V Mariánských Lázních se utkají veteráni i jezdci Grand Prix

Mariánské Lázně – 25. července
Po úspěšných závodech Evropské série veteránů a Grand Prix na dlouhé ploché dráze je před námi třetí a poslední bod letošního závodního programu v Mariánských Lázních – Mezinárodní mistrovství ČR. V jediném závodě se rozhodne o držiteli titulu českého dlouhodrážního mistra. Ten obhajuje Zdeněk Schneiderwind a nebude to mít vůbec jednoduché. Pojďme se společně podívat co nabídne startovní listina nedělního závodu, která byla dnes dopoledne doplněna o poslední jméno.

Personální krize dlouhé ploché dráhy v České republice je dlouholetým a notoricky známým problémem. Odliv jezdců z této naší kdysi parádní disciplíny se začal projevovat po roce 1990. S klesajícím počtem závodníků klesala i úroveň domácího šampionátu. Měnila se i jeho podoba. Krize vyvrcholila v roce 1998, kdy se o titulu domácího mistra rozhodovalo v jediné jízdě, která doplnila program semifinále MS. Tato jízda vpravdě symbolická předurčila na několik let osud mariánskolázeňského klubu. Hrozící zánik naší jediné dlouhé dráhy a tím i této disciplíny u nás se však podařilo zažehnat a v roce 2003 jsme se dočkali nového českého šampióna na dlouhé dráze. V mezinárodně obsazeném závodě se jím stal Zdeněk Schneiderwind před Pavlem Ondrašíkem a Jaroslavem Ptákem. Rekordních deset českých jezdců na startu, by s přispěním veterána Václava Matuny, se od té doby již nepodařilo překonat.

V kontrastu se stoupající kvalitou organizace i jezdeckého obsazení závodu česká účast v domácím šampionátu a potažmo i v reprezentaci nadále klesá. Těžké zranění ukončilo slibnou kariéru Antonína Švába, kombinézu na hřebík pověsili Marek Čejka i Jarda Pták. Adrian Rymel již nechce o dlouhé dráze ani slyšet a další bývalý reprezentant a vynikající jezdec Josef Franc, který by naopak chtěl jezdit, nemá dostatek finančních prostředků na pořízení motocyklu. Stejný problém řeší i Honza Jaroš, který se rovněž netají svojí touhou si na dlouhánu zazávodit. Po závodech v Chabařovicích k tomu řekl: „Chtěl jsem letos jet dlouhou, ale nesehnal jsem motorku. Potřebuju jezdit někde ligu, tam si vydělávat peníze, který bych pak mohl vrážet do dlouhý jako Ríša Wolff. Z Divišova mi nabídli půjčení motorky, ale chtěli za to balík. Škoda, snad to vyjde příští rok.“

Určitou naději přineslo i loňské koketování Matěje Kůse s dlouhou dráhou, zda k ní někdy opět najde cestu, ukáže až čas. Posledním, kdo vyjádřil touhu okusit adrenalin na kilometrové dráze byl Michael Hádek. Syn bývalého osmého nejlepšího jezdce světa a dvojnásobného mistra republiky k tomu má jistě ty nejlepší předpoklady. Startovní listinu letošního mistráku však zatím neobohatí.

Letos se tak na start mistrovství České republiky na dlouhé dráze postaví pouhá pětice českých jezdců ve složení Zdeněk Schneiderwind, Pavel Ondrašík, Richard Wolff, Karel Kadlec a Antonín Klatovský. Největší ambice jsou tradičně přisuzovány Schneiderwindovi. Po vynikajícím výkonu v květnovém závodě MS, kde skončil těsně pod stupni vítězů si právem může brousit zuby na šestý domácí titul. Letos se mu z českých reprezentantů daří nejlépe. Kromě již zmíněného úspěchu v MS, kde startoval na divokou kartu si ve francouzském La Réole vybojoval postup do svého již osmnáctého finále Mistrovství Evropy na travnaté ploché dráze. O titul českého šampióna by jej chtěl připravit především účastník letošní Grand Prix na dlouhé dráze Richard Wolff. Ten se netají touhou získat domácí zlato v této disciplíně, když na krátké dráze o tuto možnost přišel vinou nepovedeného úvodního podniku na pražské Markétě. Na dlouhé mu však v minulých letech štěstí také příliš nepřálo, proto zůstává jeho maximem sedmé místo z let 2003 a 2006.

Velkou šanci na titul má i další světový finalista Pavel Ondrašík. Mistr republiky z roku 2004 bude určitě chtít na své oblíbené dráze odčinit výprask, který utržil v květnovém finále MS. Největším počtem absolvovaných mezinárodních závodů na dlouhé a travnaté dráze se tradičně může pochlubit plzeňský závodník Karel Kadlec. Tím posledním byl minulý týden vložený závod při Nordickém šampionátu na nejrychlejší dlouhé dráze světa v Jübeku, ze kterého si Karel odvezl stříbrný věnec. V Mariánských Lázních se bude snažit zopakovat své maximum v mistrovství republiky, což je páté místo z roku 2005. Pátým Čechem ve startovní listině je Antonín Klatovský. Světový finalista na ledové ploché dráze si v posledních letech oblíbil dlouhé a travnaté dráhy. Jeho pověstná bojovnost mu vynesla prvenství na Bergringpokalu v Teterowě. V letošní kvalifikaci MS na dlouhé dráze v Mulmshornu vyválčil solidních šest bodů.

Největšími soupeři české reprezentační pětky budou bezesporu jezdci z Německa v čele se světovými finalisty Schützbachem a Eiblem. Sirg Schützbach, který patří na dlouhé dráze mezi naprostou elitu startoval v našem šampionátu již vloni, když obsadil druhou příčku za Zdeňkem Schneiderwindem. Letos se mu na zdejší dráze dařilo při úvodním finálovém závodě MS, kde skončil šestý. Marcus Eibl startoval v Grand Prix na dlouhé dráze v sezóně 2005 a nyní se po vážném zranění vrací pomalu do formy. V mistrovství České republiky startoval již třikrát. Poprvé to bylo při obnovené premiéře tohoto šampionátu v roce 2003. To však bojoval spíše s neposlušným motocyklem než se soupeři. Potlesk od diváků tehdy sklidil pouze za svůj běžecký výkon přes půl oválu se ztichlým motorem. O rok později se z něj na rozmoklé dráze vyklubal jeden z největších favoritů a nebýt toho, že jej v rozhodující chvíli opět zradila technika, nemohl se dnes Pavel Ondrašík pyšnit titulem mistra republiky. Svůj třetí start přetavil Marcus v loňském finále na bronzovou medaili.

Dalšími zástupci země našich západních sousedů jsou bývalý evropský finalista Klaus Peter Gardemann, Ronny Stüdemann a Stefan Drofa, z nichž především prvně jmenovaný si může dělat ambice na finále A. Gardemann je zkušený jezdec, který svým věkem patří spíše mezi veterány, kam měl již skutečně letos namířeno, ale na poslední chvíli se rozhodl svůj závodnický důchod ještě odložit, před týdnem vyhrál vložený závod při Nordickém šampionátu v Jübeku a v neděli se v plné síle představí v Mariánských Lázních. Také Ronny Stüdemann již patří stejně jako Klaus Gardemann ke stálému inventáři našeho otevřeného mistrovství, oba mají na svém kontě tři starty v tomto závodě. Jeho maximem, které se letos bude snažit vylepšit, zůstává osmá příčka z roku 2006. Posledním z německé výpravy bude Stefan Drofa. Ten se divákům v Mariánských Lázních představil ve vloženém závodě při letošním finále MS.

Nizozemské barvy již tradičně reprezentuje pekelně rychlá blondýnka Nynke de Jong. V posledních dvou letech skončila vždy na pátém místě a letos pomýšlí ještě výše. Při její výkonnosti a bojovnosti na to určitě má.

Dalším favoritem, jenž by domácí jezdce mohl připravit o medaile je Ital, který je na mariánskolázeňské dráze jako doma – Alessandro Milanese. Tradiční účastník závodů MČR i MS na zdejším oválu to letos v kvalifikaci světového šampionátu narozdíl od českých jezdců dotáhl až do Challenge v Aduardu. Z našeho otevřeného mistrovství má bronzovou medaili z roku 2004.

Zajímavým zpestřením startovní listiny je i účast tří jezdců z Velké Británie. Nejzkušenějšího z nich Paula Evittse čeští diváci dobře znají nejen z veteránských závodů ale i našeho republikového šampionátu, kde startoval v roce 2006. Druhým z britského tria je osmadvacetiletý David Speight, o kterém se hovoří jako o velkém talentu na travnatých drahách. Jak si ovšem poradí s kilometrovým pískovým oválem ukáže až samotný závod. Třetím do party je o něco zkušenější Daniel Winterton, který před pár lety reprezentoval Británii v ME na trávě.

Své zastoupení bude mít v našem mezinárodním šampionátu i rakouská orlice, nebo svou účast v závodě přislíbil i vítěz květnového závodu Evropské série veteránů v Mariánských Lázních a leader průběžné klasifikace po třech odjetých závodech Anton Wannasek.

Dalším veteránem ve startovním poli je Ital Francesco Barbetta. Podobně jako Angličan Evitts i on si dokáže hravě poradit s přechodem na motocykl s ležatým motorem. V českém mistrovství startuje již počtvrté, nejlépe dopadl v roce 2005, kdy se probojoval do finále B. Do Mariánských Lázní letos přijede i se svým krajanem Silvanem Soattinem.

Startovní listina Mezinárodního Mistrovství České republiky:

1 David Speight (GB)
2 Marcus Eibl (D)
3 Daniel Winterton (GB)
4 Antonín Klatovský (CZ)
5 Alessandro Milanese (I)
6 Richard Wolff (CZ)
7 Ronny Stüdemann (D)
8 Klaus Peter Gardemann (D)
9 Karel Kadlec (CZ)
10 Paul Evitts (GB)
11 Anton Wannasek (A)
12 Nynke de Jong (NL)
13 Pavel Ondrašík (CZ)
14 Sirg Schützbach (D)
15 Francesco Barbetta (I)
16 Silvano Soattin (I)
17 Zdeněk Schneiderwind (CZ)
18 Stefan Drofa (D)

Slavnostní nástup nedělního závodu je plánován na 13:30, start první jízdy pak na 14:00.

Foto: Jiří Bayer