Matěj Kůs zaskočil i samotné pořadatele

Goričan – 19. července
Sobotní večerní závod v severochorvatském Goričanu určil druhou polovinu startovní listiny letošního finále mistrovství světa juniorů. Chlouba rodu Pavliců stadion Milénium s 300 metrů dlouhým oválem zažil neskutečně vyrovnaný a nervy drásající závod, což slibovala předem startovní listina. Úvodní série nabídla nervózní a opatrné jízdy, doprovázené spoustou pádů. Celkové množství deseti pádů za celý závod mluví za vše. Většinou se padalo v druhé zatáčce, kde byla dráha děravá a rozbitá. Trojlístek českých reprezentantů Matěj Kůs, Filip Šitera a Hynek Štichauer si dělal postupové ambice se zvláštní motivací navíc účasti světového finále na domácí dráze.

Nejpřesvědčivěji vstoupil do závodu Matěj Kůs a třemi druhými místy udržoval postupové naděje. Důležité bylo, že se vyvaroval kolizím. Hynek Štichauer se v celém závodě vůbec nenašel a po ztracených bodech v souboji s papírově slabšími jezdci ztratil veškeré šance na postup. Třetí Čech do party Filip Šitera šel do soubojů s maximem rizika a bojovnosti, jak je mu vlastní a také na to tak trochu doplatil v závěrečném sčítání bodů po dvacáté jízdě. Pád v sedmé jízdě ho připravil o klidnější postup.

Suverénem a jasným vítězem se stal domácí miláček a král zdejšího oválu Jurica Pavlic. Plných patnáct bodů mluví za vše. Druhé místo bez problému uhájil Dán Patrick Hougaard. Třetí pozici nečekaně vybojoval český reprezentant Matěj Kůs, poté, co ve vzájemné jízdě vyvezl obhájce titulu Rusa Emila Sajfutdinova a ten bez cizího zavinění upadl. V opakované jízdě pražský junior zvítězil, když porazil loučícího se z mezinárodní juniorskou kategorií Hynka Štichauera.

Výkon a umístění devatenáctiletého Matěje Kůse byl překvapením i pro samotné pořadatele, kteří pracně sháněli českou vlajku pro dekoraci nejlepších. Trn z paty jim vytrhli až čeští fanoušci v hledišti. Pro nejmladšího jezdce jízdy seriálu Grand Prix v celé historii je to zároveň premiérové světové finále jednotlivců.

Filip Šitera mohl už v osmnácté jízdě rozhodnout o své postupové jistotě, ale jen v případě vítězství. Čáru přes rozpočet mu udělal do té doby zcela neškodný Rus Igor Kononov, který po slabém začátku se na českého jezdce bodově dotáhl. Po základním rozpisu nastala kuriózní situace, když celá čtveřice jezdců měla na svém kontě stejný počet sedmi bodů. O umístění a postupujících musela rozhodnout dodatková jízda.

Čtveřice, která si vylosovala startovní pozice v následujícím pořadí od vnitřní dráhy Kononov, Brzozowski, Vaculík a Šitera. Od startu nejlépe odjel jednadvacetiletý Rus Kononov, následován Filipem Šiterou. Ve třetím kole neudržel plzeňský junior svůj stroj v klidu a rozházeným stylem projížděl jednu ze zatáček. Ke své smůle ho v tomto okamžiku trefil Polák Kamil Brzozowski a Filipa Šiteru poslal k zemi. Britský arbitr závodu Anthony Steel polského jezdce vyloučil.

Filip Šitera ihned po pádu spěchal do depa se připravit na opakovanou rozjížďku. Start opakované jízdy vypadal jako přes kopírák z jízdy předešlé. Igor Kononov opět nejlépe zvládl start, druhou pozici, zajišující finále držel Filip Šitera, následován Slovákem Martinem Vaculíkem. Martin Vaculík českého jezdce předjel a vše se zdálo rozhodnuté, ale Filip neuvěřitelně zabojoval a předvedl závěrečné kolo snů. Po projetí cílem slavil před vyprodanou hlavní tribunou jízdou pozadu.

Post náhradníka tak zbyl na slánského Martina Vaculíka, kterého povzbuzovala zhruba dvě stovky slovenských fanoušků navlečených do triček jmenovkou slovenského jezdce vytvářeli výbornou kulisu, ale i zároveň neustále zaměstnávali domácí pořadatelskou službu. Do postupující osmičky se ještě vešli celkově pátý Ukrajinec Andrej Karpov a Polák Adrian Gomolski. Vyhlídky našich jezdců do pardubického finále nejsou vůbec skromné. V předvečer jubilejní 60. Zlaté přilby může být z českého pohledu velice úspěšný.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)