V Pardubicích budeme zítra držet palce třem Čechům

Pardubice – 21. května
V sobotu na třech evropských stadionech začíná letošní ročník mistrovství světa juniorů na ploché dráze. Kvalifikační kola uvidí diváci v rakouském St.Johanu, norském Elgane a východočeských Pardubicích. Boje poslední kvalifikační skupiny se pak uskuteční v neděli v anglickém Belle Vue.


Celkem 64 jezdců vstoupí do letošních bojů o titul mistra světa v této kategorii. Z každého závodu jich do semifinále postoupí sedm. Za necelý měsíc 18. června se pak k postupujícím přidají v semifinálových závodech v Lonigu domácí Ital spolu s jedním Angličanem a v Tarnowě potom domácí Marcin Rempala s naším Tomášem Suchánkem.

Z těchto 32 jezdců si 16 vybojuje účast ve finále, jenž se uskuteční 17. září ve Wiener Neustadtu v Dolních Rakousích. Nutno poznamenat, že v případě, kdy by se do finálové sestavy nevešel žádný jezdec pořadatele finále, postoupí z Itálie pouze sedm jezdců a finálovou sestavu doplní rakouský jezdec.

Česká reprezentace vstupuje do juniorského šampionátu se sedmi jezdci. Dubnový úvodní závod českého juniorského šampionátu ve Slaném rozdal karty. Přímo do semifinále postoupil již zmiňovaný Tomáš Suchánek, pod alpské velikány se vypraví Patrik Linhart a do anglického Manchesteru na dráhu Belle Vue to nemá v současnosti daleko Jan Jaroš hájící barvy King‘s Lynn.

Na pardubické dráze se o sedm postupových míst poperou Zdeněk Simota, Luboš Tomíček a Filip Šitera. Věřme, že nejsou bez nadějí na úspěch. Zdeněk Simota zde zajel skvělým způsobem v loňském závodě o Zlatou přilbu a Luboš Tomíček potvrdil na zdejší dráze své poprvé ve své kariéře kvality v dubnové národní kvalifikaci.


Filip Šitera dostal šanci startovat v pardubickém závodě vzhledem k odřeknutí jezdce slovenské federace. FIM nechala na pořadateli, aby za něho nasadil svého jezdce. Filip Šitera byl na základě výsledků závodů ve Slaném prvním náhradníkem a tak to bude právě on, kdo se v Pardubicích pokusí vybojovat postup do dalších bojů.

Pardubický závod by měl nabídnout velmi dobrou podívanou. Proti našim juniorům totiž stojí především kvalitní Poláci. Jezdci ze země, která vládne v novém století této kategorii. Samozřejmě až na jedinou výjimku v roce 2002 kdy titul získal náš Lukáš Dryml. Tentokrát z Polska přijíždí Karol Zabik a Mateusz Scczepaniak. K favoritům zcela určitě patří i Němci a to především mladý seniorský mistr Německa Mathias Schultz. Lotyš Kjastas Puodžuks má zase zkušenosti z britské ligy, v níž je na soupisce týmu z Oxfordu. Na ovál ve Svítkově vyjedou i dva Američané, ale jejich zkušenosti s evropskými dráhami jsou minimální, takže spíše mohou jenom překvapit.

Na pardubickém plochodrážním stadionu začíná sobotní program již v pravé poledne oficiálním tréninkem. V 16:30 pak začíná hlavní závod, po jehož skončení budou mít diváci možnost sledovat ještě plochou dráhu čtyřkolek.

Mládež do čtrnácti let má opět vstup zdarma, normální vstupné činí 50,- Kč, zlevněné 30,- Kč a to platí i doprovod dětí.

Startovní listina:
1 Zdeněk Simota, Plzeň
2 Maximum Kalimullin, RUS
3 Christian Hefenbrock, D
4 Karol Zabik, PL
5 Kjastas Puodžuks, LAT
6 Maksim Karajčencev, RUS
7 Luboš Tomíček, Olymp Praha
8 Mathias Schultz, D
9 Mateusz Szczepaniak, PL
10 Roland Kovacs, H
11 Andrej Karpov, UA
12 Chris Kerr, USA
13 Filip Šitera, Plzeň
14 Rene van Welle, NL
15 Mate Szegedi, H
16 Justin Boyle, USA
17 Antonín Galliani, Markéta Praha

Foto: Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)

Zdroj: Petr Moravec – AMK ZP Pardubice