Když se Vojtěch Šachl a Jaroslav Vaníček perou, směje se Jan Jeníček

Divišov – 21. října
Letošní, už jedenáctý stopětadvacítkářský seriál PRO-TEC Speedway Mini Cup vyvrcholil v Divišově vskutku ve velkém stylu. Na třináctý díl dorazilo sedmnáct kolibříků. Z vítězství se nakonec radoval Jan Jeníček. Ve finále A se před jeho zraky strhl neuvěřitelný souboje mezi Vojtěchem Šachlem a Jaroslavem Vaníčkem. Oba borci však v zápalu boje vyjeli mimo ovál a byli vyloučeni, což ostatně během divišovského víkendu nebylo nikterak neobvyklé. Jaroslav Vaníček už byl vítězem celé série již od včerejška, Vojtěch Šachl si vynahradil smůlu tisícovkou a pohár v Ceně vydavatele speedwayA-Z, v jejímž finále musel svést velký souboj s Janem Jeníčkem. Pohárek Toničky Škachové určený pro nejmladší závodníky skončil v rukou Karla Průši, jenž o něj v průběhu jízdy připravil Tonyho Katru.

Nejlepší trio posledního závodu: Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček

Vyrovnaný boj o finále A

Vojtěch Zamazall se stal prvním dnešním vítězem

Nedělní ráno se od toho včerejšího lišilo jako den a noc. Po mlze ani památky, a ačkoliv říjen nemohl sloužit tropickými teplotami, sluníčko ohřívalo studený vzduch. A startovní listina posledního letošního poháru skýtala ještě lepší pohled než včera.

Štěpán Jurča, který včera balil předčasně, aby stihnul kopřivnickou akci, se do Divišova vrátil včas. Nechyběl ani avizovaný Dominik Hrbek, takže z osmnácti kolonek programu pro osmnáct závodníků zívala prázdnotou jen jedna jediná. Včerejší porce čtyřiadvaceti základních a šesti finálových jízd však měla pokračovat ještě bohatým nadstavbovým programem.

Jaroslav Vaníček vede před Ericem Pufferem

Úvodní rozjížďku vyhrál Vojtěch Zamazal stylem start – cíl a ani v dalším průběhu úvodní série favorité nezaváhali. Snad až na Štěpána Jurču, jemuž spadl řetěz v první zatáčce rozjížďky s číslem dvě. A protože překážel zbývajícím závodníkům, muselo se zastavit. Repete ovládl Jaroslav Vaníček. Další tři body bral Jan Jeníček, po něm Matouš Kameník, vzápětí Bruno Belan a konečně Vojtěch Šachl.

Jaroslav Vaníček po včerejšku dlouho se svým otcem pracovali na svých strojích. Úsilí se evidentně vyplatilo, jelikož suverén letošních kolibříků v sedmé jízdě opět řádil hned od vylétnutí pásky. Vedle bodového přídělu si však vysloužil i uznání za sportovní gesto, když vytrhl trn z paty Štěpána Jurčy.

Jan Jeníček vede před Lubošem Krejčou

Březolupský borec totiž neprojel prvním obloukem ani v rozjížďce s číslem osm. Znovu se ozvalo zachrastění, jak mu spadl řetěz a on mohl jen zarolovat setrvačností na trávník. Dnešní mítink však dokončil za řidítky druhého motocyklu Jaroslava Vaníčka.

Kromě Jaroslava Vaníčka šly další tři body už jenom na konta Bruna Belana a Vojtěcha Šachla. Slaňák vyhrál stylem start – cíl desátou, domácí borec zase dvanáctou jízdu, v níž nepustil před sebe Adama Bednáře, jenž v první zatáčce podjel Matouše Kameníka. Ve třetí sérii se však trio neporažených smrsklo na duo.

Štěpán Jurča hrál bohužel roli smolaře i dnes

V rozjížďce s číslem sedmnáct totiž Jaroslav Vaníček inkasoval trojku na úkor Bruna Belana, jehož předčil již po startu. Slaňákovy aspirace na finále A se nezmenšily, jenže po rozhodující rozjížďce o stupně vítězů prahnuli také další. Předně Vojtěch Šachl, který hned vzápětí odstartoval na Adama Nejezchlebu a Luboše Krejču.

Ale také Jan Jeníček triumfující před zraky Matěje Frýzy a Dominika Hrbka. Skvělý závod rozehrál opět Jakub Exler, jenž se ve třech pětinách základní části musel sklánět pouze před Janem Jeníčkem v rozjížďce s číslem tři. A konec konců i Vojtěch Zamazal, jenž mohl plným právem litovat svého výsledku v sedmé jízdě. V ní se totiž před něho dostali Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček.

 

Korunovace třetího od dvou divočáků

Vojtěch Šachl vodí Adama Bednáře

Právě Vojtěch Zamazal rozhodl o obsazení finále A již v rozjížďce s číslem devatenáct. Po vylétnutí pásky totiž za sebou nechal za sebou nejen Petra Marka, nýbrž také Jakuba Exlera. Tím pádem bylo jasné, že na prestižní jízdu budou mít málo bodů oba. Hned vzápětí přišel o vidinu pódia Bruno Belan.

Slánský blonďák se hnal vnějškem první zatáčky, aby dostihnul Jana Jeníčka. Ve výjezdu se sice dostal moc ven, ale rozhodně se ještě nehodlal vzdát. Avšak na začátku druhého kola právě v úvodním výjezdu nechtěně opustil dráhu.

Karel Průša útočí na Helmuta Puffera

„Chytil jsem tam díru, zvedlo se mi to a jel jsem po zadním ven,“ líčil svůj nedobrovolný výjezd z trati zakončený pádem na sousedním oválu. V té chvíli mohl jen přemítat, zda mu osm bodů bude vůbec stačit na béčko. A ať to vzal z jakékoliv strany, pokaždé mu vyšel negativní výsledek. Zato triumfující Jan Jeníček měl jistotu, že se utká o celkové vítězství.

Dvaadvacátá jízda mu za prvního soupeře nominovala Vojtěcha Šachla, který v první zatáčce sebral po vnější straně vedení Matouši Kameníkovi. Hned na to hrál velké sólo Jaroslav Vaníček a tím byla trojice účastníků nejprestižnějšího finále kompletní.

Konec ambicí Bruna Belana

Stejně jako včera začínal finálový pořad písmenem F. Dominik Hrbek bohužel odstoupil ještě na startovním roštu. A tak se z prvenství radoval Petr Marek. Štěpán Jurča při prvním startu s motocyklem Jaroslava Vaníčka vyjel ven, ale čtyřiadvacátou jízdu již vyhrál. Tím si vysloužil účast ve finále E. Tady ještě jednou vyhrál, zatímco Eric Puffer v těsném dojezdu uhájil vítězství před dotírajícím Karlem Průšou.

Vojtěch Šachl musel své čtvrté vítězství vydřít na Matouši Kameníkovi

Matěj Frýza, jemuž v deváté jízdě sebralo dva body vyjetí z oválu, si stěžoval, že na startovním roštu déčka na něho zbyla pouze vnější pozice. Jenže se dokonale trefil do okamžiku startu, takže změřil Matouše Kameníka a Tonyho Katru.

Finále C patřilo jednoznačně Brunovi Belanovi. Za jeho zády se Adam Bednář probil před Luboše Krejču, který se však bohužel na začátku druhého okruhu poroučel k zemi. V béčku hrál úlohu suveréna Vojtěch Zamazal. Adam Nejezchleba v první zatáčce podjel Jakuba Exlera. Pražan ale nesložil zbraně a ve druhém okruhu jezdil zase druhý.

Vojtěch Zamazal ujíždí ve finále B před Jakubem Exlerem

Ale ani Adam Nejechleba nepovolil, nicméně v cíli zůstal třetí o onu pověstnou šířku pneumatiky.  Spolu s Jakubem Exlerem však skvěle naladili na finále A, v němž se doopravdy děly věci! Nejlepší start vystřihnul Jaroslav Vaníček, avšak Vojtěch Šachl mu záhy vyslal jasný signál, že ani zdaleka nemá vyhráno.

Divišovský závodník v první zatáčce podjel Jana Jeníčka a hned udeřil na vedoucího Pražana. Ve druhém kole se tlačil dopředu spodem druhé zatáčky a v následujícím oblouku také. Jenže oba divočáci vyjeli ven, takže jim triumf sebral Jan Jeníček!

Jaroslav Vaníček (5) a Vojtěch Šachl (16) se sice na ovál vrátili, ale tak či onak je čekala diskvalifikace, zatímco Jan Jeníček (8) slavil vítězství

Jak Jaroslav Vaníček, tak Vojtěch Šachl se na trať vrátili a závodili dál. Pochopitelně naprosto zbytečně, protože byli vyloučeni. Otázku, kdo tedy byl druhý, vyřešil Tomáš Uher v roli rozhodčího naprosto jednoznačně. Divišovský závodník se totiž dostal mimo ovál již při jednom ze svých předchozích nájezdů, takže druhý skončil Jaroslav Vaníček.

 

Další dva vítězové

V této chvíli bylo jasné, že Jaroslav Vaníček loňské vítězství v Ceně vydavatele speedwayA-Z neobhájí

Hodinky teprve lehce překročily první ze svých dvou dnešních oběhů ciferníků. Kolibříci byli dychtivý dalšího závodění. Vždyť už na ranní rozpravě se na otázku Zdeňka Schneiderwinda, kdo nechce startovat v nadstavbové Ceně vydavatele speedwayA-Z nezvedla ani jedna ruka. Nic nestálo v ceně střihnout závodu velkorysý kabát.

K poháru a tisícovce vedla trojstupňová cesta. Počet kvalifikačních jízd se nakonec rozšířil na šest, protože Dominik Hrbek naštěstí zprovoznil svůj motocykl. V první fázi byli závodníci nominováni na základě umístění v hlavním klání, takže začátečník v pardubické vestě čelil svému ostřílenějšímu kolegovi Janu Jeníčkovi.

Semifinálový duel Bruna Belana (14) a Jana Jeníčka (8)

A ten se stal prvním semifinalistou, zatímco Dominika Hrbka nechal motocykl opět na holičkách. Vzápětí do semifinále v rychlém sledu za sebou zamířili Jaroslav Vaníček, Vojtěch Šachl, Vojtěch Zamazal, Jakub Exler a Bruno Belan.

Cesta mezi nejlepších šest byla v zásadě přímočaře nalinkovaná již od startu. Ovšem první semifinále přineslo nečekané vyřazení obhájce rok starého primátu. Jaroslav Vaníček se osopil na vedoucího Vojtěcha Šachla, ale ještě v první zatáčce se přetočil a zůstal stát. Druhým finalistou se tím pádem stal Vojtěch Zamazal.

Tony Katra, Dominik Hrbek a Karel Průša bojují o Pohárek Toničky Škachové

Druhé semifinále se stalo kořistí Jana Jeníčka, který s Brunem Belanem za zády vyřadili Jakuba Exlera. Než se finalisté připravili, došla řada na nejmladší účastníky dnešního závodu. Aby si mohli odvést domů také nějakou vybojovanou cenu, byla pro ně vypsána rozjížďka O pohárek Toničky Škachové. Stal se majetkem Karla Průši, který o něj po velkém boji připravil Tonyho Katru, jenž se zprvu ujal vedení.

A konečně tu bylo finále Ceny vydavatele speedwayA-Z! Ve čtyřčlenné jízdě se ujal vedení Jan Jeníček. Vojtěch Šachl na něho marně udeřil v první zatáčce, zatímco Bruno Belan za sebou nechal Vojtěcha Zamazala.

Našlapané finále Ceny vydavatele speedwayA-Z: Vojtěch Šachl, Bruno Belan, Jan Jeníček a Vojtěch Zamazal

Byť by se mohlo zdát, že pardubický závodník zopakuje své vítězství z hlavního závodu, opak byl pravdou. Vojtěch Šachl jej postupně dotáhnul, aby duel rozhodl ve svůj prospěch razantním úderem v prvním výjezdu posledního kola. A tak se na slavnostním vyhlášení v klubovně vyhlašovali rovnou čtyři vítězové! Jan Jeníček za pohárový závod, Jaroslav Vaníček za celý seriál, Karel Průša v ceně Toničky Škachové a konečně Vojtěch Šachl.

Souboj Vojtěcha Šachla (červená) s Jaroslavem Vaníčkem (modrá) skončil ve finále A až výjezdem mimo ovál
F E D C B A TOT
1. Jan Jeníček, Pardubice 3 2 3 3 3 14
2. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 3 L 12
3. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 3 3 L 12
4. Vojtěch Zamazal, Slaný 3 1 3 3 3 13
5. Jakub Exler, Praha 2 3 3 2 2 12
6. Adam Nejezchleba, Ch. 2 3 2 2 1 10
7. Bruno Belan, Slaný 3 3 2 L 3 11
8. Adam Bednář, Praha 2 2 3 L 2 9
9. Luboš Krejča, Praha 1 3 1 3 F 8
10. Matěj Frýza, Plzeň 2 L 2 2 3 9
11. Matouš Kameník, Divišov 3 1 F 2 2 8
12. Tony Katra, Slaný 1 2 2 2 1 8
13. Štěpán Jurča, Březolupy ex E L 3 3 6
14. Eric Puffer, D 2 F 2 1 2 7
15. Karel Průša, Slaný 1 2 1 2 1 7
16. Petr Marek, Ch. E E 1 1 3 5
17. Dominik Hrbek, Pardubice E E 1 E E 1

Poznámka: závod se uskutečnil na nejmenší dráze; Štěpán Jurča byl v rozjížďce s číslem dvě diskvalifikován, protože kvůli jeho poruše byla zastavena

Cena vydavatele speedwayA-Z: Vojtěch Šachl, Jen Jeníček, Bruno Belan a Vojtěch Zamazal

Cena vydavatele speedwayA-Z:

kvalifikace: 1. 1. Jan Jeníček; Dominik Hrbek E
2. 1. Jaroslav Vaníček, 2. Karel Průša, 3 Petr Marek
3. 1. Vojtěch Šachl, 2. Štěpán Jurča, 3. Eric Puffer
4. 1. Vojtěch Zamazal, 2. Matouš Kameník, 3. Tony Katra
5. 1. Jakub Exler, 2. Matěj Frýza; Luboš Krejča F
6. 1. Bruno Belan, 2. Adam Bednář, 3. Adam Nejezchleba
semifinále: 1. 1. Vojtěch Šachl, 2. Vojtěch Zamazal; 3. Jaroslav Vaníček R
2. 1. Jan Jeníček, 2. Bruno Belan, 3. Jakub Exler
finále: 1. Vojtěch Šachl, 2. Jan Jeníček, 3. Bruno Belan, 4. Vojtěch Zamazal
Nejmladší závodníci absolvovali svoji jízdu o Pohárek Toničky Škachové: zleva Petr Marek, Tony Katra, Dominik Hrbek a Karel Průša

O pohárek Toničky Škachové pro nejmladší závodníky:

1. Karel Průša, 2. Tony Katra, 3. Petr Marek, 4. Dominik Hrbek
Celkový vítěz seriálu Jaroslav Vaníček se Zdeňkem Schneiderwindem a Tomášem Uhrem ze společnosti Stuha

Konečné pořadí seriálu:

DIV CHA SLA CHA DIV SLA PHA DIV PHA CHA PHA DIV DIV TOT
14.4. 26.4. 5.5. 19.5. 3.6. 23.6. 10.7. 22.7. 28.8. 6.9. 9.10. 20.10. 21.10.
1. Jaroslav Vaníček, Praha 15 13 14 15 15 14 15 15 15 15 10 13 12 181
2. Vojtěch Šachl, Divišov 10 13 15 10 13 12 10 12 12 13 13 15 12 160
3. Jan Jeníček, Pardubice 5 12 13 10 12 14 13 12 10 12 12 14 139
4. Vojtěch Zamazal, Slaný 10 12 11 12 10 11 10 12 11 11 9 13 132
5. Bruno Belan, Slaný 14 11 9 11 13 10 9 13 15 13 11 129
6. Adam Nejezchleba, Ch. 6 9 8 9 9 8 10 12 9 9 8 10 10 117
7. Jakub Exler, Praha 10 0 5 8 10 10 11 11 8 12 85
8. Adam Bednář, Praha 11 9 10 12 12 9 63
9. Luboš Krejča, Praha 5 5 5 4 9 7 10 6 8 59
10. Matouš Kameník, Divišov 5 6 10 5 11 8 45
11. Matěj Frýza, Plzeň 5 5 12 10 9 41
12. Lukáš Vinter, Praha 12 6 10 3 31
13. Eric Puffer, D 7 5 11 7 30
14. Tony Katra, Slaný 6 7 8 21
15. Petr Marek, Ch 8 6 5 19
16. Štěpán Jurča, Březolupy 9 3 6 18
17. Sarah Fischer, D 9 9 18
18. Karel Průša, Slaný 7 7 14
19. Tadeáš Růžička, Liberec 6 8 14
20. Daniel Klíma, Praha 12 12
21. Dominik Hrbek, Pardubice 1 1
Bruno Belan (14) v souboji s Janem Jeníčkem (8)

Foto: Karel Herman a Eva Palánová

Skupinová fotografie všech účastníků posledního letošního poháru v Divišově