Evropský pohár klubů bude příští rok bez české účasti

Pardubice – 30. listopadu
Zatímco letos mohli čeští diváci vidět finále evropského poháru klubových družstev se závodníky formátu Nicki Pedersena, Leigha Adamse či Petera Karlssona na vlastní oči ve Slaném, příští ročník se bude muset obejít bez účasti českého klubu. Úřadující český extraligový šampión totiž nepokládá tuto soutěž za logickou a o start neprojevil zájem ani jiný náš tým.

„Je to jednoduché jak z ekonomických, tak i ze sportovních důvodů,“ vysvětlil magazínu speedwayA-Z postoj AMK ZP Pardubice Petr Moravec, místopředseda klubu. „Startovali jsme v ní třikrát a tak máme možnost naši účast vyhodnotit. Náš klub raději uspořádá semifinále mistrovství světa juniorských družstev, než by zainvestoval soutěž, ve které startují týmy zemí, které ani nemají mistrovskou soutěž nebo týmy sestavené pouze pro jediný závod. Tato soutěž pro nás nemá v současné době logiku.“

Tři účasti ZP Pardubice v EP klubových družstev:
Pardubice debutovaly v evropském poháru v roce 2000 po svém triumfu v extralize 1999 po desetileté pauze. Po jednoznačném triumfu ve skupině A v Daugavpilsu postoupil kvintet Michal Makovský, Marián Jirout, Jaroslav Petrák, Radek Smolík a Václav Milík do finále v Pile. V něm ve stejném složení skončil čtvrtý.

O dva roky později se klub startující v sestavě Leigh Adams, Greg Hancock, Marián Jirout, Tomáš Suchánek a Lee Richardson dostal coby pořadatel nejen přímo do finále bez kvalifikace, ale také ke stříbrným medailím.

V roce 2003 kolidovalo finále EP se Zlatou stuhou. Pardubický klub vyslal za těchto okolností do Miskolce improvizovanou sestavu. Vedle Mateje Ferjana v ní figurovali Radek Smolík, Jaroslav Petrák, Roman Andrusiv a hostující Vladimír Višváder. By se česká část týmu kvůli technických patáliím musela nakonec dělit o jediný motocykl, nakonec Pardubicím chyběly k bronzu pouhopouhé dva body!