Pod pošmournou oblohou triumfoval takřka dokonalý celek

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 27. dubna
Úvodní závod 1. ligy vyhrály ve středu na pražské Markétě Pardubice. Sestava, která neměla žádnou výraznou slabinu, kontrolovala situaci už od úvodních rozjížděk. Březolupy a Mšeno se ze všech sil snažily ukrojit co nejvíc z pardubického náskoku. Obzvl᚝ Březolupy s vyrovnanějším kádrem než Mšeno měly vedoucí celek několikrát už na dostřel, nicméně převzít vedení se jim nikdy nepodařilo. Pražská Markéta, složená tentokrát výhradně z juniorských závodníků, dle prognóz do vývoje závodu vůbec nezasáhla.


Pardubice nekopírovaly nestálost počasí
Typické aprílové počasí provázelo středeční prvoligovou ouverturu. Naštěstí však kvantita a kvalita dešových kapek nenabyla zničující intenzity, aby podnik ohrozila. A výsledky úvodních jízd byly stejně nestálé jako obloha nad pražským stadiónem.

Do čela se nejprve dostalo Mšeno. Adrian Rymel, jenž se navzdory chmurným prognózám přece jen v první lize po letech opět objevil, už v prvním nájezdu předčil Mariána Jirouta. A vzápětí pak odrážel jeho nápory až do cíle. Mšenský bodový měšec se však ve druhé jízdě vůbec nenafoukl. Karel Průša se sice ve druhém oblouku spodem protáhl na druhé místo před Antonína Gallianiho, leč ve třetím kole byl nucen odstavit ztichlý motocykl.

Díky suverénnímu vítězství Martina Málka tak Mšeno v čele průběžného pořadí vystřídaly Březolupy. Ale už po juniorské rozjížďce to nebyla pravda. Tomáš Suchánek jezdil jako první od startu až do cíle a vedení se ujaly Pardubice. A jak ukázala budoucnost nejbližších sta minut, šlo o poslední změnu na pozici leadera.


Věroslav Kollert ve druhé zatáčce třetí jízdy mazácky podjel Patrika Linharta. V rozjížďce s číslem čtyři však nejlépe odstartoval Jan Hlačina. By v prvním oblouku podlehl Filipu Šiterovi, za druhé místo dovezl přesně o bod víc než Jakub Hejral za třetí. A Březolupy tak do druhé série nastupovaly z druhé příčky.

A byl to právě moravsko – slánský celek, jenž v dalším průběhu zle dotíral na pardubické leadery. V páté jízdě to však na jeho nástup vůbec nevypadalo. Tomáš Suchánek triumfoval s náskokem roviny a před odmávnutím šachovnicovou vlajkou si dokonce mohl dovolit klapnout plynem. Naproti tomu Martin Málek měl plnou hlavu starostí s Jakubem Hejralem, v jehož případě usilovný předsezónní trénink eliminoval ty nejhorší následky půlroční pauzy. Březolupský junior však se svými ataky vytrval a před nájezdem do posledního kola se na druhé místo přece jen posunul.

V šesté jízdě však pardubický náskok mírně roztál. Filip Šitera odstartoval hned za Antonínem Gallianim. Zezadu však v prvé zatáčce přilétl Vladimír Višváder a z vnější strany se dral kupředu.
Nechal za sebou plzeňského mladíka v prvoligovém žoldu Pardubic a nechybělo příliš a sebral vedení i Pražanovi. Filip Šitera se pokusil kontrovat. Ovšem do druhé zatáčky byl příliš rychlý a musel jí projíždět velkým obloukem. A za to jej bezprostředně ztrestal číhající Věroslav Kollert.

Pardubická nula dostala Březolupy na jednobodový dostřel od leaderů. Jenže v rozjížďce s číslem sedm měl Marián Jirout vše pod svou kontrolou. Martin Málek s tím nemohl nic dělat. A mšenský Karel Průša se před třetího Jakuba Fabiana posunul teprve ve druhém oblouku. Mšeno však zase dostal do hry Adrian Rymel. Neměl to však pranic jednoduché. Z prvého oblouku vyjel Patrik Linhart přesně na jeho úrovni. O pár metrů později se dokonce dostal před něho, nicméně britskou ligou ostřílený Adrian Rymel z toho udělal epizodní záležitost. Slánský mladík však i nadále visel na jeho výfuku, leč drobná chybička ve druhém kole znamenala stop všem ambicím získat cenný skalp Bandity z Berwicku.

Pardubický trhák
Hynek Štichauer dokončil poslední jízdu druhé série jako třetí. Přesto si však Pardubice udržely svou vedoucí příčku. Jenže Mšeno bylo o pouhé čtyři body a Březolupy dokonce jen o jediný bodík zpět.
A dokonce si troufly na víc. V deváté jízdě Patrik Linhart už po vylétnutí pásky odvedl Filipa Šiteru. A rázem to bylo nerozhodně. Jenže hned poté nedokázal Jan Hlačina po špatném startu bodovat vůbec.

A Pardubice se tak na čele udržely. Adrian Rymel sice v nájezdu do prvého oblouku vystrašil Tomáše Suchánka natolik, že mu udělal místo a klesl i za Antonína Gallianiho, ale Pardubák se ve druhé zatáčce na druhou pozici vrátil. Proháněl pak Adriana Rymela až k šachovnicové vlajce, nicméně k žádné chybičce jej nedotlačil.

Na překonání Pardubic ani Slaného to však Mšenu nestačilo. Karla Průšu totiž nezastihl mítink v nejlepší formě. V jízdě předcházející oslnivému vítězství Adriana Rymela mu bod sebral i ligový debutant Matěj Kůs. Nula pak byla definitivním limitem kouče Antonína Kaspera, který až do konce závodu jednoho ze svých dražších jezdců už nepostavil.

Rozjížďkou s číslem jedenáct opět stouply březolupské akcie. Vladimír Višváder se razantně prosadil po vylétnutí pásky do čela. Za jeho záda se zavěsil Hynek Štichauer. Pardubický junior na svého staršího soka zkoušel po celá čtyři kola něco vymyslet. Avšak Vladimír Višváder jel suverénně pro vítězství. Hynek Štichauer prohrál sice jen velmi těsně, ale přece.


To však byl poslední kousek, který Pardubice Březolupákům povolily. Počínaje dvanáctou jízdou začal jejich trhák. A pakliže závodníci východočeského týmu nevyhráli, končili lépe než Moravané. A to se táhlo až na konec čtvrté série.

Prvním trubadúrem rozhodující pardubické koncovky se stal Marián Jirout. Už v prvé zatáčce za sebou nechal Martina Málka. Po přestávce pak už Marián Jirout směřoval k vítězství mnohem impozantněji. Patrika Linharta vodil od vylétnutí pásky až po odmávnutí šachovnicovým praporem. Nejlepší z Pražanů, Antonín Galliani, stačil tentokrát jen ve druhém kole překonat Jakuba Hejrala.

Mšenu stále po celý mítink nějaké ty body k polepšení si své třetí pozice scházely. Jejich nejjasnější chvilka přišla právě ve čtvrté pětině. Věroslav Kollert zvládl nejlépe start čtrnácté jízdy. A od té doby ukazoval výfuk Hynkovi Štichauerovi. Po dlouhé době se mohli zaradovat pražští příznivci. Matěj Kůs se vnitřkem druhého oblouku protáhl před třetího Jana Hlačinu. Jenže prasklý řetěz znemožnil jezdci, jehož musela FMS pro ligové závody ostaršit, inkasovat svůj druhý ligový bod.


Triumf Adriana Rymela v rozjížďce s číslem patnáct se dle všech prognóz zdál povinný. Jenže našel se jeden závodník, který s takovým ocejchováním hrubě nesouhlasil. Matyáš Hlaváček. Nejlépe odstartoval, a by jej Pražan v mšenských službách překonal už v úvodním výjezdu, získal cenný skalp Martina Málka.

V této fázi závodu napětí v březolupských depech houstlo. Mšeno se přiblížilo už na rozdíl čtyř bodů. A co víc, manažer Antonín Kasper vytáhl taktickou rezervu Adriana Rymela, aby nastoupil do rozjížďky s číslem šestnáct. Toho však využil Tomáš Suchánek k pomstě za porážku, kterou mu Adrian Rymel uštědřil o sérii dříve. Pardubický junior tentokrát rozhodl už svým tradičně povedeným startem.

Potvrzení předchozího vývoje
Před závěrečnou sérií nominovaných jízd vedly Pardubice (35 bodů) před Březolupy (28), Mšenem (26) a Prahou (8). Pražská Markéta už jen jmény v sestavě nepůsobila favorizovaným dojmem, což vývoj mítinku potvrdil. Jenže doslova pět minut před dvanáctou se jí podařil náramný husarský kousek.


Postaral se o něho Michal Matula, jehož individuální skóre se do té chvíle skvělou velikánskou nulou. Ale byl to právě on, kdo po startu rozjížďky s číslem sedmnáct začal udávat tempo ostatním. Velikost jeho výsledku potvrzuje fakt, že za soupeře neměl v žádná ořezávátka. Lubomír Vozár a Antonín Kasper nasadili taktické rezervy Patrika Linharta, resp. Věroslava Kollerta a čtvrtým borcem do pranice byl Filip Šitera.

Zatímco Michal Matula ujížděl v čele pro nečekanou tříbodovou porci, Filip Šitera v prvé zatáčce dotíral na druhé místo Patrika Linharta. Ve výjezdu byl z pravé strany chvilku skutečně před březolupským závodníkem, leč ten jej v následujícím oblouku vyvezl daleko z optimální stopy. A když už se zdálo být rozhodnuto, udeřil ve třetím kole Věroslav Kollert. Jeho nečekaný útok v zatáčce u depa odstavil Filipa Šiteru z bodovaného umístění.

Navzdory nulovému výpadku Filipa Šitery však manažer František Kalina nemusel věšet hlavu. Náskok jeho družstva byl přece jen dostatečný. V osmnácté jízdě jej však znovu pozlobily Březolupy. Vladimír Višváder, který se snad celou zimu koupal ve vaně se živou vodou, znovu brilantně odstartoval. A celá čtyři kola opět vodil Hynka Štichauera. Zkuste se pardubického juniora zeptat, co jej straší ve snách. Možná to bude právě Vladimír Višváder, protože ani při druhé středeční vzájemné konfrontaci jej navzdory vší snaze nedokázal předjet.


Pardubický náskok před Březolupy se snížil na čtyři body. Když se ve vratech z depa místo Mariána Jirouta zjevil náhradník Matyáš Hlaváček, mnoho z přítomných jen zakroutilo hlavou. Nasazení téměř celý loňský rok pauzírujícího juniora místo zkušeného rutinéra a právě ve chvílích, kdy šlo o všechno, jim připadalo jako zbytečný risk.

Jenže právě samotný Matyáš Hlaváček dal všem pochybovačům pořádnou lekci. Stejně jako při svém jediném předcházejícím vystoupení opět brilantně. Ovšem tentokrát se nenašel žádný Adrian Rymel, jenž by mu zezadu sebral jeho primát. Martin Málek stihnul jen v prvé zatáčce objet Věroslava Kollerta.

Před závěrečnou jízdou tak už bylo o pořadí, které de facto zůstávalo po většinu klání nezměněné, s definitivní platností rozhodnuto. Navzdory tomu však závěrečná jízda večera nepostrádala dramatický náboj. Utkání čtveřice nejlepších svých týmů totiž vévodil už třetí vzájemný duel Tomáše Suchánka a Adriana Rymela.

Každý z nich prve toho druhého porazil, takže to oba brali vskutku jako prestižní záležitost. Startovní manévr vyšel nejlépe Adrianu Rymelovi. Nicméně Tomáš Suchánek, jehož duben zastihl skutečně ve v kromobyčejné formě, byl po vnější straně první zatáčky přece jenom rychlejší. A Pardubice tak oslavily svůj triumf opravdu stylově. Vítězstvím v nejnabitější jízdě.


Hlasy z depa
„Vyzkoušel jsem si motor, co jsem včera zajížděl,“ svěřil se po vítězném závodě Tomáš Suchánek. „A koukám, že na první ligu to stačí. Až na tu jednu jízdu. Jel jsem z trojky, chtěl jsem Áďu objíždět, ale ocejchoval mě. A pak mě předjel i Galliani. Jinak to ale byl takovej pohodovej trénink.“ Pardubický junior měl počátkem května odjíždět na Isle of Wight, avšak nakonec prozatím zůstává doma. „Debut v Anglii se odkládá,“ komentoval toto téma samotný závodník. „Jsou tady extraligy, na který bych se musel vracet. A vždycky den předtím bych jel ligu tam a okamžitě zase letět zpátky do Anglie. Takže tam pojedu až 17. května.“ Objeví se tedy Tomáš Suchánek zase v české první lize? „Ve Mšeně nejedu,“ zněla jeho jednoznačná odpověď. „V sobotu závodím v Itálii s Hynkem. Nastoupí taky za Terenzano. A ve Mšeně pak dám přednost mladejm.“

„Už jsem se musel rozjet,“ vysvětloval svůj desetibodový zisk Vladimír Višváder. „Povedlo se. A sebevědomí mi malinko stouplo. To je dobře, teď je ten Debrecen. Jedeme tam o den dřív, abych se rozjel. Něco jsem vyzkoušel a jsem spokojenej. A s otazníkem budu na extralize v Pardubicích.“ A jaký to byl pocit jet zase s vestou celku, kterou oblékal za jeho extraligového působení v letech 1994 až 2000? „Dobrej,“ odpověděl slovensko – český borec. „Po pár letech jedu znovu za Březolupy. Setkal jsem se se starejma známejma.“


„V první lize to bylo dobré, pěkné závody a super dráha,“ nešetřil superlativy Adrian Rymel. „Tomáš Suchánek byl hodně rychlý, tak jsem ho ještě neviděl jezdit. Na něho jsem neměl, byl jsem tedy rád, že jsem ho zmrskal. To byla haluz.“ Adrian Rymel hostoval ve Mšeně už loni na extraligové platformě, letos s ním jede o ligové patro níž. „Rád bych Mšenu pomohl,“ netajil se. „Budu se vracet, i když to pro ně bude dražší, protože mám na cestování větší náklady. Ale z mý strany určitě po dobrý spolupráci z minulého roku zájem bude. Měl jsem jet v neděli do Krosna, ale budu ve Mšeně. Na polskou ligu nejsem tak rychlý a nechci tam udělat nějaký debilní výstup.“

„Je to háji,“ ulevil si po závodech Antonín Galliani. „Začátek slušnej, ale ke konci mi to nesedlo. To teď musím probrat. Na venku to tvrdlo a já to blbě najížděl. Je to jako v manželství, jak říká táta. Špatný a čím dál horší (smích). Smůla, že se nedařilo zrovna na domácí dráze.“

Matěj Kůs se stal prvním českým závodníkem, který nastoupil v ligovém závodě před dovršením šestnácti let věku. Jak svůj debut prožíval? „Když jedeš s dospělejma, je to především sbírání zkušeností,“ řekl. „Teď mi pořád praskají řetězy, dneska přední. Nevím proč. Závody to byly pěkný, ale ty defekty musíme odstranit.“

1. ZP Pardubice 2   43
Tomáš Suchánek 3 3 2 3 3 14
Filip Šitera 3 0 2 – 0 5
Hynek Štichauer 1 1 2 2 2 8
Marián Jirout 2 3 3 3 – 11
Matyáš Hlaváček 2 3 5
 
2. Březolupy   36
Vladimír Višváder 1 2 3 1 3 10
Martin Málek 3 2 2 1 2 10
Jan Hlačina 2 2 0 1 – 5
Patrik Linhart 1 2 3 2 2 1 11
Martin Gavenda   DNR
 
3. PDK Mšeno   30
Karel Průša E 1 0 – – 1
Adrian Rymel 3 3 3 3 2 2 16
Věroslav Kollert 2 1 1 3 1 1 9
Jakub Hejral 1 1 1 0 1 4
Jan Markvart   DNR
 
4. Markéta Praha   11
Jakub Fabian 0 0 – 0 0 0
Michal Matula F 0 0 – 3 3
Antonín Galliani 2 3 1 1 0 7
Matěj Kůs 0 0 1 E 0 1
Patrik Doubek 0 0 0

Aktuální extraligová tabulka:

1. Pardubice 43 4
2. Březolupy 36 3
3. Mšeno 30 2
4. Praha 11 1

Vložené jízdy 125 ccm:
I – Roman Čejka, Martin Wasyliw; Jaroslav Slavata X, Ondřej Polec F/R
II – Roman Čejka, Jaroslav Slavata, Martin Wasyliw
III – Roman Čejka, Jaroslav Slavata
IV – Roman Čejka, Jaroslav Slavata; Martin Wasyliw E

Foto: Pavel Fišer