Jána Halabrína zastavily finance

Žarnovica – 19. května
V uplynulých dvou sezónách byli čeští diváci zvyklí vídat žarnovického mladíka Jána Halabrína. Letos však jakoby se po něm slehla zem. Nepřijel do Slaného na úvodní dějství českého juniorského šampionátu. A teď se omluvil FIM i ze sobotního mistrovství světa v Pardubicích, kde jeho místo zaujme Filip Šitera. Magazín speedwayA-Z pátral po podrobnostech a zjistil i další detaily ohledně slovenské jezdecké základny.


Bezvýchodná situace
Ján Halabrín se k ploché dráze dostal, když jezdil ze Žarnovice do blízké Voznice pomáhat sázet brambory k Jánu Danielovi. Tak se seznámil s bývalým žarnovickým jezdcem a posléze se dohodli, že společně s kamarádem Rudolfem Baniarim začnou s plochou dráhou.

Ján Daniel jim ze starých dílů poskládal dva stojáky. A první červencový den roku 2000 se Ján Halabrín poprvé posadil na plochodrážní speciál. Od té doby začal trénovat pravidelně a vzápětí i závodit. Jak říká, jeho největší smůlou byly poruchy a zadřené motory. Sám dodnes neví proč, vždy používal také nové součástky. K vzteku to bylo především, když přišly lepší výsledky a hned se mu na motorce něco pokazilo.

Problémem se však staly finance. Od AMK Žarnovica dostával minimum. Propláceli mu pouze cestovné, na němž dodnes vázne 10 tisíc slovenských korun. Dostával i metyl, avšak jedině na tréninky v Žarnovici. Více mu ho nechtěli dávat, protože si mysleli, že ho v Čechách dostává také a prodává ho. Při tom ho tankoval do nádrže pouze v rámci českých mítinků.

Žarnovický klub mu dal ještě dva oleje Castrol a to bylo v zásadě asi tak všechno. Ke všemu jej navzdory slibu do budoucna odmítl sponzorovat také jeho mecenáš z řad žarnovických fanoušků.

Takže Ján Halabrín v současné době nezávodí kvůli financím. Doma sice má dva motory, ale ty jsou rozsypané. Ján Daniel, který ho mezitím přestal trénovat, mu nabídl, že mu vše prodá za 12 tisíc českých korun. Slovenský jezdec však nechce svou kariéru vzdát. Doufá,
že by mohl nějakou finanční injekci sehnat a nastoupit do šampionátu juniorských družstev. Minulý měsíc v Žarnovici trénoval František Liebezeit a ten mu nabídl starší motocykl.

Ján Halabrín se na něm svezl a zdál se mu v pohodě. Rozhodl se, že ho koupí, pakliže sežene potřebný obnos. Jinak okolo ploché dráhy v současnosti nepodniká vůbec nic. Dění sleduje pouze přes internet. V Žarnovici chodí do školy na elektronika – mechaniky a dívá se na tréninky Martina Vaculíka a Rastislava Bandziho.

Jezdecká základna lepší než před pěti lety, ale…
Jediným aktivním slovenským závodníkem je tedy Martin Vaculík. Ten se minulý měsíc ve Slaném na první pokus kvalifikoval do hlavní části závodu juniorského šampionátu. Slibný junior však nemůže tuto sobotu v Pardubicích Slovensko reprezentovat, protože mu ještě není šestnáct.

V Žarnovici je však další začátečník. Jmenuje se Rastislav Bandzi. Otec mu na podzim koupil motorku od Roberta Krále. A hned se na ní začal vozit. Doslova jen vozit, protože ho nikdo netrénuje. Pouze s technikou mu poradí Rudolf Baniari a sem tam pomůže i Zdeno Vaculík. Peníze na metyl má zřejmě z vlastní kapsy a proslýchá se, že si jeho otec vzal mastnou půjčku. Řada lidí se domnívá, že to nemá žádnou budoucnost, nicméně nezapomínejme na příklady selfmademanů – nadšenců, kteří to na ploché dráze dokázali
dotáhnout pořádně daleko.

Jednoduše s plochou dráhu v Žarnovici je to bída. Ale pokud se týká jezdců, rozhodně lepší než před pěti lety. Čeští fandové asi nevědí, že v roce 2002 jsme na Slovensku měli ještě jednu „naději.“ Jmenoval se Michal Návarka a jeho otec byl podnikatel, takže ho mohl sponzorovat.

Michal Návarka dokonce startoval Zlaté přilbě SNP. Zoufalost a troufalost pořadatelů! Chlapec, který předtím trénoval jen asi dvě měsíce a neuměl ani projet celou zatáčku smykem, nastoupil v takovém prestižním podniku. I tohle svědčí o úpadku kvality závodů v Žarnovici. Jejich počet se od začátku devadesátých let prakticky nezměnil, nicméně aspoň Zlatá přilba bývala kvalitní. Vždy se jí pravidelně účastnili Lubomír Jedek, Petr Vandírek, Václav Milík, Andrea Maida, Franz Leitner, Eugeniusz Skupieň, Jozsef Petrikovics, Zoltan Hajdu, jednou i Armando Castagna, Jacek Rempala či Lászlo Bodi. Kdeže však loňské sněhy jsou…

Foto: Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz) a Karel Herman.