Bitva o uvolněný trůn pokračuje dnes

Pardubice – 1. června
Minulý týden si čeští fanoušci mohli poprvé na vlastní kůži vyzkoušet, jak vypadá závod domácího juniorského šampionátu bez čtveřice nejžhavějších kandidátů na titul. A upřímně řečeno ochuzené menu nechutnalo nikterak zle. O uvolněný trůn po Miroslavu Fenclovi si rázem řeklo hned šest borců. V průběžné klasifikaci je dělí pouhých pět bodů. A jejich další bitva se strhne dnes v pardubickém Svítkově. Po skončení mistrovského klání se osm závodníků utká o Cenu Jiřího Marxe, pardubického juniora, jenž zahynul před patnácti lety při prvoligovém mítinku v Březolupech.


Změněný kvalifikační úkol
Program juniorského šampionátu začíná tradičně kvalifikací, která předloni nahradila méně spravedlivý systém přidělování divokých karet. Stejně jako před týdnem v Praze, také dnes půjde víceméně o formální záležitost.

Přihlásilo se totiž deset závodníků a jen na jednoho z nich nezbude v hlavním závodě místo. Oproti Praze bohužel ubyl rapidně se zlepšující Matěj Kůs, který je zraněn, a také Martin Gavenda. Ten však v průběžné klasifikaci po dvou závodech předčil absentujícího Jana Jaroše. Přibyl však loňský stopětadvacítkář Ladislav Kratochvíl z Kutné Hory, který nastupuje za pořádající klub.

Jelikož má tedy kvalifikační síto takové velké otvory, neměli bychom se s největší pravděpodobností dočkat žádného překvapení na úkor favoritů. Před nimi bude ležet spíše jiný úkol. Nestartují trojice Tomáš Suchánek, Zdeněk Simota a Luboš Tomíček má v aktuálním pořadí čtrnáct bodů. A komu se ji podaří překonat, nemusí příště do kvalifikace.

Opravdu blizoučko k tomu má Martin Vaculík. Slovenský junior, který ziskem osmi bodů zaskočil mnohé konkurenty a málem poslal do dnešní kvalifikace Matyáše Hlaváčka,
potřebuje na místo v hlavní dvanáctce pouhých pět bodů. Bez šancí není ani Zdeněk Šuranský, jemuž chybí sedm bodů.

Připomeňme ještě, že k vysněnému přímému nasazení stačí čtrnáctibodovou hranici dosáhnout, nikoliv překonat. Pro určení pořadí v případě rovnosti je určující lepší výsledek v posledním závodě. A ten bude mít logicky trojice vítězů ze Slaného, která dnes nestartuje, horší.

Mela na letišti
Zatímco v kvalifikaci půjde za daných okolností víceméně jen o rozdělení startovních čísel, v hlavní závod nabídne mnohem větší drama. Vedoucí sextet průběžného pořadí odděluje pouhých pět bodů. A žádný z průběžných leaderů není vyloženým favoritem. Závody nedávné doby totiž prokázaly, že ve vzájemných duelech může kdokoliv z nich vyhrát stejně jako prohrát.


Martin Málek se minulou středu v Praze dokázal vyvarovat veškerých chyb. Dokonale využil nepřítomnosti čtveřice juniorů z britských klubů. Ziskem patnácti bodů rázem skočil z osmé průběžné příčky do čela. Obdobný skok zaznamenal i Antonín Galliani. Odměnou se mu stalo srovnání kroku s Patrikem Linhartem.

Slánský junior, který musel užívat antibiotika kvůli otravě krve, sice na Markétě vyhrál všechny své rozjížďky, ale v té první upadl. A znovu tak potvrdil, jak draze se může ve vyrovnané juniorce platit za malinkatou chybičku.

Těsně za vedoucí trojkou je ambiciózní Filip Šitera. Minulou středu nadával na toho chabého borce závodícího na jeho motocyklu, ale pro Pardubice slíbil zlepšení. Své slovo do pranice dozajista řekne i Hynek Štichauer. Letos závodí v životní formě, která jej v Praze dostala poprvé v kariéře na stupeň vítězů juniorského šampionátu. Na ně měl namířeno rovněž Věroslav Kollert, ale po dvou jízdách bylo všechno jinak. Ale co nebylo včera, může být klidně dnes.

A tak se večer na širokánské dráze připomínající letištní ranvej strhne vskutku napínavá podívaná. O výsledcích se rozhodovalo už v předchozích dnech v dílnách jednotlivých jezdců. V Pardubicích je totiž alfou a omegou především rychlý a spolehlivý motor. Ale ani sebenadupanější dělo nemusí být automatickou zárukou úspěchu.

Informace pořadatele pro diváky:
Kvalifikační boje začínají dnes ve Svítkově v 16:45, hlavní závod v 18:15. Jako na všechny národní závody v letošní sezóně i tentokrát má mládež do čtrnácti let vstup zdarma a jejich doprovod platí zlevněné vstupné.

Startovní listina kvalifikace:
1 Martin Vaculík, Žarnovica (SK)
2 Zdeněk Šuranský, Mšeno
3 Pavel Fuksa, Pardubice
4 Michael Gregor, Markéta Praha
5 Adam Vandírek, Markéta Praha
6 Patrik Doubek, Markéta Praha
7 Jan Markvart, Plzeň
8 Petr Babička, Slaný
9 Matěj Veselý, Slaný
10 Ladislav Kratochvíl, Pardubice

Startovní listina hlavního závodu:
1 Martin Gavenda, Březolupy
2 druhý z kvalifikace
3 Antonín Galliani, Markéta Praha
4 Hynek Štichauer, Pardubice
5 sedmý z kvalifikace
6 Věroslav Kollert, Liberec
7 šestý z kvalifikace
8 vítěz kvalifikace
9 Filip Šitera, Plzeň
10 třetí z kvalifikace
11 pátý z kvalifikace
12 Michal Matula, Markéta Praha
13 Martin Málek, Březolupy
14 čtvrtý z kvalifikace
15 Patrik Linhart, Slaný
16 Matyáš Hlaváček, Pardubice
17 osmý z kvalifikace
18 devátý z kvalifikace

Průběžné pořadí šampionátu:

1.(8.) Martin Málek, Březolupy 8 15 23
2.(7.) Antonín Galliani, Markéta Praha 8 13 21
3.(4.) Patrik Linhart, Slaný 10 11 21
4.(5.) Filip Šitera, Plzeň 9 11 20
5.(10.) Hynek Štichauer, Pardubice 7 12 19
6.(6.) Věroslav Kollert, Liberec 9 9 18
7.(1.) Tomáš Suchánek, Pardubice 14 14
8.(2.) Zdeněk Simota, Plzeň 14 14
9.(3.) Luboš Tomíček, Olymp Praha 14 14
10.(12.) Michal Matula, Markéta Praha 4 8 12
11.(13.) Martin Gavenda, Březolupy 3 8 11
12.(11.) Matyáš Hlaváček, Mšeno 7 4 11
13.(16.) Martin Vaculík, Žarnovica (SK) 1 8 9
14.(14.) Zdeněk Šuranský, Mšeno 2 5 7
15.(9.) Jan Jaroš, Olymp Praha 7 7
16.(18.) Pavel Fuksa, Pardubice DNR 4 4
17.(NC) Michael Gregor, Markéta Praha NQ 4 4
18.(NC) Adam Vandírek, Markéta Praha NQ 3 3
19.(15.) Matěj Kůs, Markéta Praha 2 1 3
20.(NC) Patrik Doubek, Markéta Praha NQ 2 2
21.(NC) Jakub Fabian, Markéta Praha NQ 1 1
22.(17.) Jan Markvart, Plzeň 0 0 0
NC Petr Babička, Slaný NQ NQ
NC Matěj Veselý, Slaný NQ

Legenda: číslo v závorce za pořadím udává průběžnou pozici po předchozím závodě, NQ znamená nekvalifikoval se, DNR neabsolvoval ani jednu rozjížďku, a NC neklasifikován.
Dosavadní podniky se uskutečnily ve Slaném a Praze.
Do závěrečné klasifikace se stejně jako loni počítají všechny výsledky. V případě bodové rovnosti rozhoduje o pořadí lepší výsledek v posledním závodě.

Cena Jiřího Marxe:
Šest nejlepších jezdců mistrovského závodu a dva vybraní závodníci nastoupí do dvou semifinálových jízd. Z nich vzejdou účastníci malého a velkého finále.

Foto: Pavel Fišer a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)