Dnes nás čeká vskutku výjimečný závod

Plzeň – 11. května
Třetí extraligové kolo, které se začne odvíjet dnes úderem sedmnácté hodiny na plzeňských Borech, bude vskutku zvláštní. Naše vyšší soutěž se do západočeské metropole vrací poprvé od roku 1997. Navíc se od sezóny 2001, kdy debutovalo Mšeno a týmová elita se objevila v Kopřivnici, se extraliga pojede na jiné dráze než v Praze, Pardubicích, Slaném a Mšeně. Magnetem divácké pozornosti je i startovní listina, v níž se objevují i nečekaná jména jako Petr Vandírek, Andrzej Huszcza či Slawomir Drabik!


Za svých prvoligových časů mívala Plzeň na své domácí dráze pech. Zatímco z jiných míst vozila věnce, doma ne a ne vyhrát. Dnes, když na Borech debutuje její extraligová sestava, by Plzeňáci nepochybně rádi zamávali po dvacáté jízdě ze stupňů vítězů.

Výsledek pardubického závodu, během něhož se západočeskému celku neodlepila z pat smůla, se logicky promítl do dnešní nominace. Doma zůstal slabší Polák Robert Mikolajczak. Klub však angažoval zkušeného Andrzeje Huszczcu. Pan Andrzej, jak jej oslovují jeho mladší kolegové v Polsku, je navzdory blížící se padesátce opravdu v obdivuhodné formě. Svůj den v Pardubicích neměl ani Krzysztof Stojanowski. A zřejmě proto se dočkal nasazení v pozici náhradníka i za cenu oželení jeho případného šestého startu v roli taktické rezervy. V základním kádru Plzně zůstalo juniorské duo Filip Šitera a Zdeněk Simota. Se startovním číslem jedna se však objevuje další legendární jméno. Petr Vandírek, který měl v minulosti medvědí podíl na postupu z první ligy, oblékne dnes večer rovněž extraligovou vestu.

S výsledkem minulé středy v Pardubicích nemohl být spokojen ani slánský kouč Milan Mach. Tým sice atakoval druhou příčku Olympu, avšak na pardubickém letišti se dařilo vlastně jen Sebastianu Ulamkovi. Dnes je však na programu menší dráha.


By do konce extraligy zbývá po Plzni ještě pět dalších kol, v závěrečném účtování by mohl chybět každičký tabulkový bod. To si uvědomili i ve Slaném a patřičně se posílili. Vedle výjimečného muže pardubického klání, Sebastiana Ulamka, angažovali také Slawomira Drabika. Někdejší stálý účastník Grand Prix před svým loňským vážným zraněním při mistrovství světa ve Slaném pozvedl Mšeno mezi extraligovou elitu. Jiří Štancl se statečně pral i ve svých nemilovaných Pardubicích a jeho jméno figuruje ve startovní listině také dnes. Čtvrtým mužem výběru Milana Macha bude Patrik Linhart, zatímco vestu náhradníka oblékne Jan Hlačina.

Pardubice před týdnem hladce vyhrály a dostaly se na jednobodový dostřel vedoucího Olympu. Bez šancí na dobrý výsledek nejsou ani tentokrát. A to tím spíše, že jejich závodníci znají dráhu ze startů za prvoligovou farmu.

Josef Laštovka se musel opět obejít bez služeb bratří Drymlů. K dispozici není ani Matej Ferjan. A tak se tým bílého půlkoně poprvé ve své historii objevuje s dvojicí Poláků v sestavě. Stanislawa Bursu jsme viděli v Praze, Artura Pietrzyka v Pardubicích. Ani v jednom případě nezklamali. Zbytek základní čtveřice tvoří v životní extraligové formě závodící Tomáš Suchánek a stále se zlepšující Marián Jirout. Hynek Štichauer bude opět čekat na svou příležitost v roli rezervy.


Domácí triumf a druhá příčka z Pardubic dostaly pražský Olymp do postavení vedoucího družstva průběžné tabulky. Pražané by z něho neradi ustupovali ani dnes, by prognóza Milana Špinky zněla opět velmi opatrně.

Česká sestava zdobí úřadujícího leadera i dnes. Jejími základními kameny jsou Bohumil Brhel a Antonín Šváb. Od nich můžeme očekávat největší příděl pražských bodů. Jako junior nastoupí Luboš Tomíček. Poslední výsledky devatenáctiletého blonďáka naznačují, že bude zlobit své soupeře také jinde než pouze v rozjížďce s číslem tři. Jak Adrian Rymel, tak Josef Franc zaznamenají svůj letošní debut ve vyšší soutěži. Prvně jmenovaný bude v základní sestavě, zatímco malý velký bojovník z Kutné Hory má náhradnické číslo dvacet.

Klubové ambice očima manažerů:
Václav Verner, Plzeň
S magazínem speedwayA-Z nekomunikuje.
O plzeňských ambicích proto hovoří Petr Vandírek: „Plzeň mě chtěla, abych jel. Už týden mě bombardovali. Nakonec jsem si řekl, že jim tu ostudu udělám (smích). Ještě jsem se nesvezl, ale za čtrnáct dnů jedu mistrovství světa na dlouhé. Andrzej Huszcza jede jako střelenej, takže uvidíme. Za Slaný pojede Sebastian Ulamek, to je prima kluk, co mi kdysi vykládal motorky. A Drabika jsem to učil jezdit, ale to už je strašně dávno.“

Milan Mach, Slaný
„Ambice? Podle toho, co vidím, tak nesmírně vyrovnaný závod a mančafty. Vyhrát může kdokoliv. A my uděláme maximum, abychom to byli my. Angažoval jsem Slawomira Drabika. Předevčírem jsem ho dal na naši soupisku. Koketoval jsem s ním už od začátku sezóny. Každopádně by to měly být další moc pěkné závody.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Bude to po letech závod na jiném stadiónu, než jsem zvyklí. To bude pro většinu účastníků nové. Zatímco ostatní posílili, my jsme oproti minulému kolu trošku oslabili. Slaňáci mají lepší polskou sestavu, ale jsou to závody. A my bychom tam dnes mohli uspět.“

Milan Špinka, Praha
„Vyhrát a udržet vedoucí příčku? To bych byl rád. Ale víš, jak to je. Jsou to závody a extraliga je vyrovnaná. Záleží na sportovním štěstí. Můžeš mít pět es, ale když máš smůlu, tak prostě máš smůlu.

Startovní listina nahlášená včera k 17:00:

PK Plzeň 1 Petr Vandírek
  2 Zdeněk Simota
  3 Filip Šitera
  4 Andrzej Huszcza, PL
  17 Krzysztof Stojanowski, PL
 
AK Slaný 5 Sebastian Ulamek, PL
  6 Jiří Štancl
  7 Slawomir Drabik, PL
  8 Patrik Linhart
  18 Jan Hlačina
 
ZP Pardubice 9 Tomáš Suchánek
  10 Artur Pietrzyk, PL
  11 Marián Jirout
  12 Stanislaw Bursa, PL
  19 Hynek Štichauer
 
PSK Olymp Praha 13 Adrian Rymel
  14 Antonín Šváb
  15 Luboš Tomíček
  16 Bohumil Brhel
  20 Josef Franc

Foto: Pavel Fišer a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)