Barbetty, Howseho, ale aj Ďuricovi, Slezákova a Višvádera. Bylo však i mnoho pádů a poruch.

Už druhá jízda ukázala, že drama se dá zažít i na veteránských závodech. Ital Furlan na první pozici spadl a díky tomu zvítězil Slezák ze Zohoru. V šesté rozjížďce si osud zahrál s doposud suverénním Wannaskem. Navzdory defektu, jenž jej postihl na prvním místě, dotlačil svůj stroj do cíle. Získal tak body, který byl jeho posledním v celém závodě.

O smůle by mohl vyprávět také Ital Soatin. Po úvodním vítězství a druhém místě už neviděl cíl kvůli pádům a defektu. Hrozivě vypadal pád Petra Dejmka. Zůstal ležet na dráze a bylo třeba volat sanitku. Naštěstí mohl po ošetření odejít po svých.

Rozjížďka s číslem osmnáct přinesla důkaz, že i beznadějné situace jdou změnit. Wolfgang Jarolim jel po startu asi třicet metrů po zadním kole. Pak téměř zastavil a všichni ho předjeli. Jenže Rakušan se nevzdal, se štěstím je dojel a nakonec zvítězil.

Po dvaceti jízdách vzniklo oddělené pořadí pro dvouventily a čtyřventily. A nejlepších pět z každé kategorie šlo do finále. Ve finále dvouventilů se ocitli Meszároš, Višváder, Geier, Ringdorfer a Soatin. Soatin věrný své smůle ve druhém kole spadl. Meszároš tak nenašel vážnějšího konkurenta a zvítězil.

Mezi čtyřventily se rýsoval velký souboj, jehož favoritem měl být Barbetta. Start však měl nejlepší Němec Siegl, jako ostatně celé odpoledne. Pak všechny své konkurenty vyvezl na venek. Barbetta odjížděl jako čtvrtý, jenže už během úvodního kole jej postihla porucha. Po velkém souboji s Angličanem Howsem di tak vítězné vavříny odvezl Ital Zinutti.

Dvouventily:    
1. László Meszároš, H 3 3 4 4 E 14
2. Roman Višváder, SK 0 2 4 2 2 10
3. Hans Ringdorfer, A 1 1 2 2 2 8
4. Christian Geier, D 2 1 2 1 3 9
5. Silvano Soatin, I 4 3 F F E 7
6. Denis Cairns, GB 0 1 E 3 1 5
7. Petr Dejmek, D 2 0 – X – 2
 
Čtyřventily:    
1. Roberto Zinutti, I 3 4 3 4 3 17
2. Kevin Howse, GB 2 4 4 3 4 17
3. Hans Siegl, D 3 2 4 3 3 15
4. Wolfgang Jarolim, A 1 2 3 3 4 13
5. Francesco Barbetta, I 4 4 F 4 4 16
6. ¼ubomír Ďurica, SK 2 2 E 4 4 12
7. Giuseppe Furlan, I F 4 3 2 3 12
8. Jozef Slezák, SK 4 3 2 2 1 12
9. Billy Haynes, GB 3 3 1 1 2 10
10.Anton Wannasek, A 4 1 – – – 5