Matěj Kůs s nikým nediskutoval

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 25. července
Filip Šitera nastupoval do včerejšího čtvrtého závodu českého juniorského šampionátu s ambicí potrápit Matěje Kůse. Jenže dosavadní suverén seriálu nechtěl o své bodové ztrátě diskutovat ani s ním, ani s kýmkoliv jiným. A díky další patnáctibodové dávce zvýšil své průběžné vedení na sedm bodů. Filipa Šiteru porazil i Hynek Štichauer. A když v první zatáčce rozjížďky s číslem devatenáct zachrastilo v motoru plzeňského závodníka, úřadující mistr se nevešel na stupně vítězů. Na ně si to naopak zamířil jeho klubový kolega Michael Hádek.
Nejde to snadno
Když Filip Šitera dal v půlce dubna přednost odloženému kolu polské extraligy před úvodním mítinkem české juniorky, ještě v koutku duše věřil v teoretickou šanci dohnat své bodové zpoždění. Jenže Matěj Kůs využil jeho absence, aby šampionát rozehrál patnáctibodovým maximem. V Praze ho Filip Šitera porazil, ovšem to byl jediný bod, který si Matěj Kůs prozatím do celkové klasifikace nepřipsal.

Když si pak Filip Šitera ve Wroclawi zlomil obratel a vynechal i Kopřivnici, bylo mu jasné, že má po titulu. S ohledem na jiné priority nechtěl dnes startovat, avšak dědeček Miloslav Verner ho v úterý večer přemluvil.

Filip Šitera vzápětí poslal napůl v žertu, napůl vážně do světa prohlášení, že chce vyhrát s patnáctibodovým maximem. A potrápit svého kamaráda Matěje Kůse a svým způsobem mu ukázat, že stále sedí na trůně krále české juniorské scény.

Oba se střetli už v rozjížďce s číslem dvě. Matěj Kůs rychle vytrapoval do čela a celá čtyři kola ukazoval svému vyzývateli výfuk. Po přestávce si po raketovém startu připsal další tři body. Filip Šitera stále živil naděje na zvrat. Sice neustále laboroval s převody, nicméně v rozjížďce s číslem osm zpacifikoval Michaela Hádka.

Avšak třetí série postavila Filipu Šiterovi do cesty další překážku. Hynek Štichauer sice přijel do Mšena s šestibodovou ztrátou na leadera průběžné klasifikace, nicméně s o to větší chutí pokusit se zvrátit vývoj ve svůj prospěch. Po úvodní lehčí jízdě dokázal v rozjížďce s číslem šest uletět dvojici mšenských Poláků Marcin Piekarski – Marcel Kajzer.

V desáté jízdě na něho čekal Filip Šitera. Ten se také po vylétnutí pásky dostal do vedení. Nevydržel v něm však dlouho. Vnější oblouk před něho v prvním výjezdu poslal Hynka Štichauera. A Filipu Šiterovi nezbývalo nic jiného, než si číst své jméno na zádech pardubického závodníka. Hynek Štichauer si totiž doma zapomněl vestu a půjčil si ji právě od Filipa Šitery.

Rázem bylo jasné, že boj o dnešní vítězství se zúžil na Matěje Kůse a Hynka Štichauera. Ve čtvrté pětině hráli opět ve svých rozjížďkách velká sóla. Vše měl rozhodnout jejich vzájemný duel v rozjížďce s číslem osmnáct. V ní měl vše pod kontrolou Matěj Kůs. „Nebudu říkat, že jsem ho zprasil, ale vyvez‘ jsem ho hodně,“ svěřil se po závodech. Měl rozhodně spousta důvodů ke spokojenosti. Zlatý věnec kolem krku, ale hlavně další bod k dobru. Od Hynka Štichauera jej před plzeňským říjnovým závodem odděluje už sedm bodů.

Boj o třetí místo se zamotal
Ve čtvrté sérii se mezi vítěze zapsal také Filip Šitera. Start rozjížďky s číslem čtrnáct jej sice zastihl až za Martinem Gavendou, leč šikovný útok po vnitřní straně poslal v prvním nájezdu do vedení právě obhájce titulu. S deseti body na kontě Filipa Šitery se dalo očekávat, že skončí třetí na pódiu hned za svými přemožiteli.

Leč osud chystal jiný scénář. Filip Šitera v rozjížďce s číslem devatenáct sice odstartoval jako první, avšak už v první zatáčce musel zastavit. „Motor je zadřenej‘!,“ láteřil, když do svého depa dotlačil motocykl s rachtajícími součástkami v jeho kovových útrobách.

Boj o třetí místo se tím pádem zašmodrchal. Hodně blízko k zoufalství mohl mít Martin Gavenda, jenž o pódium v české juniorce marně usiluje už pátým rokem. Ze druhé jízdy ho vyřadila diskvalifikace za najetí do pásky. „Žádný defekt, byla to prostě páska,“ přiznal.

A místo hledání výmluv se pustil do sbírání trojek. Inkasoval dvě, aby posléze odstartoval i na Filipa Šiteru. Ten ho ovšem ještě před první zatáčkou poslal za svá záda. V rozjížďce s číslem osmnáct se Martin Gavenda zamíchal do souboje obou premiantů. V nájezdu do druhého oblouku podjel Hynka Štichauera, ovšem Pardubičan byl už ve zpátky. „Snaha byla, ale Hynek byl důraznější,“ komentoval situaci Martin Gavenda.

Devět bodů bylo na bednu pro nejlepší trio málo. Stejně tak deset bodů Filipa Šitery a obou mšenských Poláků, jimž scházela bodová konzistentnost. Pavel Pučko a Michal Dudek zanechali sympatický dojem, avšak jim bodů chybělo ještě více. A Adam Vandírek odstoupil už po svých třech jízdách. „Končím, bolej‘ mě záda,“ říkal při balení svých propriet. „Zase jedu až po měsíci. A vidíš, je to na hovno!“

Za těchto okolností hrálo vše pro Michaela Hádka. Plzeňský závodník proměnil úvodní vyloučení Martina Gavendy v tříbodový zisk. Pak se skláněl před Filipem Šiterou, kterého ovšem dokázal potrápit. V rozjížďce s číslem jedenáct atakoval Matěje Kůse, ale sám se v první zatáčce stal obětí Marcela Kajzera. Řady jeho přemožitelů rozmnožil i Hynek Štichauer ve třinácté jízdě.

V rozjížďce s číslem sedmnáct mu všechno sedlo do noty. Odstartoval na Marcina Piekarskeho a bral opět tři body. „Když jsem viděl Filipa zastavit, tušil jsem to,“ vyprávěl Michael Hádek, kdy získal přesvědčení, že ho diváci uvidí mávat z pódia. „Pak vyhrál Marcel Kajzer a já myslel, že s ním pojedu rozjezd.“ Jenže díky svému poslednímu vítězství měl Michael Hádek o bod víc než mšenský Polák.

Hlasy z depa
„Jsem rád, že jsem porazil vyzývatele,“ žertoval Matěj Kůs před cestou na stupně vítězů. „Udělal jsem patnáct bodů a zvýšil náskok. Hynek měl v poslední jízdě lepší pozici. Nebudu říkat, že jsem ho zprasil, ale vyvez‘ jsem ho hodně. Jsem rád, že se projevuje dlouhodobá práce. Díky Bohoušovi za motory, Alanovi za spojky a mechanikovi za přípravu.“ Sedm bodů k dobru na Hynka Štichauera je před dvojicí posledních závodů vskutku velkou výhodou. „Náskok je, ale může ti dvakrát prdnout řetěz,“ zůstává Matěj Kůs opatrný ve svých prognózách. „Chci hlavně zatáhnout zejtra v Liberci a v neděli na Ukrajině.“

„Standardně druhý místo,“ konstatoval Hynek Štichauer vyrovnaně. „S Kopřivnicí standardně. Dnes to bylo těžší, tak jsem rád.“ Matěj Kůs ovšem zvýšil své vedení o další bod. „Start jsem měl dobrej‘,“ vrátil se pardubický závodník k jejich vzájemnému duelu v rozjížďce s číslem osmnáct. „Ale moc jsem to otevřel a Matěj to podržel. Jsou však ještě dva závody, snad dokážu něco zvrátit.“

„Jsem z toho vyvalenej,“ netajil se Michael Hádek radostí nad druhým pódiem v české juniorce svého života. „Je to suprový. Nečekal jsem to, ale když jsem viděla Filipa stát, tušil jsem to. Pak Marcel Kajzer vyhrál. Myslel jsem, že bude rozjezd, ale naštěstí nebyl. Škoda tý jedničky, nepovedly se mi dva starty. Buď odstartuju jako pánbůh nebo je to průměr.“ Umístění na stupních vítězů plzeňskému borci dodalo chu na další opakování. „Už mi chybí jen první místo,“ vypočítával. „V Pardubicích jsem byl loni druhej, teď tady třetí. Tak nejlíp bejt první v Plzni (smích).“

„Zadřenej‘ motor,“ odhalil Filip Šitera důvod, který ho sestřelil z pódia. „Co naděláš, do motoru nevidíš. Neshod‘ jsem se s převodem, asi to už bylo načatý. V šampionátu mi ale stejně už jde o hovno.“ Plán inkasovat patnáct bodů tedy bohužel nevyšel. „Hynek a Matěj byli lepší,“ uznal stále ještě úřadující mistr kvality svých soupeřů. „Bojujou o titul. Já měl pech, prostě mi to nešlo. Zejtra v Liberci ale chci ještě vejš než dneska.“

„Chceš to říct přesně?,“ opáčil Martin Gavenda na otázku, jak se mu dnes jelo svou vlastní protiotázkou. „Na hovno, super, super, celkem dobré a v té páté se to celkem dalo. Snaha byla, ale Hynek byl důraznější.“ Ani tentokrát se Martin Gavenda nepostavil na stupně vítězů, přičemž dnes mu vavřínový věnec z krku sebrala úvodní diskvalifikace. „Nebyl defekt,“ nehledal pražský závodník žádné výmluvy. „Byla to prostě páska.“

„Jsem spokojenej‘,“ nezastíral Pavel Pučko. „Mohlo bejt líp, mohlo bejt hůř. Jak jsem si plácnul o mantinel, jdu nahoru výsledkově. Nemůžu nadávat. Závod od závodu je lepší. Teď ještě udělat výsledek na Kasperově memoriálu.“

1. Matěj Kůs, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Hynek Štichauer, Pardubice 3 3 3 3 2 14
3. Michael Hádek, Plzeň 3 2 1 2 3 11
4. Filip Šitera, Plzeň 2 3 2 3 E 10
5. Marcel Kajzer, Mšeno (PL) 3 1 2 1 3 10
6. Marcin Piekarski, Mšeno (PL) 1 2 2 3 2 10
7. Martin Gavenda, Praha T 3 3 2 1 9
8. Pavel Pučko, Praha 2 1 1 1 3 8
9. Michal Dudek, Slaný 2 2 3 0 0 7
10. Pavel Fuksa, Mšeno 0 2 1 2 1 6
11. Jan Holub, Plzeň 1 0 0 2 2 5
12. Petr Babička, Slaný 0 1 1 0 2 4
13. Jakub Fencl, Praha 2 0 0 1 1 4
14. Adam Vandírek, Praha 1 1 2 – – 4
15. Jiří Vonásek, Plzeň 0 0 0 1 0 1

Průběžné pořadí šampionátu:

  PCE PHA KOP MŠE TOT
  12.4. 10.6. 27.6. 25.7.  
1. Matěj Kůs, Praha 15 14 15 15 59
2. Hynek Štichauer, Pardubice 13 11 14 14 52
3. Martin Gavenda, Praha 8 7 11 9 35
4. Marcin Piekarski, Mšeno (PL) 12 11 10 33
5. Pavel Pučko, Praha 7 5 10 8 30
6. Michal Dudek, Slaný 8 6 8 7 29
7. Michael Hádek, Plzeň 8 9 11 28
8. Martin Vaculík, Slaný (SK) 14 13 27
9. Filip Šitera, Plzeň 15 10 25
10. Jan Holub, Plzeň 5 7 10 5 25
11. Adam Vandírek, Praha 8 10 4 22
12. Mateusz Kowalczyk, Slaný (PL) 7 13 20
13. Pavel Fuksa, Mšeno 6 6 12
14. Jakub Fencl, Praha 1 3 3 4 11
15. Marcel Kajzer, Mšeno (PL) 10 10
16. Petr Babička, Slaný 0 6 4 10
17. Kamil Cieslar, Kopřivnice (PL) 8 8
18. Lukáš Hromádka, Mšeno 6 6
19. Miroslav Horák, Mšeno 2 3 5
20. Rastislav Bandzi, Žarnovica (SK) 4 1 5
21. Grzegorz Strozyk, Kopřivnice (PL) 2 2
22. Jiří Vonásek, Plzeň 1 1

Vložené jízdy 125 ccm:

I Daniel Hádek, Ondřej Smetana
II Daniel Hádek, Ondřej Smetana

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)